Napkollektor tapasztalat

Napkollektor tapasztalat, napkollektor vélemény a vásárlótól

A 70 éves napkollektor tulajdonos így látja

 

Telefonbeszélgetésünkre hivatkozva küldöm az Önöktől vásárolt napkollektor telepítésével, beüzemelésével és eddigi tapasztalatainkkal kapcsolatos tájékoztatást. Előrebocsátom, hogy nem vagyok szakértő, (alapképzettségem textil technikus és számítógép programozó, és már 70 év fölötti nyugdíjas vagyok sok szabadidővel), de elég könnyen sikerült összeraknom ezt a kis rendszert. Talán más, zöldenergiára éhes polgártársamnak tudok néhány hasznosítható gondolatot, és legfőképp bíztatást adnom.
Telepítési szempont volt két fős háztartásunk hagyományos, elöregedett, 80 literes elektromos forró víztárolójának kiváltása napenergia hasznosítású, lehetőleg egész évben jó hatásfokkal üzemelő, elektromos hálózattól alig függő meleg víz ellátó rendszerrel. Tekintettel a kezdeti tájékozatlanságomra, az Önök weblapjára akadva minden írásos és személyes segítséget megkaptam a megvalósításhoz!
Az eddig elért eredmény teljes mértékben megfelel igényeinknek.
A mellékelt képek alapján látható, hogy a lapos tetőre délnyugati tájolású, a Tokyo Solar Vákuumcsöves HEAT PIPE napkollektor panel 15 csöves változatát telepítettem. Ezt a méretezést 160 literes forróvíztároló kiszolgálására választottam. A tető sértetlenségét biztosítandó, az állvány négy lábát kb. egyenként 20 kg-os beton tappancsokhoz rögzítettem. A tappancsokat nagy műanyag vödrökben öntöttem ki betonból, belehelyezve a rögzítő csavarokat. A megoldás amatőri egyszerűsége ellenére nagyon stabil rögzítést biztosít. (A felszerelést követően már volt itt nálunk fadöntögető szélvihar, az állvány stabil maradt.)
A szolár folyadék szállítására meghagytam a 22 mm-es vezeték keresztmetszetet abból a meggondolásból, hogy a keringető szivattyú minél kevesebb üzemidőt vegyen igénybe. Ez a szempont a napelemről, akkuról, inverteres kiszolgálással – tehát hálózati áram független – történő működtetés takarékos energia felhasználását segíti. A szolár vezeték össz. hossza kereken 10m. Roppantógyűrűs idomokat szereztem be, amelyekkel az összeszerelést néhány óra alatt elvégeztem. A szivattyú működési idejének és állásidejének aránya júniusban, napsütés esetén jobb mint 1 a 6-hoz! A hőfok kapcsolási különbség 10 fokra van állítva. A tároló elektromos igénye – elektromos fűtés nélkül! – a nyári napsütésben naponta 200-250 Watt. (A szolár folyadék túlmelegedése szinte lehetetlen, mert az akkus-inverteres működtetés hibája, kiesése esetén a hálózati tápellátás automatikusan lép a helyébe. Ez fordítva is történhet, ha nem elég a napelemről nyert teljesítmény a tartós működtetéshez. )
Megemlítem még, hogy a vízhőmérséklet napsütés esetén még rendszeres vízhasználat mellett sem csökken 45 fok alá, esténként gyakran megy 60 fok fölé. A vákuumcsövek letakarását valószínűleg csak hosszabb időre történő elutazás esetén kell majd elvégezni. A vízvételi helyek kiszolgálását kb. 55 fokra beállított keverő csap látja el, így égési sérülés fürdésnél kizárt. Borús időben -így nyáron-, kevés napsütés esetén sem indul be az elektromos fűtés, mert a hőmérséklet így is eléri a 40-45 fokot! Téli tapasztalatom még nincs, az üzembeállítás április elején történt, azóta jelentősebb elektromos fűtés rásegítés nem történt. (Az elektromos fűtés nálunk 38 fokos vízhőmérséklet alatt kapcsol be.)
Hamarosan, még a szürkés hideg időszak beállta előtt beszerelem -a két hőcserélős tárolóra tekintettel – a központi fűtés cirkójáról történő alternatív vízmelegítési lehetőséget is.
Befejezésül állítom, hogy ideális műszaki feltételeket sikerült teljesíteni eddig: Igényeinknek megfelelő mennyiségű melegvíz előállítása megfelelő hőfokon, a vízkövesedés esélyének minimálisra csökkentése mellett főleg napenergiából, lényegében hálózattól függetlenül, nagy üzemi biztonsággal..
És, hogy mennyi is volt eddig a kiadás? A saját munkám értékét nem számítva az össz. anyagköltség eddig kereken 550 000 Ft. volt, amelyben benne van az elektromos kiegészítők ár költsége is. Megéri? Ha én „megérem”, akkor 4-5 év múlva már ténylegesen nyerésre fogunk állni, bár a havi villanyszámla már most havi 10 000 Ft. körüli összeggel csökkent, ugye ami a befektetett pénz biztos visszatérülési részlete.

