Ingyen melegvíz készítés

Napenergia használata, ingyen melegvíz előállítás

A rezsi költségek csökkentése talán minden család, vállalkozás számára fontos lehet. Ehhez nagyban hozzájárultak, hozzájárulnak az elmúlt évek energia ár emelései. Mind a földgáz, mind pedig az elektromos áram tekintetében. Ezzel párhuzamosan pedig a családok, cégek bevételei sok esetben csökkentek, stagnáltak. A legtöbb esetben nem tudták követni arányosan az energia árak növekedésének ütemét.

Szerencsére több megoldási lehetőség is kínálkozik a megújuló energia források felhasználásának tárháza közül. Ilyenek például a napenergia, szélenergia, biomassza, föld hő hasznosításának lehetőségei. Arról nem is beszélve, hogy mind a beruházási költségük csökkenése, mind pedig a megtérülési idő lecsökkenése miatt egyre több család, vállalkozás számára váltak megfizethető alternatívává.

Itt most a napenergia hasznosítását, azon belül is a napkollektoros napenergia hasznosítást fogjuk részletesebben megvizsgálni. A napkollektorok a napenergia felhasználásával, összegyűjtésével hőt állítanak elő. Ez a hő használható fel melegvíz előállításra. Szerencsére ez jelenleg ingyenes. Az így előállított melegvíz tökéletesen alkalmas a háztartás melegvíz felhasználásának a biztosítására. Fürdésre, mosásra, mosogatásra, fűtésrásegítésre, medencefűtésre.

Az előállított melegvíz alkalmas a mosógép, mosogatógép áramfelvételének csökkentésére is, hisz a napenergia segítségével felmelegített víz lényegesen melegebb, mint a csapvíz. Így az adott készüléknek (mosógép, mosogatógép) sok esetben nem kell elektromos áramot felhasználnia a működése során a víz felmelegítésére. Hasonlóan kedvező a helyzet a fűtési rendszerek tekintetében is.

Az olcsó fűtés, energiatakarékos fűtés már elérhetőek a napkollektor használatával. –> Olcsó fűtés rendszer árak

Hogyan tárolható a melegvíz? Hisz nem mindig süt a nap.

A napkollektor által összegyűjtött, a napenergiából létrejött hőt szigetelt víztartályban tárolják. Ezek a víztartályok funkciójuktól, típusuktól függően többfélék lehetnek:

Indirekt tároló

Az indirekt víztárolók főként acéllemezből készülnek. Belső felületük jó korrózióálló, zománcozott bevonattal van ellátva, ami megfelelő védelmet nyújt a rozsdásodás ellen. Az indirekt tárolók főként használati melegvíz (fürdés, mosás, mosogatás) készítő rendszerekben kerülnek alkalmazásra. Jellemzőjük a víztároló belselyében lévő nagy teljesítményű hőcserélő, amely gyors felfűtést tesz lehetővé. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően az indirekt tárolókból kisebb méret használata is sok esetben elegendő. Az indirekt tárolókat egy, kettő, vagy akár három hőcserélővel is el szokták látni. Ezen kívűl fel vannak szerelve kiegészítő elektromos fűtőbetéttel, melyet akár napelemes rendszer segítségével is lehet működtetni. (A nepelemek a napenergiából áramot állítanak elő.) Ezen víztárolók lehetnek falra szerelhető kivitelűek és lábon állók is. Alkalmasak gázkazán, napkollektoros rendszer, vegyestüzelésű kazán, vagy vízteres kályha, kandalló fogadására is.

Puffertartály (Puffer víztartály)

A puffertartály belső felületvédelem nélküli hegesztett acéltartály. Emiatt elsősorban napkollektoros rendszerek, vagy szilárd tüzelésű kazánnal működő fűtési rendszerek forró víz tárolóiként alkalmazhatók. A puffertartály használati melegvíz tárolóként, használati melegvíz tárolásra nem megfelelő. A puffertartályok készülnek hőcserélő nélküli kivitelben, illetve belső, beheggesztett acél hőcserélővel is. A kivezetései lehetővé teszik különböző fűtési módok bekötését. A hőszigetelésük a legtöbb esetben különálló, lecipzározható.

Hogyan működik az INGYEN melegvíz előállítás napkollektor segítségével?

INGYEN melegvíz készítés tartállyal egybeépített nyomásos napkollektor segítségével

Nagyításhoz kattints a képre

A hideg víz egy biztonsági szelepen keresztül bejut a napkollektor víztartályába. Ott a HEAT PIPE vákuumcsövek segítségével rövid idő alatt felmelegszik. A víztartályban lévő Magnézium rúd (tartozék) megakadályozza a rendszer vízkövesedését. Szintén tartozék a fűtőbtét is, ami alkalmas arra, hogy amennyiben az időjárás szükségessé teszi, elektromos úton is rá lehessen fűteni a tartályban lévő vízre. (Ez szintén tartozék.)

Az elektromos fűtőbetét működtetéséhez automata vezérlőre van szükség, mely igény szerint megvásárolható. Az automata vezérlőn előre be lehet állítani a kívánt hőmérsékletet, illetve folyamatosan tájékozatátst ad a víztartályban lévő víz hőmérsékletére vonatkozóan. A napkollektorból a forró víz a vízcsap kinyitásakor távozik. Javasolt keverőszelep beszerelése a rendszerbe -ahogy a fenti ábra is mutatja-, a forrázás elkerülése érdekében. (A napkollektor sok esetben 80-90 fokos hőmérsékletű forró vizet is képes előállítani. Ez pedig a használat alatt veszélyes lehet.)

INGYEN melegvíz készítés osztott (tartálytól különálló) napkollektor rendszerrel

Nagyításhoz kattints a képre

A napkollektor vákuumcsövei összegyűjtik a meleget, majd azt továbbítják a napkollektor fej (gyűjtő) részébe. A napkollektor gyűjtő részében szolár fagyálló folyadék folyadék található, mely átmelegszik az átadott hőtől. Ezt a felmelegített szolár folyadékot juttatja el a szolár állomás (munkaállomás) a puffertartályba lévő csőkígyóba (hőcserélő), mely átadja a hőt a puffertartályban lévő víznek. A szolár állomás vezérlését a napkollektor vezérlő automatikusan biztosítja. Amennyiben más fűtőberendezés is használatban van, mint például az ábrán szereplő bojler, úgy az is hozzá tud járulni a hőtároló tartályban (puffertartály) lévő víz felmelegítéséhez. A felmelegített forró víz pedig a hőtároló tartály felső részén történő kivezetésen keresztül tud a melegvíz rendszerbe tovább haladni.

Mire használható a napenergiával előállított melegvíz?

A napenergiával előállított melegvíz alkalmas fürdésre, mosásra (mosógépbe bevezetve is), mosogatásra (mosogatógépbe bevezetve is), medencefűtésre, fűtésrásegítésre (olcsó fűtés).

Megtérül? Mennyi a megtérülési idő?

A megtérülési idő nagy mértékben függ az alkalmazott napkollektor rendszer típusától, illetve attól, hogy hány fő használja az így előállított meleg vizet. A megtérülési idő a tapasztalatok alapján 1,5 év – 5 év közötti.

Érdemes napenergiába fektetni?

Mindenképp. Átlagosan, minimálisan évi 10%-os adózott hozam elérhető vele. Ez lényegesen kedvezőbb, biztonságosabb mint egyéb befektetési módok. (bankbetét, államkötvény, stb…) A „Mire jó a napkollektor? Jó befektetés?” cikkünkben részletesen kifejtettük az ide vonatkozó tényeket.

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)