sikkollektor

Vákuumcsöves vagy sík napkollektort válasszak?

Sík vagy vákuumcsöves napkollektort válasszak?

A vákuumcsöves napkollektor és a sík napkollektor összehasonlítása

 

A kereskedők, forgalmazók mind mind a saját termékük mellett szoktak érvelni. De nézzük a pontos tényeket! Melyik mit tud? Melyik típusnak mik az előnyei?

A legtisztább, ha megnézzük a különböző szempontokat és őszintén leírjuk a tényeket. Ezek után pedig döntse el mindenki saját maga, hogy melyik típust válassza. Ehhez először is célszerű a saját felhasználási célt megfogalmazni és pontosítani.

 

Sík napkollektor:

sikkollektorAz első ilyen típusok megjelenése a korai 1900-as évekre tehető. Így ez a fajta konstrukció már bizonyított, működését tekintve egy kiforrott műszaki berendezés, bár nem a legmodernebb, legfejlettebb technológia. A felépítésük általában egy hőelnyelő felületből -réz lemez- és arra erősített csőkígyóból, azt ezt körülvevő szigetelt dobozból és egy külső üvegfelületből áll. A jellemzően felhasznált anyagtípusok: magas hőmérsékletnek ellenálló merev, hab hőszigetelés, edzett üveg, alumínium ötvözetű keret. A hőelnyelő felülete szintén többféle lehet, kezdve sima fekete hőálló festékkel bevonttól az egyedileg lefejlesztett speciális bevonatokig.

A síkkolletorok leggyakoribb mérete a 2m2-től jellemzően a 4m2-ig terjed. Súlyuk nagyjából 38-67kg körüli. A kialakításuk miatt a folyadék feltöltési igényük nem túl sok. Általában mérettől függően 1-3 liter közötti.

 

Vákuumcsöves napkollektor:

napkollektor-panel-rozsdamentes-cA vákuumcsöves technológia sokkal modernebb, fejlettebb. Az első ilyen típusok az 1970-es években jelentek meg. Számos továbbfejlesztett típus létezik belőlük. Azonban közös bennük, hogy egy duplafalú üvegcső belsejében lévő hőelnyelő felület segítségével gyűjtik össze a hőt. A duplafalú üvegcső belsejében lévő vákuumnak köszönhetően a szigetelésük sokkal jobb, mint a sík kollektorokban található levegő szigetelésé. Méretük és súlyuk hasonló a síkkolektorokéhoz. Viszont további nagy előnyük, hogy mivel teljesen darabokra vannak bontva, így nem egyben kell a felszerelés helyére emelni a napkollektort, hanem egyesével a darabok segítségével. Majd az összeszerelést a felszerelési pontban kényelmesen el lehet végezni.

 

 

 

A napkollektor kiválasztása:

Minden napkollektor típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Minden típusra lehet pro és kontra érveket felsorakoztatni. Ezen kívül gyakran előfordul, hogy ugyanarra az alkalmazási feladatra mindegyik tökéletesen megfelel. Mint bármely rendszernél itt is lényeges a méretezés, a design, a tervezés, a telepítés várható költségeinek a mértéke, még a legalkalmasabb, leghatékonyabb kollektor esetén is.

Költségek:

A költségek pontos mértéke talán a tapasztalatok alapján a leginkább elsődleges szempont. Főleg akkor, ha a teljesítmény adatok könnyedén összehasonlíthatók.

 

Mitől függ egy napkollektor teljesítménye?

Nézzük az alapokat. A legmagasabb hatásfok akkor érhető el, ha folyamatosan merőlegsen érik a napsugarak az adott napkollektort. Köztudott dolog, hogy mind egy teljes nap, mind pedig az évszakok változásával folyamatosan változik a Nap és a Föld bolygó helyzete egymáshoz képest, így a Föld felszínére érkező napsugarak beesési szöge is. Nyáron a napsugarak beesési szöge Magyarország területén kb 66°, télen ez nagyjából 19.5°.

Tehát a napkollektor teljesítményét nagyban befolyásolja a napsugár beesési szöge. Magyarországon a legtöbb napsütés – megközelítõleg évi 1450 kWh/m2, déli tájolású és 40° körüli dõlésszögû felületre érkezik.

A másik fontos szempont a napkollektor teljesítmény kapcsán, az adott berendezés hő elnyelő képessége. Ha a készülék nagyon intenzíven gyűjti magába a hőt, akkor az kívánatos, míg ha hőt veszít, az mindenképp ront a hatásfokán.

