Olcsó fűtés napkollektorral

Most ingyenes szaktanácsot kérhetsz:

Hívj minket telefon: 06 20 442 0972

Vagy érdeklődj e-mailben: kapcsolat@tokyosolar.hu

CSÖKKENTSD REZSIKÖLTSÉGEIDET MÁR MA

Segítünk csökkenteni energia kiadásaid: Egyénre szabottan, Kötelezettségmentes, Valódi szaktanácsadás, Nincs rossz kérdés

Olcsó fűtés, napkollektoros fűtés, energiatakarékos fűtés

Egy háztartás talán legnagyobb kiadása a téli fűtés számla. Ez főleg az utóbbi évtizedekben kezdett el jelentősen az emberek figyelmének a középpontjába kerülni, ugyanis a földgáz ára lényegesen nagyobb iramban emelkedett, mint az egyes családok, cégek bevétele. Hogyan lehetne az olcsó fűtés, energiatakarékos fűtés mégis kivitelezhető? Vannak még olyan energiaforrások, melyek nem lettek megadóztatva, illetve bárki számára elérhetőek. Ilyen a napenergia, szélenergia és a földhő. Mi most részletesebben a napenergia olcsó fűtés érdekében való felhasználását fogjuk ismertetni. Azt is a napkollektros fűtés tekintetében. A napenergia hasznosítása egy jó alternatíva az energiatakarékos fűtés eléréséért. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a nap nem egyenletes energiaforrás. Továbbá nyáron lényegesen több napsütés érkezik, mint télen, így a nyári többlet napenergiával kezdeni kell valamit.

Kinek javasolt a napkollektoros fűtés?

Az igazság az, hogy nem minden háztartásnak előnyös ez a fajta fűtési költség csökkentő megoldás. A napkollektoros fűtés nagy előnye, hogy a kazánba a napkollektor által megtermelt hő segítségével előmelegített víz van már bevezetve, ami magasabb hőmérsékletű, mint a fűtésrendszerből visszatérő víz. Így annak újbóli felmelegítése kisebb energiát igényel. Ez olyan fűtési rendszereknél előnyös, melyek viszonylag alacsony hőmérsékleten működnek. A radiátoros fűtési rendszerek esetén a radiátoroktól a kazánba vissza térő víz 50-60oC hőmérsékletű, míg a padlófűtéses, falfűtéses rendszerek esetén a visszatérő víz hőmérséklete 25-30oC körüli. Energiatakarékos, napkollektoros fűtés használatakor a legjobb hatás elérése érdekében a hagyományos lemez radiátorokat javasolt átcserélni alacsony hőmérsékleten üzemelő radiátorokra. Így a radiátoros fűtés rendszerek is előnyösen kapcsolhatók energiatakarákos fűtéshez. (A padlófűtéses, falfűtéses rendszerek egyébként lényegesen korszerűbbek és költséghatékonyabbak, mint a radiátoros rendszerek.) A meglévő fűtésrendszer mellett igen fontos tényező a felszerelésre kerülő napkollektor elhelyezése, tájolása is. A tájolással kapcsolatos –> információk átolvasása mindenképp javasolt.

Hogyan működik a gazdaságos fűtés, a napkollektoros fűtés?

A napsütés (illetve szórt fény) hatására a napkollektorokban lévő szolár folyadék felmelegszik. A napkollektoroknál elhelyezett hőmérséklet érzékelő (T1) a szolár folyadék hőmérsékletét érzékeli, majd továbbítja a hőmérséklet értékét a szolár munkaállomáshoz. A szolár munkaállomás vezérlője az előre beprogramozott értékek alapján, amennyiben a hőmérséklet eléri a kívánt értéket, úgy beindítja a keringtető szivattyút. Így a napkollektorok által felmelegített folyadék eljut a víztartályban lévő csőkígyóba (hőcserélő). A csőkígyó átmelegszik, és a körülötte lévő víz hőmérsékletét megnöveli. Így a víztartályban (puffertartályban) lévő víz egyre melegebb és melegebb lesz.

split-futes-kapcsolasi-rajz
Split-fűtés kapcsolási rajz

 A képen egy két hőcserélős (csőkígyós) víztartály látható. A második (felső) csőkígyó is átveszi a víztartályban lévő felmelegített víz hőfokát. Így a benne átfolyó, a fűtésrendszerbe továbbhaladó víz is átmelegszik, felmelegszik. Ez az előmelegített víz van továbbvezetve a kazánhoz. Így valósul meg az energiatakarékos, kisebb gázfogyasztást igénylő fűtés.

Mennyire olcsó fűtés ez? Mennyit lehet vele megtakarítani?

Egy jól megtervezett rendszer képes a fűtésszezon elején és végén 100%-ban kiváltani a hagyományos kazánt. Így azt ebben az időszakban be sem kell kapcsolni! Télen a költség csökkentés, ami elérhető ezen a módon 15-30% közötti. Olyan épületek esetén melyek megfelelő szigeteléssel és nyílászárókkal vannak ellátva, ez az arány még ennél is magasabb mértékű.

Hogyan számítható ki, hogy mennyi napkollektor kell a napkollektoros fűtéshez?

Napkollektoros fűtés rásegítésre mindenképp vákuumcsöves napkollektorok javasoltak. Ennek az az oka, hogy ezek a típusú napkollektorok mintegy 40%-al kisebb hőveszteségűek, mint a sík napkollektorok. Ez pedig télen nagyon sokat számít. A vákuumcsöves napkollektorok további előnye -téli használat esetén- az is, hogy a gömbölyű felületük miatt a nap több ideig éri őket merőleges beesési szögben. A legoptimálisabb számítás érdekében az adott épület pontos tervrajza, illetve épületgépészeti, energetikai jellemzői is szükségesek. De elmondható, megbecsülhető, az általános tapasztalatok alapján, hogy minden fűtendő 5-10m2-nyi épületterülethez, minimum 0,5 – 0,9m2 napkollektor felület szükséges vákuumcsöves napkollektorok esetén, míg 1m2 sík kollektorok esetén.

Mekkora tárolóra, víztartályra lesz szükség?

A víztároló (puffer tároló) mérete az alábbi számítás alapján tervezhető. Minden 1m2 napkollektor felülethez minimálisan 60-80 liter, de inkább 100 liter víztároló kapacitás javasolt.

Mennyibe kerül egy ilyen energiatakarékos fűtés?

Példa: Egy 60 négyzetméteres épület esetén a fenti adatokat figyelembe véve nagyságrendileg minimálisan 6m2 napkollektor felületre és minimálisan 400 literes puffer víztartályra lenne szükség a napkollektoros fűtés megvalósítására, de biztonságosabb választás az 500l-es 1 hőcserélős, szigetelt puffertartály.

A rendszer elemei:
  • 2 db 24 vákuumcsöves HEAT PIPE napkollektor panel alumínium gyűjtővel
  • 500 l-es 1 hőcserélős puffertartály
  • 1 db szolár munkaállomás (szolár vezérlő + WILO keringtető szivattyú + tágulási tartály + áramlásmérő + biztonsági szelepek + ellenörző szelep + nyomás mérő)
  • 1 db automata légtelenítő szelep
  • 10 liter monopropilénglikol szolár folyadék
  • 2 db ferde tetős acél állvány a napkollektorok rögzítésére
Olcsó fűtés, energiatakarékos napkollektoros fűtés

A komplett energiatakarékos fűtés rendszer ára: 1.499.000 Ft (bruttó áfás ár)

Mi a teendő nyáron a napkollektoros fűtés rendszerrel?

Nyáron javasolt a napkollektoros fűtés rendszert medencefűtésre használni. Ezzel a kerti medence, vagy beltéri medence vízhőmérsékletét kellemes hőfokon lehet tartani. Mindezt INGYEN! Arról nem is szólva, hogy nyáron lényegesen több a napsütéses órák száma, így még jobb az energiatakarékos rendszer kihasználtsága. Ha nincs mód medencefűtésre, akkor javasolt a napkollektor panelok letakarása a fűtési szezonon kívül. Ez amiatt célszerű, mert a szolár folyadék -ami a napkollektorok gyűjtő részében található- 180-300 fokos hőmérsékleten felforr, ami a rendszer károsodását okozhatja.   Ha kérdésed van tedd fel bátran!

Telefon: 06 20 442 0972 – Gózon Feri
E-mail: kapcsolat@tokyosolar.hu

Alacsony hőmérsékleten üzemelő radiátor:

A hagyományos lemez- és öntöttvas radiátorok 70-80 fokos hőmérsékletű előremenő vízhőmérséklettel dolgoznak, így ezek összekapcsolása napkollektoros vagy hőszivattyús fűtési rendszerekkel nem ideális. Létezik azonban egy jó megoldás a probléma kiküszöbölésére. Ez pedig alacsony hőmérsékletű radiátorok használata hagyományos radiátorok helyett. A központi fűtéses rendszerek legtöbbet használt hőátadó eleme a radiátor. A radiátor feladata a fűtendő helyiség melegítése, hőátadás a helyiség részére. Ezt a leginkább elterjedt megoldás szerint úgy érjük el, hogy adott hőmérsékletű forró vizet a kazánból a radiátorba vezetünk. (távfűtés esetén a távfűtő társaságtól) A forró víz a radiátorba érkezve azt felmelegíti és a felmelegedett radiátor a felületén keresztül a hőt átadja a környezetének. A hőátadás alatt a hőmérséklete lehűl, és a benne lévő, korábban forró víz hőmérséklete szintén lecsökken. A radiátorból az elmenő kivezetésén távozó -most már lehűlt- víz visszakerül ismét a kazánba. Az alacsony hőmérsékleten üzemelő, nagy hőleadó felülettel rendelkező radiátorok még nincsenek elterjedve, viszonylag új megoldást képviselnek. A hatásfokuk lényegesen nagyobb, mint elődeiké és elegendő a működtetésükhöz 45-55 fokos előremenő hőmérsékletű víz. Mindezt ugyanazzal a komforttal teszik a használójuk részére. Ez nagyon előnyös ha valaki hőszivattyús, vagy napkollektoros fűtésben gondolkodik, de mégsem kíván valamilyen okból padlófűtést vagy falfűtést alkalmazni.

Vissza -> a korábbi részhez

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)