Szélerőművet épít az Ikea és a Lego

 

 
     

ikea-szelfarmMiután az államok támogatóképessége kimerülőben van, egyre több cég száll be a megújuló energiaforrások piacára: a dán Lego nemrég Németország egyik legnagyobb épülő tengeri szélfarmjába vásárolta be magát, míg a svéd Ikea az idei év eddigi legnagyobb szárazföldi szélprojektjét jelentette be Európában.

Európán belül a legnagyobb zöld fejlesztéseket mindeddig Németországban, Spanyolországban és Olaszországban hajtották végre, illetve Dániában, ahol főként a szélenergia hasznosítás van fókuszban. Spanyol és Olaszország már lassan egy éve a gazdasági sajtó középpontjában van magas államadóssága, és ingatag költségvetési helyzete miatt, ami értelemszerűen kihatott a zöldenergia-támogatásokra is. A fukusimai atomerőmű katasztrófát követően a megújulók felé forduló Németország szintén támogatáspolitikája felülvizsgálatára kényszerült, igaz, itt főként az ázsiai szereplők megjelenésének hatására eső napelemárak vezettek az átvételi árak visszavágásához.


A nagyvállalatok sorra kapcsolódnak be a megújuló energia hasznosításba.

ikea-zold-energia2


Az idei év egyik legnagyobb európai kapcsolódó hírének számít a svéd Ikea vállalat nemrég tett bejelentése, miszerint a társaság beszáll egy 96 turbinás svéd szélpark létrehozásába. A döntéssel a bútorgyártó cég célja, hogy teljes svédországi áramszükségletét saját szélerőművei által termelt villamos energiával fedezze. A társaság távlati céljai között szerepel, hogy globális tevékenységei energiaszükségletének teljes egészét megújuló energia forrásokon biztosítsa.

Ez az egyik legnagyobb szárazföldi szélenergetikai projekt Európában, de a svéd bútorgyártónak már a mostani bejelentést megelőzően is világszerte 96 szélturbinája állt üzemben vagy építés alatt, ebből 9 Svédországban. A 30 turbinát tartalmazó Glötesvalen parkot összesen 90 MW-os kapacitással tervezték, és a várakozások szerint évi 220 GWh villamos energiát termel majd. Ez hozzávetőlegesen 48 ezer svéd háztartás éves villamosenergia-szükségletének felel meg.


A LEGO is beszállt a zöld energia szektorba.

Február végén az egyedi építőkockáiról ismert Lego-csoport többségi tulajdonosa, a Kirkbi A/S jelentette be, hogy egy több mintegy 530 millió eurós befektetés eredményként közel egyharmados részesedést szerzett a dán Dong Energy által fejlesztett, egyik legnagyobb német, tengeri szélpark-projektben.

lego-szelfarm LEGO-szelfarm2
nagyításhoz kattints a képekre

 

A Borkum Riffgrund 1 jelű szélfarm a várakozások szerint 2015-ig áll majd üzembe, 277 MW-os kapacitással. Az építési munkálatok 2013-tól kezdődnek, ami során összesen 77 darab 3,6 MW-os Siemens turbinát állítanak fel, amelyek együttesen közel 300 ezer német háztartás áramfogyasztásának megfelelő árammennyiséget táplálnak majd a hálózatra.

index

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13