A hő elnyelő képességen túl az is lényeges, hogy az adott termék milyen gyorsan képes a rá zúduló napfényt hő energiává alakítani. Értelem szerűen, ha ez minél gyorsabban történik, akkor az annál előnyösebb a tulajdonos számára. Míg, ha a hő átalakítás lassú, akkor a napi hő előállítő képesség is gyengébb lesz.

 

Napsugárzási beesési szög kapcsán sík napkollektort vagy vákuumcsöves napkollektort válasszak?

 

Egy sík napkollektor felülete, ahogy ez a nevében is szerepel, egy sík üveglap. Egy sík üveglapra a ráeső napfény dél körüli időpontban tud merőleges lenni (optimális napkollektor dőlési szög esetén). Ebből kifolyólag a délelőtti és délutáni órákban erős teljesítmény vesztés tapasztalható ennél a típusú rendszereknél.

A vákuumcsöves napkollektor fény elnyelő felülete henger alakú. A henger alakú felépítés miatt a kora reggeli óráktól, mindaddig míg le nem nyugszik a nap, valamelyik felületi részét mindig merőlegesen éri a napból származó fényenergia. Így a kialakításának köszönhetően lényegesen több fényenergiát tud napi szinten hőenergiává alakítani, mint a sík kollektor.

Ha a felszerelési hely tájolása nem a legideálisabb (nem dél-i irányú), akkor a különbség a két típus között még szembe tűnőbb.

A déli órákban és nyáron, amikor a napsugár beesési szöge a leginkább merőleges, a síkkollektorok teljesítenek jobban. A sík felületre merőleges beesési szög esetén több fényenergia jut, mint a hengeres felületre.

Borús, felhős időszakokban ismét a hengeres kialakítás jelent előnyt. Meglepődve szokták tapasztalni a vákuumcsöves napkollektor tulajdonosok, hogy hiába fátyolfelhős az ég, a megvásárolt termékük ilyenkor is gyártja a meleg vizet számukra. A vákuumcsöves kollektoroknál a HEAT PIPE rendszerek hatékonysága még szembetűnőbb.

Van-e különbség a külső környezeti hőmérséklet vonatkozásában a két féle napkollektor konstrukció között?

Alapjában véve három féle működési környezet alakulhat ki a hőmérséklet különbségek alapján.

– a külső környezeti hőmérséklet közel azonos mértékű, mint a napkollektorba belépő folyadék hőmérséklete

Ez a legritkábban előforduló időszak. Ilyenkor a sík kollektorok általában 70%-os hatékonyságúak, míg a vákuumcsövesek 50%-osak. A leggyakoribb eset az amikor a napkollektoros rendszer 0°C és 26°C közötti külső hőmérsékleti tartományban működik. Ez alatt jellemzően 35°C – 95°C hőmérsékletet állít elő a kimeneti pontján. 

a külső környezeti hőmérséklet alacsonyabb mértékű, mint a napkollektorba belépő folyadék hőmérséklete

Ez téli időjárás esetén gyakori, amikor is a levegő hőmérséklete jellemzően alacsonyabb, mint a napkollektorba belépő folyadéké. Ilyen időszakban a sík kollektor hatékonysága nagyban romlik, ugyanis a gyengébb hőszigetelése miatt nagy a hő vesztesége. Ebben a környezeti működésben a vákuumcsöves napkollektorok lényegesen jobban teljesítenek, hisz azok hővesztesége minimális.

a külső környezeti hőmérséklet magasabb mértékű, mint a napkollektorba belépő folyadék hőmérséklete

Ez főként nyáron jellemző, amikor a levegő hőmérséklete igen magas. Kimondottan nyári működés esetén a síkkollektor jobban teljesít.

Hőelnyelő képesség alapján inkább vákuumcsöves napkollektort, vagy sík napkollektort válasszak?

A sík napkollektor hõ visszatükrözése magas (a külső üveglap borításuk miatt), ezért a teljesítményüket igen befolyásolja az idõjárási és évszaki tényezõ. Téli használat setén a teljesítményük nagyon elmarad a vákuumcsöves rendszerekétől. A vákuumcsöves napkollektor üvegcsövei duplafalú üvegek. A dupla üvegfelület között vákuum található. A csövek végének összeolvasztásával ezt a vákuumot véglegesen be is zárják a két üvegcső közé. Köztudott tény, hogy a vákuum rendkívül jó hõszigetelésű, emiatt ezek a napkollektor rendszerek szinte érzéketlenek a külsõ hõmérsékletre! Bátran meg lehet tapogatni a külső felületét a csöveknek, azok sosem melegszenek fel. Az összes hőt benn tartják és teljes egészében a feladatuk ellátására fordítják. (meleg víz készítés, fűtés rásegítés)

Teljesítmény növelő elemek alapján sík vagy vákuumcsöves rendszert válasszak?

A vákuumcsöves napkollektorok esetén a többféle hőelnyelő felület alkalmazásán kívül többféle teljesítmény növelő fejlesztés létezik. Ezek alkalmazásával az amúgy is jól teljesítő vákuumcsöves kollektor még inkább kedvező teljesítmény leadásra képes. Ilyen elem például a vákuumcső belsejében végigfutó HEAT PIPE, a dupla vastagságú HEAT PIPE, vagy az U csöves megoldás.

Síkkollektorok esetén a hőelnyelő felület megváltoztatásával igyekeznek a teljesítményen növekedést elérni.

Esztétikai szempontból sík vagy vákuumcsöves rendszert válasszak?

Az hogy kinek mi tetszik jobban, nehéz megmondani. Talán ebből a nézőpontból a síkkollektorok a kedveltebbek. Kialakításuknak köszönhetően sokkal inkább bele simulnak a tető síkjába, mint a vákuumcsöves társaik.

Roncsolódási, lehetséges mechanikai sérülések kivédése miatt vákuumcsöves, vagy sík napkollektort válasszak?

A sík napkollektor mechanikai, műszaki felépítéséből adódóan nagyobb és szélsőségesebb külső behatásoknak is ellenáll. A vákuumcsöves készülék általánosan a 2.5 – 3cm-es átmérőjű jégesőt képes mindenféle sérülés nélkül átvészelni. A síkkollektor akár a féltégla nagyságú jégesőnek is képes ellenállni, bár valjuk be ez nem túl életszerű és nem túl gyakori. ráadásul egy féltégla nagyságú jégesőt vagy vihart követően sajnos komolyabb problémákkal is szembe kell nézni, mintsem hogy mi történt a napkollektorunkkal. Elég csak elképzelni, hogy egy ilyen időjárás mit okozna az autónkban, vagy a ház üvegfelületein.

Téli használatra sík vagy vákuumcsöves napkollektor válasszak?

A vákuumcsöves típus a kimondottan jó hőszigetelése miatt télen is képes magas hőmérsékletet előállítani, ha elegendő napfény éri. A sík napkollektor a megtermelt hő jelentős részét átadja a külső környezetének, így télen nem a leghatékonyabb a működése. Téli használatra nem javasolt.

Viszont havazás után, hóesést követően, ha mindkét készüléket beborít a hó, akkor a rossz hőtartó képesség előnyként jelentkezik a sík kollektor esetén, hiszen arról gyorsabban olvad el a hó. Így olyan területen, ahol éves szinten sokat esik a hó, illetve a hó általában hosszú ideig meg is marad, téli használatra javasolt lehet a sík napkollektor. Magyarországon, ahol többnyire a hóval takart napok száma éves szinten elenyésző, nem jelent ez a szempont lényeges előnyt a sík kollektornak. Arról nemis beszélve, hogy a vákuumcsövek külső felülete nagyon sima, kissé csúszós kialakításaú. Így  elég sok hónak kell ahhoz esnie, hogy megtapadjon rajtuk. Ahogy pedig kisüt a nap,és csak egy kicsit is megolvad a leeset hó, pillanatok alatt lecsúszik a vákuumcsövekről.

Mindezek után bárhogy is fog dönteni, mindenképp hasznos lesz a választása, hisz az ingyenes napenrgiát fogja használni, ami mindenképp bárki számára előnyös megoldás.

Oszd meg a barátaiddal:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

Lakásfelújítási támogatások

Lakásfelújítási támogatások újra   Jó, de visszafogott lépésnek tartja a szakma a lakossági energiahatékonysági pályázatok újraindítását – derült ki a lapunk által készített körképből. A

Egyre többet költünk Zöldenergiára!

Egyre többet költünk zöldenergiára! Egy friss ENSZ tanulmány szerint 2010-ben 32 százalékkal nőtt világszerte az az összeg, amelyet környezetbarát energiára költünk. Ennek oka, hogy a

Scroll to Top