További jó munkát, jó egészséget kívánok Önnek és cégének!
Üdvözlettel: Zsoltai Kámán

ALapostetoreTeleptettTokyoSolarNapkollektor Keverocsap-SzolarEloremeno-es-Visszateroicsatl NapkollektorCsatlakozas-Szigeteles-LegtelenitoSz
Nagyításért kattints a képekre!

 

Napkollektor rendszer 15db nagy teljesítményű vákuumcsővel, 150 literes tartállyal

Heat Pipe (hőcsöves), nyomásos, 150 literes, 15 vákuumcsöves split (különálló, osztott) napkollektor rendszer.

A napkollektoros rendszer elemei:

Jellemzők:

Max. üzemi nyomás 7 bar (0.7 Mpa; próbanyomás 1.0 Mpa)
HEAT PIPE (hő csöves) technológia
HEAT PIPE (hő cső) hőátadó mérete: Ø14 mm
Jó hőtartó képesség
Vákuumcsövek mérete: 58-1800mm
Extra korrózióállóság
Elektromos fűtő betét (1200W)
2 fős háztartásoknak
150 literes, 1 hőcserélős víztartály (puffer tartály)
WILO keringtető szivattyú
Tágulási tartály 8L, áramlásmérő
Nyomás határoló, ellenőrző szelep, mentesítő szelep
Napkollektor -szolár- vezérlő
Szerelő keret, állvány lapos tetőhöz
Alumínium gyűjtőfej
Fagyálló szolár folyadék
4 évszakos működési időtartam
Napkollektor felület: 1.92m2
Biztonsági szelep, túlnyomás leengedő biztonsági szelep

spo1-split-napkollektor-rendszer

Napkollektor rendszer árak:

Bruttó vételár személyes átvétellel: 749.000,-ft

napkollektor-vasarlas

 

A rendszer többféle méretben és összeállításban rendelhető. Egyedi, személyreszabott igények alapján. A javasolt vákuumcső darabszám és a víztartály méret leginkább a meleg víz használók számától függ. Sokan azt hinnék, hogy nehéz a beszerelése, beüzemelése, de szerencsére egy ügyes vízvezeték szerelő, vagy fűtés szerelő szakember is könnyedén megbirkózik vele. Vagy ha a családban van egy barkácsolni szerető férfi ember, akkor ahogy a fenti példa is mutatja viszonylag gyorsan össze tudja szerelni.

 

A fenti napkollektoros rendszer elemeinek tételes felsorolása

1db 15 vákuumcsöves nagy teljesítményű HEAT PIPE (hőcsöves) napkollektor panel
rozsdamentes acél lapostetős állvánnyal
1 x 199.900,-Ft

1db 150 literes, 1 hőcserélős tartály a napkollektor által előállított hő tárolására tartozékokkal együtt: magnézium rúd, vezérlő egység, visszacsapó szelep, biztonsági szelep, 1,5 KW-os fűtőbetét
1 x 246.800,-Ft

1db szigetelt szolár munkaállomás vezérléssel, szivattyúval, tágulási tartállyal, szelepekkel
1 x 239.900,-Ft

1db légtelenítő szelep
1 x 7.900,-Ft

szolár fagyálló (-50 fokos)
1 x 10 liter 27.000,-Ft

réz csatlakozó idom a napkollektor kivezetéseire:
2 × 3.900,-Ft = 7.800,-Ft

4 db rögzítő kampó
4 x 4.800,-Ft=19.200.- Ft

 

Összesen:
749.400,-Ft
(bruttó, áfás ár)

 

 

 

 

 

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)