Családi házaknál 90%-nál nem megfelelő a hőszigetelés

Hőszigetelés családi házaknál

Az ország teljes energiafogyasztásának 8 százaléka lenne megtakarítható a családi házakra vonatkozó megfelelő hőszigetelés alkalmazásával  

Családi házaknál 90%-nál nem megfelelő a hőszigetelés

Családi házak teljeskörű hőszigetelésével, az ország teljes energiafogyasztásának 8 százaléka megtakarítható lehetne.

2020-ig, 20 százalékos energiafogyasztás csökkentést tűzött ki az unió. E célokat hazánk csak akkor lesz képes teljesíteni,ha a panel és nem panel társasházak hőszigetelését célzó program folytatása mellett, az eddigi energiahatékonysági szempontból mellőzött, de a hazai épületállomány 73 százalékát kitevő családi házak hőszigetelésére is életképes finanszirozási modellt dolgoz ki.

.
A várhatóan októberben életbe lépő szigorú és immár kötelező érvényű irányelvek teljesítéséhez ráadásul nem lesz elég a hazánkban általánosan alkalmazott 8-10 cm vastag szigetelések használata, hanem a 2015-ben életbe lépő szabványoknak megfelelő, legalább 20 cm vastag hőszigetelés alkalmazása válik szükségessé.

Ahhoz, hogy Magyarország meg tudjon felelni az uniós célkitűzéseknek, mintegy 2,5 millió családi háznál kell korszerűsítést, megfelelő hőszigetelési munkálatokat elvégezni.

Az uniós tervek hazai átültetéséről, áprilisban nyújtott be a kormány törvényjavaslatot. 

Tetőszerkezet hőszigetelése

A Knauf Insulation szakértői véleménye szerint a nyár végére, a családi házak energiahatékonysági fejlesztésére, így a teljeskörű hőszigetelés alkalmazására is lesz elegendő uniós forrrás.

Hazánk számára a legnagyobb energia-megtakarításai potenciált otthonaink korszerűsítése, egy hőszigetelésre összpontosító komplex energiahatékonysági program megvalósítása jelentené.  A tervezett 80 milliárd forinttal szemben 2020-ig, minden évben legalább ötször ekkora összeggel kellene a családi házak hőszigetelését, felújítását támogatni ahhoz, hogy az F – G energiahatékonysági besorolású épületek megtudjanak felelni az uniós célkitűzéseknek – nyilatkozták a Knauf Insulation szakemberei az elvégzett számításaik alapján.

10 házból 9 házban nem megfelelő a hőszigetelés

A hőszigetelés vastagságát rendelet írja.Hazánkban, mintegy 7 millió ember, a lakosság 70 százaléka él családi házakban. Ezek a lakóépületek, természetesen több energiát is fogyasztanak, mint a több oldalról határolt társasházi lakások. Az ország energiafogyasztásának 81 százalékáért a családi házak a felelősek, ez egy évben kb. 4 mtoe (millió tonna kőolajjal egyenértékű) energiafelhasználást jelent. Az ország családi ház állományát vizsgálva megállapíthatjuk, hogy csupán 10,7 százalék tartozik a megfelelő minősítésbe, ahol a hőszigetelés rendben van, közel 90 százalék azonban felújításra szorul. Ahol nem megfelelő a hőszigetelés, ott lényegesen több fűtési célú energiát fogyasztanak.

.

Az energiahatékonysági pályázatok, támogatások ezidáig szinte 100 százalékban a társasházakra fókuszáltak. Ezen tényeket vizsgálva is megállapíthatjuk, hogy a 2020-ra előirányzott uniós energiahatékonysági célok elérése érdekében elengedhetetlen, az eddig mellőzött családi házak energiahatékonysági felújítása, a hőszigetelések korszerűsítése.

