Napelem rendszer kiépítése

Napenergia,napelem fejlesztések alakulása

Nagy Britannia ráerősít a napelem és napenergia fejlesztésekre

Napelem rendszer kiépítéseAz évtized végére Nagy-Britanniában, a napenergia súlya az elektromos áram előállításában 4 százalékra nő – idézte a BBC a londoni kormány közleményét. 2020-ra ez a fejlődés várható, ezen a ködös, esős területen is. Öt év alatt négy paksi erőműnek megfelelő napenergia kapacitás épül ki.

A nepelem árak zuhanása miatt a kormány azonban úgy döntött, hogy vissza fogja venni a nagy, napenergia kapacítások megépítéséhez adott állami támogatások jelentős részét. London fő érve, hogy a napelem árak az elmúlt években, mintegy 70 százalékkal estek vissza. A napelem árak jelentős csökkenését, a kínai üzemek tömegtermelésbe való bekapcsolódása idézte elő. 

A szakma, az ágazat képviselői, természetesen nem értenek egyet a támogatások megszüntetésével, azt korainak, elhamarkodottnak ítélik meg.

Beruházási tüske a napelem kiépítésben

A londoni kormány döntése tehát, hogy március végétől visszavonta, a nagy, 5 megawatt kapacitás feletti napelem farmok állami támogatását. Ez ugyanakkor, egy úgynevezett beruházási csúcshoz is vezetett, mindenki igyekezett a kritikus dátum előtt befejezni erőműveiket, hogy még igénybe tudják venni az állami támogatás összegét. Egy neves angol szakmai szervezet a Solar Trades Association szerint, három hónap alatt annyi új napelem-rendszert telepítettek, mint 2014-ben összesen.

A szervezet, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházások vissza fognak esni, mintegy 80 százalékkal, az állami támogatások megszűnése miatt. A napelem farmok, egyelőre még nem versenyképesek a gáz és szénerőművekkel, példaként említették a ködös Albiont /Anglia/. Minimum öt évig még szükség lenne a megfelelő állami támogatásokra, hogy a hagyományos energiatermelőkkel szemben korrekt versenyképesség alakuljon ki.

 A napenergia előállítása drágább a ködös, felhős területeken. Napsütötte területen olcsóbb a napenergia

A napelem panel ára, a farmok kiépítési költségének csak 35 százalékát adják, a kiadások nagy részét a telepítési költségek teszik ki. Ezek a költségek, akkor lesznek csökkenthetők, amennyiben a napenergia-ellátó rendszere kellően kiterjesztett hálózattá válik az országban. A kormány döntése a támogatások visszavonásáról, elveszi a fejlődés lendületét, kitolja azt az időpontot, amikor a megújuló energia ára, a hagyományos módon termelt áram árára csökken. 

Már versenyképes a napenergia?

Ed Davey energiaügyi miniszter, úgy látja, hogy a napenergia, az elmúlt évek zöld tenderei alapján máris versenyképes kategóriába került. Két legolcsóbb áramszállítási ajánlat, napelemeket használó cégtől érkezett. A miniszter ezt hatalmas fejlődésnek ítéli meg. Ez egy fantasztikus dolog az emberiség számára – mondta -, megemlítette, hogy Indiában közel háromszázmillió ember él elektromos áram nélkül, valamint a fekete Afrikában is drámai lehet a hatás. Kifejtette még továbbá, hogy a napenergia, az erős napsütötte helyeken mindig is olcsóbba fog kerülni, mint a ködös, esős területeken.

 

Davey arra számít, hogy Nagy – Britanniában 2020-ra, a mostani 5 gigawattal szemben, 14 gigawatt napenergia kapacitás lesz (a paksi atomerőmű termelési képességének hétszerese). A jelenlegi 1,5 százalékról, 4 százalékra emelkedik az új energiaforrás aránya az áramtermelésben. Rákövetkező évtized még gyorsabb fejlődést hozhat.

Másfélszerese is lehetne

Napenergia ellátó rendszer kiterjesztéseAz állami támogatásokat, a zöld energia más ágazataihoz kívánják átcsoportosítani – közölte a miniszter -, hogy enyhítse a törvényhozókat ért bírálatokat. Leonie Greene, a Solar Trades Assiciation szóvivője szerint, ezzel a kormány bizonytalanságot teremtett a piacon, mert a vállalkozások nem tudják, hogy mire számíthatnak a kormány által „rángatott” piacon.

Greene, a szakmai szövetség szóvivője idézett egy korábbi kormányzati véleményt, amely szerint 2020-ra, 20 gigawattra emelkedhetne a napenergia kapacitás, ha London látná a dologban rejlő lehetőségeket. Nagy-Britanniában – a kormányszóvivó tájékoztatása szerint -, 650 ezer napelem rendszer működik, amelyekbe beletartoznak a magánházakra felszerelt napelem rendszerek is.

https://www.theguardian.com/business/2020/aug/15/uk-firms-solar-power-breakthrough-could-make-worlds-most-efficient-panels-by-2021

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

ford-focus-electric

Új FORD 0 liter üzemanyag fogyasztással

Új FORD 0 liter üzemanyag fogyasztással, extraként pedig napelemekkel a házra A Ford szokatlan árukapcsolással dobja piacra a Focus elektromos változatát az USA-ban: az extralistán

megujulo-energia-skocia2

Skócia ZÖLDRE vált!

Skócia ZÖLDRE vált! Skócia 2020-ra tisztán megújuló forrásokból fedezné teljes áramszükségletét 2011 egy sikeres év volt Skóciában a megújuló energia tekintetében: az Energia- és Klímaügyi

irorszag-zolderomu3

Újabb Ír megújuló energia befektetés

Írországi zölderőmű kopmlexum tervezet A megfelelően elhelyezett szélerőművek nagyon jó energiaforrásnak bizonyulnak ‒ amikor fúj a szél. Az erőforrás kiszámíthatatlansága azonban elég hektikussá teheti az

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)