Amit a napkollektor téliesítéséről tudni kell

Napkollektor téli üzemmód, téliesítés

4 évszakos napkollektorok

A 4 évszakos napkollektorok zavartalanul működnek, zavartalanul üzemelnek télen is. Ez annak köszönhető, hogy magában a napkollektor panelban szolár fagyálló folyadék található, ami ahogy a nevében is szerepel, nem fagy meg. Az összes split (osztott) napkollektor rendszer, ahol a víztartály NINCS egybe építve a napkollektor panellal, ebbe a kategóriába tartozik.

Ide sorolható a Tokyo Solar nyomásos napkollektor rendszer is, ami beszerelési módtól függően szintén kíválóan alkalmas a téli üzemre is.

3 évszakos napkollektorok

A 3 évszakos üzemelési idejű napkollektorok esetén a téli üzemelés nem megoldott, nem javasolt.

napkollektor-telenA Tokyo Solar napkollektorok hőszigetelése nagyon jó, így 48 órán át is melegen tartják a tartályban levő vizet felhős, hideg napokon is. Azonban ha a külső hőmérséklet -5 C fok alá esik, ajánlott a 3 évszakos üzemelési idejű napkollektort vízteleníteni a fagy elkerülése érdekében. A napkollektor víz tartálya és a vákuumcsövek – a jó hőszigetelésnek köszönhetően kibírják a -15 c fokot is, azonban az utántöltő kistartály (jakab szelep) és a vízvezeték csövek fagyásveszélynek vannak kitéve a padlástérben és a tetőn kívül egyaránt. (3 évszakos termék esetén)

A napkollektorhoz vezető vízvezetékcsöveket nem lehet tökéletesen leszigetelni. Hogy ne keletkezzen bennük jégdugó, ezért ajánlott a teljes napkollektor és a vízvezeték csöveinek víztelenítése a 3 évszakos működési időtartamú termékek esetén. A víztelenítés után a vákuumcsövekben maradó víz (csak a nyomás nélküli napkollektornál) egy-két nap alatt a napsütés hatására elpárolog. A rendszer kiépítésénél ügyeljünk arra is, hogy a napkollektortól jövő vízvezeték csövekből is lehetőségünk legyen kiengedni a vizet! Az alsó csőcsatlakoztatásra, ahol a ház csőrendszerére csatlakozunk, helyezzünk el egy víztelenítő csapot!

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)