A pazarlások megállításával, a hőszigetelés rendszerének korszerűsítésével 2020-ra az energiahatékonysági célok fele lesz elérhető

Belső tetőtér szigetelés fontosságaAszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatójának nyilatkozata szerint: “Magyarországon a lakossági energiafogyasztás aránya az ország teljes fogyasztásának 33 százalékát teszi ki, ennek 80 százalékát pedig a 2,85 millió családi ház használja el. Egy család átlagosan a rezsije 75 százalékát fűtésre és hűtésre költi. Ahogy a Knauf Insulation korábban valós körülmények között végzett vizsgálata bizonyította is, hőszigeteléssel akár 40-50 százalékos fűtési költség és ugyanennyi CO2 kibocsátás is megtakarítható egy átlagos családi ház esetében.” Ezen tényeket figyelembe véve, a hazánkban lévő 2,5 millió családi ház energetikai korszerűsítésével, megfelelő hőszigetelés elvégzésével, az ország teljes energiafogyasztásának 8 százaléka lenne megtakarítható. Ez az előirányozott uniós, illetve a hazai energiahatékonysági stratégiában 2020-ig meghatározott célérték közel fele.

80 milliárd mire elég a teljeskörű hőszigetelések elvégzésében?

Szigetelt ház - fútés negyed áronA jelenleg már futó Otthon Melege program mellett nyáron az Európa Uniós pályázatok is megfognak jelenni majd. 80 milliárd forint fog rendelkezésre állni a családi házak energiahatékonysági korszerűsítésére, a hőszigetelés rendszerének kivitelezésére.  Amennyiben azt vesszük alapul, hogy egy átlagos családi ház megfelelő módon történő hőszigetelésének 1,6 millió forint a költség vonzata, és feltetelezzük, hogy az Otthon Melege programhoz hasonló konstrukcióban, ezen ingatlanok felújítására is 50 százalék érhető el (a másik 50 százalék a családok által hozzátéve), a keretösszeg ezek figyelembevételével, mintegy 100 000 családi ház hőszigetelésére lesz elegendő.

Az összes felújítandó családi ház megfelelő hőszigeteléséhez, évente legalább ötször ennyi forrás lenne szükséges. Ahhoz, hogy a következő 5 évben az összes családi ház energiatakarékossá váljon, évi 400 milliárd forintnyi támogatásra lenne szükség – áll a Knauf közleményében.

A hőszigetelés a környezetre és a gazdaságra is jótékony hatású

A jobb hőszigetelés közvetlen pozítiv hatása az energia megtakarítás és a költségek csökkentése mellett a komfortosabb beltér.

Az energetikai felújítások nagymértékben segítik az energiahatékonysági és környezetvédelmi célok elérését. Azonban fontos a gazdasági életre gyakorolt pozitív hatásukról is beszélnünk. Meg kell említeni, hogy a családok megtakarításai által élénkül a vásárlóerő, az adóbevételek emelkednek, segíti az építőipar fellendülését, hozzájárul a munkahelyteremtéshez, csökkenti az energiafüggőséget is.

https://hugas.met.com/hu/energiapiaci-betekinto/magyarorszag-energiatermelese-fogyasztasa-eromuvek/8

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

energiaultetveny2

Energiaültetvény Tiszafüreden

Energiaültetvény telepítését kezdték meg Tiszafüreden, a kistérségi Start-munka mintaprogram keretében – jelentette be Papp Károly, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára a helyszínen, a Jász-Nagykun-Szolnok

zalaviz-biometankut-mti

Szennyvízből üzemanyag

Szennyvízből üzemanyag! Egyedülálló, metángáz üzemű járműflotta átadás a Zalavíz Zrt-nél Szeptember 2-án, az országban, sőt Közép-Európában egyedülálló kishaszon-gépjármű flotta került üzembehelyezésre a Zalavíz Zrt-nél. A

napelemes-taska

Napelemes orvosi táska

Napelemes orvosi táska A napenergia hasznosítása a gyógyászatban Laura Stachel amerikai szülészorvos nő egy afrikai misszióban vett részt. Egy alkalommal szemtanúja volt, hogy egy műtétet

Scroll to Top

beszéljünk a tervedről

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu