A napkollektor karbantartása

A napkollektor karbantartása

Bármely műszaki termék esetén, legyen az egy gépkocsi, egy mobiltelefon, vagy egy számítógép, jogosan felmerül a kérdés: Milyen karbantartásra lesz szükség? Hogyan tudom a megvásárolt termék jó állapotát megőrizni? Hogyan tudom biztosítani a zavartalan működést, akár évek múltán is?

Ez alól a napenergiás vízmelegítő, azaz a napkollektor sem kivétel. Fontos tudni, már a vásárlást megelőzően is, hogy szükség lesz-e bárminemű napkollektor karbantartásra, esetlegesen javításra. Továbbá, hogy mi a napkollektor karbantartás költségigénye. A minél átfogóbb és pontosabb tájékoztatás végett, csoportosítva soroljuk fel az egyes napkollektor típusok várható karbantartási, fenntartási igényét, szükségességét.

1., Nyomás nélküli, azaz ejtőtartályos napkollektor karbantartás

– ezek a napkollektorok 3 évszakos üzemelésű berendezések, így késő ősszel a bennük lévő vizet le kell engedni.

– kora tavasszal gondoskodni kell a vízfeltöltésükről.

– javasolt évente – két évente 1 alkalommal a vákuumcsövek tisztítása nedves ronggyal, mivel a szennyezett levegő, illetve a por apró réteget képez a napkollektor vákuumcsövein. Ez a szennyező réteg kevesebb napfényt enged át. Így valamelyest csökkenti a napenergiás vízmelegítő berendezés hatékonyságát

– a vákuumcsövek tisztításakor javasolt a vákuumcsövek szemrevételezése is. Az ép vákuumcsövek vége tükrös fényű. A sérült, vákuummal már nem rendelkezőeké opálos. A vákuumcsövek élettartama igaz hosszú, de ha már amúgy is a csövek tisztítása történik, mindenképp érdemes az állapotuk ellenőrzése

2., Nyomásos napkollektor rendszer karbantartása

– 3 évszakos beszerelés, üzemmód esetén késő ősszel a bennük lévő vizet le kell engedni, kora tavasszal pedig gondoskodni kell a vízfeltöltésükről.

– 3 évszakos üzemmód alkalmazásakor a késő őszi víztelenítésnél gondoskodni kell a víztelenítéshez használt csap nyitott állpotban hagyásáról. A napkollektor víztartálya sérülhet, amennyiben télire zárt állapotban marad a rendszer.

– javasolt évente – két évente 1 alkalommal a vákuumcsövek tisztítása nedves ronggyal, mivel a szennyezett levegő, illetve a szálló finom por apró réteget képez a napkollektor vákuumcsövein. Ez a szennyező réteg kevesebb napfényt enged át. Így valamelyest csökkenti a napenergiás vízmelegítő berendezés hatékonyságát.

– a vákuumcsövek tisztításakor javasolt a vákuumcsövek szemrevételezése is. Az ép vákuumcsövek vége tükrös fényű. A sérült, vákuummal már nem rendelkezőeké opálos. A vákuumcsővek élettartama igaz hosszú, de ha már amúgy is a csövek tisztítása történik, mindenképp érdemes az állapotuk ellenőrzése.

– 4 évszakos üzemeltetésnél a téli szezon kezdete előtt a szigetelések állapotának szemrevételezése, ellenőrzése szükséges. Amennyiben indokolt, a sérült szigetelés javításáról gondoskodni kell.

– amennyiben a megvásárolt rendszer Magnézium rúddal felszerelt (a vízkövesedés megakadályozása végett), úgy 2-4 évente a magnézium rúd ellenőrzése szükséges. Elhasználódása esetén javasolt a cseréje.

3., Oszott (split), nyomásos napkollektor rendszer karbantartása

– 2-3 évente javasolt a szolár folyadék cseréje

– javasolt évente – két évente 1 alkalommal a vákuumcsövek tisztítása nedves ronggyal, mivel a szennyezett levegő, illetve a por apró réteget képez a napkollektor vákuumcsövein. Ez a szennyező réteg kevesebb napfényt enged át. Így valamelyest csökkenti a napenergiás vízmelegítő berendezés hatékonyságát.

– a vákuumcsövek tisztításakor javasolt a vákuumcsövek szemrevételezése is. Az ép vákuumcsövek vége tükrös fényű. A sérült, vákuummal már nem rendelkezőeké opálos. A vákuumcsővek élettartama igaz hosszú, de ha már amúgy is a csövek tisztítása történik, mindenképp érdemes az állapotuk ellenőrzése.

– a téli szezon kezdete előtt a szigetelések állapotának szemrevételezése, ellenőrzése szükséges. Amennyiben indokolt, a sérült szigetelés javításáról gondoskodni kell.

– amennyiben a megvásárolt rendszer Magnézium rúddal felszerelt (a vízkövesedés megakadályozása végett), úgy 2-4 évente a magnézium rúd ellenőrzése szükséges. Elhasználódása esetén javasolt a cseréje.

– nyáron, sok napsütés esetén előfordulhat a rendszer túlmlegedése. Ilyenkor a szolár folyadékban mikrobuborékok keletkeznek. Ezek a rendszer levegősödését okozhatják, ami akadályozza a zavartalan üzemelést. Emiatt nyáron javasolt a mikrobuborék szűrő szemrevételezése, indokolt esetben cseréje.

A közfelfogással ellentétben nem létezik olyan rendszer, amelyben a levegősödés folyamata ne okozna káros jelenségeket. A levegősödés nem megállítható, nem kikerülhető folyamat. Az osztott, nyomásos napkollektoros rendszer kilégtelenítése csak átmeneti állapot, amely az idő múlásával ismét negatívba fordul. Tehát egy állandó védelemre van szükség. A napkollektoros (és bármely fűtési rendszerben) a levegő kétféle formában található meg: oldott állapotban, és buborékos formában. Ily módon mindkét megjelenési forma ellen védekezni kell. Ebből a szempontból az általános gyakorlat az, hogy a napkollektoros (de bármely fűtési) rendszerebe minden lehetséges pontra automata légtelenítőket helyeznek el, de ezek használatával csakis a buborékos levegő távolítható el. A buborékos levegő eltávolítása azonban csak az egyik fele a légtelenítési probléma megoldásának, mivel az osztott napkollektoros (de bármely fűtési) rendszerben a levegő oldott állapotban is megtalálható. Az oldott levegő rövid távon nem okoz látványos hibát, pl. a keringés leállását a rendszer egy-egy ágában, de hosszú távon nagymértékű hatással lehet a belső korrózió felgyorsulása és az amiatt kialakuló iszapképződés miatt.

A legelterjedtebben használt megoldás és egyben a legköltségkímélőbb is a mikrobuborék-leválasztók alkalmazása. Ezek a berendezések a víz felmelegedésének az elvén dolgoznak. A víz felmelegedésekor a vízben oldott levegő mikrobuborékok formájában jelenik meg. A mikrobuborék-leválasztó szűrőbetétje ütközteti a mikrobuborékokat, ennek következtében azok mozgásiránya és sebessége megváltozik. Felfelé mozgás közben buborékokba tömörülnek, majd a mikrobuborék-leválasztó gyorslégtelenítőjén keresztül távoznak a rendszerből. A légtelenítés fontossága érdekében a napkollektor karbantartás egyik lényegi eleme az osztott (split Rendszereknél) a légtelenítők, buborékleválasztók zavartalan működésének ellenőrzése.

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)