irorszag-zolderomu3

Újabb Ír megújuló energia befektetés

Írországi zölderőmű kopmlexum tervezet

irorszag-zolderomu3A megfelelően elhelyezett szélerőművek nagyon jó energiaforrásnak bizonyulnak ‒ amikor fúj a szél. Az erőforrás kiszámíthatatlansága azonban elég hektikussá teheti az energiatermelést, így számos kutatás irányul ezen probléma megoldására.

Az AAAS éves találkozóján Igor Shvets, a dublini Trinity College kutatója mutatta be a Spirit of Ireland elnevezésű grandiózus projektet, amely Írország nyugati partvidékének nagy részét a megújuló energiák erőművévé alakítaná át. Ha a tervek ténylegesen megvalósulnak, Írországnak annyi energia áll majd rendelkezésére, hogy akár exportálhatnak is belőle az Egyesült Királyságnak.

Írország atlanti partvidékén rengeteget fúj a szél. A légmozgás olyan mértékű, hogy az évek során „elkoptatta” a használható termőföldrétegeket a terület nagy részén, így a mezőgazdasági termelésre nagyrészt alkalmatlan területet ritkán lakják. Ideális lehet viszont parti szélturbinák telepítésére, amelyeket sokkal olcsóbb megépíteni és fenntartani, mint az Európa sűrűbben lakott vidékein általában szükségszerű partmenti elhelyezésű, tehát a vízbe telepített turbinákat.

Mindez persze nem jelent megoldást a szél szeszélyes viselkedéséből adódó problémákra, de az alacsony lakosságszám és a rossz minőségű termőföld lehetőséget ad a területen egy nagyszabású energiatároló-rendszer megépítésére is, szivattyús energiatározó vízerőmű formájában.

Szivattyús-tározós erőműveket hosszú ideje használnak Amerikában és Európában is. Mindössze két, eltérő magasságban elhelyezkedő víztározó szükséges telepítésükhöz. Amikor sok energia termelődik, a vizet a felső tározóba szivattyúzzák a segítségével. Ha energiahiány van, a felső tározóból az alsóba engedik a vizet, amely vízturbinákat hajt meg és áramot termel közben. Az ilyen erőművek azonban nagyméretű tározókat és folyamatos vízutánpótlást igényelnek. A jelenlegi legnagyobb európai szivattyús-tározós erőmű tárolókapacitása is csak 9 gigawattóra.

A Spirit of Ireland projekt tervezése során 60 lehetséges területet fontolgatnak egy olyan méretű felső víztározó megépítésének helyszíneként, amely legalább 100 gigawattóra tárolókapacitással rendelkezik majd. Az alsó „víztározó” pedig a tervek szerint maga az óceán lenne, így a vízutánpótlás is rögtön meg van oldva. Négy lehetséges helyszínen a szél a nagyrészt áthatolhatatlan sziklarétegig gyalulta a felszínt, amely a kutatók megítélése szerint további változtatások nélkül alkalmas lehet a felső víztározó alapjául, mivel a masszív rétegen keresztül még a víz sem képes nagyobb mennyiségben elszökni.

irorszag-zolderomu 

Szivattyús-tározós erőmű Japánban

A vizsgált helyszínek általában legfeljebb pár kilométernyire vannak a parttól, és jó pár száz méterrel az óceán fölé magasodnak. A tervek szerint a felszíni sziklarétegbe vájnák a tárolómedencét (valószínűleg rögtön többet is), az óceánig vezető csöveket, illetve a szivattyú- és generátorállomást a föld alá temetnék, a távvezetékeket pedig minél alacsonyabban vezetnék el, így a táj képében alig következne be változás.

A szélerőművek által termelt energia nem kerülne közvetlenül az áramhálózatba, hanem a vízerőművekben halmozódna fel, amelyek aztán kiegyensúlyozott és folytonos forrásként engednék tovább a hálózatba az áramot. A tározók elég energiát halmoznának fel ahhoz, hogy váratlan események esetében vagy például a nagyjából ötévente bekövetkező szélcsend idején se legyen probléma az áramellátásban.

Amennyiben a projekt teljesül, Írország akár exportálhatja is a megtermelt áramot. Az Egyesült Királyság számos széntüzelésű és atomerőműve elöregedett, és ezeket rövid időn belül helyettesíteni kell valahogy. Közben egyre nagyobb a nyomás a megújuló energiák hasznosítására a hagyományos energiaforrások kiaknázása helyett, így az ír energiára nagy szükség lehet.

 

irorszag-zolderomu2c

A telepíteni kívánt technológia nagy része évek óta használatban van, kiforrott, működőképes módszerekről van tehát szó. Az egyetlen faktor, amellyel kapcsolatban nem áll rendelkezésre sok tapasztalat, a tengervíz magaslati tározókban való tárolása és az ebből eredő esetleges problémák. Mindent egybevetve azonban nagyon érdekfeszítő és alaposan átgondoltnak tűnő tervezetről van szó, amely valós megoldást jelenthet Írország ‒ és a jövőben talán más területek ‒ energiaellátására.

reneweconomy.com

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

szada-passzivhaz

Passzívház tapasztalat

3 év tapasztalata az első magyar passzívházról – a tulajdonostól   Balogh György programozó matematikus három éve költözött a Pest megyei Szadára a családjával. Kísérletező

Németországi rekord - A megújuló energia aránya 78%.

Megújuló energia aránya 78 %

Németország rekord – megújuló energia aránya 78 % . 2015.július 25-én Németország megjavította a saját rekordját, hiszen az ország energiafelhasználásának 78 százalékát a megújuló energiaforrásokból

saudisolar2

Olaj helyett napenergia

Olaj helyett napenergia Szaud-Arábia felfedezi a napenergiát – a sivatagi királyság milliárdokat fektet be megújuló erőforrásainak kiaknázására. Szaúd-Arábia felfedezi a napenergiát – a sivatagi királyság

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)