Zold-telepulesek-versenye3

Megújuló energia magyar sikerek

Magyar települések is a győztesek között a megújuló energia előállító települések versenyében

Ismét magyar siker a megújuló energia hasznosító települések versenyében

Zold-telepulesek-versenye3Két magyar település is a nyertesek között volt azon a Rómában megtartott nemzetközi díjátadón, ahol a „megújulós” települések versenyeztek. Idén Szarvas mellett a Baranya megyei Bóly is bizonyított: a megújuló erőforrások felhasználásban Európa legjobbjai között vannak.

Hét európai országból gyűltek össze a polgármesterek a néhány hete az olaszországi Rómában, a Pantheon szomszédságában található Palazzo Bologna épületében, hogy átvegyék megérdemelt díjaikat.

A nemzetközi versenyben nem csak a számok a mérvadók, azaz hány m2 napkollektor, vagy hány kW napelem található az adott településen, hanem például a polgármester, vagy a városvezetés elkötelezettsége a megújuló energiaforrások hasznosítása iránt is nagy súllyal esik latba. A zsűri így figyelembe vette többek között azt is, végeznek-e szemléletformálást, van-e a településnek energiastratégiája, illetve hogy milyen a közintézményeik energiafelhasználása.

A magyar települések közül a teljes mezőnyben Bóly a második, Szarvas pedig a kistelepülések kategóriában harmadik helyezést ért el. Bóly méltán megérdemelt helyezését a szemléletformálásnak szánt komoly szerep mellett az is bizonyítja, hogy a településen 4 fős energetikai szakemberekből álló csapat dolgozik. A napelemes és napkollektoros rendszerek mellett sikerrel használják a geotermikus energiát, illetve a biomasszát is. Bólyon az összes közintézményt megújuló energiával fűtik, az iskolákban LED világítás található, de további nagyratörő terveik is vannak.
Szarvas a helyezését nem csak a helyi napenergia hasznosításban tett lépéseknek, vagy a rekord nagyságú közintézményi napelem felhasználásnak köszöntette, hanem az ország jelenleg legnagyobb és legmodernebb biogáz üzemének, illetve a már több évtizedes sikeres geotermikus energia felhasználásnak is.

Zold-telepulesek-versenye Zold-telepulesek-versenye2
Nagyításért kattints a képre

A tavalyi évben az 5000 lakos alatti kategóriában Nagypáli vehette át a 2. díjat, 2010-ben Dunkerque-ben pedig Orosháza lett a második saját kategóriájában. Idén először 2 magyar település is bekerült a díjazottak közé.

A harmadik éve zajló versenyhez jövőre további 5 ország csatlakozik majd, Németország, Bulgária, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Csehország és Magyarország mellett Ausztria, Belgium, Románia, Skócia és Szlovénia is alkalmat kap a megmérettetésre. A verseny eddig a RES Champions League projekt (Intelligent Energy Europe) keretében került megrendezésre, ez évtől újabb 3 évig a ” Towards 100% RES rural communities” (szintén IEE) projekt keretében, a francia CLER vezetésével zajlik majd. A RES Champions League magyar fordulójának, a Napkorona és Biomassza Bajnokságnak a szervezője az Energiaklub Módszertani Központ.

Zold-telepulesek-versenye4

res-league.eu

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

dabas-napkollektor

3 Milliárd napkollektorokra

3 Milliárd napkollektorokra! Új kormányzati támogatás használati melegvíz előállítására alkalmas napkollektorokra.   Várhatóan októberben írja ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napenergiát hasznosító, használati melegvíz

Oslo-hidrogenbusz

Nulla károsanyag kibocsátású buszok Osloban

Oslo károsanyagmentes, környezetbarát buszokat állított forgalomba Öt üzemanyagcellás hibrid buszt tesztelnek öt évig. A becslések szerint Oslóban és környékén az üvegházhatást okozó gázok 80 százaléka

A magyar lakosság többsége ellenzi Paks bővítését.

Megújuló energia

Tiszta energia – megújuló energia – a magyarok kétharmadának akarata az orosz energiafüggőség helyett A magyarok 60 százaléka elutasítja a Paks II orosz állami vállalat,

Scroll to Top