Energiatakarekos vilagitas

Energiatakarékos világítás növényből

Áram nélkül működő lámpa, olcsó energiatakarékos világítás

Ez nem misztifikum, vagy egy filmrendező álomvilága. Ma már áram nélkül működő lámpával is világíthatsz. Környezetbarát, olcsó működtetésű energiatakarékos megoldás a kültéri vagy beltéri világításra.

Energiatakarekos vilagitasPierre Calleja francia biokémikus ökobarát lámpája áram nélkül működik. Sőt, még a levegőben található szén-dioxid mennyiségét is csökkenti, mely sok tudós szerint a Föld felmelegedéséért felelős, és túlzott, megnövekedett mennyisége a jelenlegi Földi élet fennmaradását veszélyezteti, és hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Az energiatakarékos világítás egyszerű felépítésű. Egy átlátszó cső, amelyben temérdek világító zöldalga található. Egyszerűen kifejezve, ez egy áram nélkül működő lámpa. Egyszerű koncepció, és mégis nagyszerű környezetbarát megoldás, ugyanis a zöld algáka levegőben található szén dioxid felhasználásából élnek, fotoszintézis útján állítanak elő oxigént, miközben fényt bocsátanak ki. A működés az úgynevezett biolumineszcencián alapul, amelynek lényege, hogy az élő organizmus bizonyos kémiai reakciónak köszönhetően fényt (fotont) bocsát ki magából. Ezen az elven működnek a szentjánosbogarak is.

Egy olyan energiatakarékos világítás, mely működésével nemcsak fényt állít elő, hanem világítás közben oxigénnel dúsítja a levegőt. A mai élet az algáknak köszönhetően alakulhatott ki, hisz a nagy alga populációk változtatták át az ősi Földi széndioxid dús légkört oxigénnel kevert légkörré, mely teret adhatot a jelenlegi életformák kifejlődéséhez, és az ember megjelenéséhez. Az algák azok a növények, melyek a legnagyobb mennyiségben képesek a széndioxid megkötésre és menet közben az oxigén kibocsátásra. A napelemek segítségével is lehetőség vanaz energiatakarékos világítás megvalósítására, de az algás megoldás lényegesen környezetbarátabb. A napelem működése alatt ugyanis nem történik széndioxid megkötés, csupán tehermentesítés. De ettől függetlenül mindkét módszersokkal előnyösebb a környezet számára, mint a jelenleg elterjedt, és széleskörűen használt technológiák.

Hogyan nézne ki felhasználás közben az energiatakarékos világítás?

Képzeljünk el minden egyes köztéri lámpa helyén 150-200 db fát, amelyek világítanak. A feltaláló -Pierre- szerint a lámpát akár az utcai közvilágításban is használhatnák, ami persze költségesebb a jelenleg használt hétköznapi égőknél, ám idővel megtérülne a befektetés, a környezetre gyakorolt pozitív hatásáról nem is beszélve. – Egy ilyen lámpa ugyanis durván egy tonna széndioxidot képes elnyelni a levegőből egyetlen év leforgása alatt, amelyhez egyébként 150-200 db fára volna szükség. Amennyiben tehát elterjedne, óriási előrelépést jelenthetne a légszennyezés és a klímaváltozás elleni harcban. Még egy fontos tényező is jelen van az algás világítás eredményeképpen. A biológiai folyamat végterméke nem hulladék, mint ahogy az ember technológiai újításainál megszokott jelenség, hanem biomassza. A biomassza tovább hasznosítható és teljes mértékben felhasználható, ugyanis keményítő, olajok és cellulóz állítható elő belőle.

Energiatakarekos lampa

Érdemes tudni az algákról, ami az energiatakarékos világítás alkotó eleme

3 milliárd éve létezik ez a különleges életforma ezen a bolygón, a korábbi kultúrák embereinek az alga kölcsönzött életenergiát. Az óceánok mélyén ellenállt az állandóan változó környezet viszontagságainak. Az alga a Földünk legõsibb lakója, amely kimagasló ellenálló képessége folytán túlélte a Föld története során bekövetkezett valamennyi katasztrófát.  Az alga minden kegyetlen korszak ellenére megõrizte
biológiai értékét a fejlettebb élõlények számára. Az alga a sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviseli, mint az akár 85 C-os hőmérsékletű hőforrásokat. A Földünk oxigénkészletének mintegy 90 %-át ma is az alga, másnéven moszat adja. Mi mindannyian azért élünk és lélegzünk, mert az alga szolgáltatja számunka az oxigént. Az alga sokrétű tehetség és sokkal többre képes, mint a fotoszintézis. Nemcsak oxigént hoz létre, hanem a táplálkozást is nagyban meg tudja reformálni, hisz magas természetes alapú vitamintartalommal rendelkező, könnyen emészthető fehérjeforrás is egyben. De növeli az immunrendszer ellenálló képességét is és lugosító hatása is kiváló.

Az energiatakarékos lámpa működése

Energiatakarekos lampa mukodese

https://www.treehugger.com/pierre-calleja-why-microalgae-is-the-future-of-green-energy-4861810

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

napelem-oktatas3

Egymillió diák a napelem oktatásban

Diákok tömegeit képzik a napelem ismeretekre One Million Students (Egymillió diák) címmel hirdetett napenergia-oktatási programot közös vállalkozásban a SunPower Foundation és a világ számos falvát

barcelona-napelemeshaz

Napenergia hasznosító épület

Barcelona a Smart-City példa a Föld számára Az épület laboratóriumként működik a spanyol vállalat által elindított program számára, amely Barcelonát a világ egyik legjelentősebb SmartCity-jévé

repulo-szeleromu

Szélerőmű a levegőben

Energia termelő szélerőmű a levegőben Egy amerikai társaság repülő szélerőmű fejlesztésével hajtott végre eredményes kísérletet. A klímaváltozással kapcsolatos félelmek, a fosszilis (szén alapú) energiahordozók árának

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)