Napelem megtérülése

A napelemes rendszer, a napelem megtérülés kiszámolásához egyrészt ismerni kell a felhasználási hely (Magyarország) napsütési adatait, másrészt a megvásárolni kívánt napelemes rendszer által termelhető éves áram mennyiségét. Fontos tényező ezeken kívül a felszerelt napelem tájolása is. Különböző tájolási viszonyok esetén nem ugyanaz az eredmény várható.

Az egyszerűbb számítás érdekében kalkuláljunk DÉL-i tájolással és 30-40 fokos dőlésszögben felszerelt, 1000Watt összteljesítményű (1 kW-os – azaz 1 kilówattos) napelemes rendszerrel. Egy ilyen napelemes rendszer, átlagosan, figyelembe véve a Magyarországi napsütési adatokat, éves viszonylatban 1140kWh áramot képes előállítani.

Ha pontosabban megvizsgáljuk a területi eloszlás szerint a Magyarországot érő napsütési adatokat, akkor megállapítható, hogy:

Észak, Észak-Nyugat Magyarországon 1080kWh éves áram előállítással lehet számolni, míg Dél Magyarországon, illetve az Alföldön az évi 1200kWh is megtermelhető éves viszonylatban.

napelem megterules napsutesi adatok napsuteses orak szama napelem megterules

 

Napelem éves hozama, napelem megtérülése számokban

A napelem megtérülése és a napelem éves hozamának számításához meg kell tudni, hogy az adott napelemes rendszer mennyibe kerül majd. Ehhez vegyünk egy konkrét példát.

Egy 4800kWh teljesítményű napelemes rendszer (ami 5400kWh teljesítményt képes éves szinten megtermelni) ára így néz ki:

Megnevezés Mennyiség Egységár (Bruttó, áfás ár) Összesen
..      
TOK SP 240W napelem 20db 60.655,-ft 1.213.100,-ft
EHE inverter 1db 553.900,-ft 553.900,-ft
DC túlfesz. levezető, védelmi és kapcsoló berendezések 1 készlet 59.690,-ft 59.690,-ft
DC oldali csatlakozók 1 készlet 11.430,-ft 11.430,-ft
AC oldali védelem (túlfesz. levezető, kismegszakítók) 1 készlet 10.795,-ft 10.795,-ft
Rozsdamentes tartószerkezet ferde tetőre 20db 16.955,-ft 339.100,-ft
Tervezés, beüzemelés   76.200,-ft 76.200,-ft
Engedélyeztetés   50.800,-ft 50.800,-ft
Becsült napelem szerelési munkadíj   256.000,-ft 256.000,-ft
DC oldali kábelezés (anyag + munkadíj) 20 méter 890,-Ft 17.800,-ft
AC oldali kábelezés (anyag + munkadíj) 40 méter 750,-ft 30.000,-ft
       
Napelem rendszer szereléssel, telepítássel együtt     2.618.815,-ft

Az AC és DC oldali vezetékezés a helyszíntől függ, így annak pontos mennyisége csak a helyszíni felmérést követően adható meg. A táblázatban megadott mennyiség egy becsült érték.

42Ft/kWh áramköltséggel számolva, ez a rendszer éves viszonylatban 5400W × 42,-Ft = 226.800,-Ft-ot termel a tulajdonosának. Vagyis a napelem rendszer megtérülése nagyjából 11.5 évre tehető. (változatlan áram díjak mellett)

Ez egy korrekt, nem túlzó, és a valós (2013-as évi) adatok alapján készült számítás. Első ránézésre soknak tűnhet a 11.5 év. VISZONT:

 • Mutass a házadon, vagy a háztartásodban még egy műszaki berendezést, ami 11.5 év alatt visszahozza az árát!
  Nem sok példát tudsz mondani. Egy jó példa lenne a napkollektor, ami sokkal rövidebb megtérülési idejű.
 • Mutass egy műszaki berendezést a házadon, vagy a háztartásodban, ami nemcsak, hogy visszahozza az árát, de még további 15-20 évig PROFITOT is termel neked! Erre szintén nagyon jó példa a napkollektor, ami ingyen melegvizet gyárt részedre, hisz a napkollektor megtérülése sokkal rövidebb, mint a napelemé, így a pénztermelést, a profit gyártást nagyon gyorsan elkezdi részedre.
 • Mutass olyan kockázatmentes befektetést, ami 11.5 év alatt biztosan visszahozza az árát, majd jelen árakon számolva évi nettó (azaz adómentes) 8.2% tiszta profitot tud hozni részedre!
 • Mutass olyan banki betétet, ami képes adózás után az évi tiszta 8.2% hozamra? És mindezt kockázat mentesen! (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a banki betétek nem biztonságosak, még ha azt is hinnéd! Csak kérdezd meg a Ciprusiakat! Ott nemrég a bankok rossz gazdálkodását a bankbetétesekkel fizetették meg, akiknek a banki betéteit lefoglalta a Ciprusi állam!
 • Fontos megjegyezni, hogy jelenleg Magyarországon mesterségesen van alacsonyan tartva az elektromos áram ára. Ez egy a jelenlegi Kormány által megtett népszerűségi intézkedés következménye. Európai viszonylatban nagyon olcsó idehaza a villamosenergia ára. Ezt nem lehet tudni, hogy meddig lesz képes Magyarország mesterségesen alacsonyan tartani. Komoly esély van az elkövetkező években áram ár emelkedésre, ami a napelem megtérülés számítását lényegesen javítja, illetve a napelem hozamot is.

aram ara Europaban napelem megterulese

Hogyan lehet a napelemes rendszer megtérülésén javítani?

TIPPEK:

Ha lehetőséged van, vásárold meg cég nevére a napelemes rendszert. Ilyen esetben az áfa visszaigényelhető, és máris 21%-os árengedményhez jutottál. Vagyis 1/5-ével kevesebbet kell fizetned.

Tudatosan vizsgáld felül a háztartásodban használt elektromos berendezéseket. Meg fogsz döbbeni, hogy mi minden képes túlzottan is pörgetni a villanyórád. (Óriás plazama Tv, régi mélyhűtőládák, öreg hűtőgépek, stb…) Kisebb energia felhasználáshoz, kisebb méretű napelemes rendszer beszerzése szükséges.

Változtass a szokásaidon! Számos rossz szokás hozzá tud járulni ahhoz, hogyaz indokoltnál magasabb áramszámlát fizess. (feleslegesen bekapcsolva hagyott műszaki berendezések, feleslegesen égetett világítótestek, túl magasra állított szoba termosztát, stb…)

Fogj össze több baráttal, ismerőssel. Csoportként nagyobb mennyiséget tudtok venni, és ezáltal olcsóbb napelem árakat tudtok kialkudni magatoknak. Így a napelem megtérülési idő rövidebb lesz. Én is szívesen adok mennyiségi árkedvezményt nektek. 🙂

Pályázati segítség. Ez egy kockázatos tényező, de mégis meg kell említeni. Ha pályázatban gondolkodsz, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a következőkre számíts:

 • A pályázat olyan mint a kutya varcsorája –> Bizonytalan mikor lesz, bizonytalan milyen feltételekkel lesz
 • Sok adminisztráció
 • Extra gyorsnak kell lenned, mert mindig sokszoros a túljelentkezés a rendelkezésre álló támogatási kerethez képest
 • Rendelkezned kell önerővel, ugyanis a pályázatok általában utólagos finanszírozásúak.
 • Bizonytalan, hogy nyersz, vagy sem.
 • Ha nyersz is, bizonytalan, hogy mikor jutsz hozzá a jogosan megnyert összeghez
 • Ha nyersz, nem biztos, hogy a maximumot ítélik meg neked
 • Plusz költségekkel is kalkulálnod kell. Sokszor olyan energetiai, gépészeti, megtérülési számításokat, igazolásokat is kötelező jelleggel beszereztetnek veled a pályázat keretein belül, amikre egyébként semmi szükséged nem lenne. Továbbá a sikerdíjasan működő pályázatírók díját is meg kell fizetni

A pályázatról nem lebeszélni akarlak, csak javaslom, legyél vele nagyon körültekintő.

 

Érdekel? Kérdésed lenne?

Hívj, üzenj, küldj füstjeleket!

Állok rendelkezésedre:

Email: kapcsolat@tokyosolar.hu, Telefon 20-252-0920

Feri

Feri

 

 

 

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)