OLMEDILLA - A világ legnagyobb napelemfarmjának egyike

Magyarország mellett elhúz a napelem-piac

Hazánk mellett elhúz a napelem forradalom

OLMEDILLA - A világ legnagyobb napelemfarmjának egyikeMiközben a világban valósággal napelemes forradalom zajlik, addig hazánkban a kormány adóztatással, különböző adminisztratív intézkedésekkel szorítja vissza a napelemes piacot. Ha engednék, értelmetlenné válna a paksi bővítés.A Tesla nagy dobása forradalmasíthajta a napelem-piacot, a napenergia-ipart.

Az amerikai Tesla bemutatta új termékét a világnak, amellyel forradalmosíthatja a napelem-piacot, a napenergia-ipart. Az újratölthető, 7-10 KW órás lítium-ion akkut úgy tervezték, hogy már eleve együttműködjön a napelem rendszerekkel. Az akkumulátorokkal akkor is lehet napelem által termelt áramot használni, ha nem süt a nap,vagy éppen borús az idő.

Napelemek hatékonyan NémetországbanA Tesla által gyártott akkumulátorok használatával 25 százalékos megtakarítást érhetnek el a fogyasztók. Ahol nem lesz elég egy modul, ott sorba kötéssel is lehet bőviteni. Önellátó, független lehet a fogyasztó a megfelelő kapacitású napelemmel a házán.  A Tesla tervei szerint nyílttá fogja tenni a technológiát, gyárakat fog nyitni, 6500 munkás fog dolgozni azon, hogy 2020-ra legalább félmillió akkumulátor legyen üzembe helyezve. Az akkumulátorok sorozatgyártása hamarosan indul, kb. egymillió forint lesz az áruk.

.

Vannak természetesen kritikus észrevételek is, ilyen például, hogy mennyi a mobiltelefonoknál is használt lítium akkumulátorok éllettartama (a gyártó 10 év garanciát vállal rájuk). A Tesla bejelentése mindenképpen meggyorsítja a napból nyert ingyen áram korszakát. Eddig nem volt kihívója a központi erőművekre kapcsolódó modellnek, így most már van.

A Forbes -világhírű üzleti- magazin cikkében írja, hogy a Tesla technológiája összekapcsolva a napelem rendszerekkel, kiválthatja a nukleáris energiát. Ha nem is teljesen szorítja ki a napelem az atomerőműveket, de jelentőségük kisebb lesz.

A napelem átalakítja a világ napenergia piacát

Már a Tesla bejelentése előtt is a szakértők arról nyilatkoztak, ha sikerülne a napelemes rendszereket összekapcsolni az áramtárolás új módjával, akár beköszönthet az ingyen áram korszaka a világban. Nem évtizedek, hanem akár 4-5 év múlva megvalósulhat, átfogja írni a napelem-piacot, a világ energiapiacát.

A Barclays – az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport – már rontotta az eddigi áramtermelő cégek részvényeire adott minősítését. Az sem véletlen, hogy a német E.On is bejelentette, hogy leválasztja a fosszilis energiahordozókra, illetve az atomenergiára alapuló üzletágait és a zöld energiára fókuszál. Wood Mackenzie az Exxon – a világ legnagyobb olajvállalata – elemzője szerint a napelemes forradalom a lehető legnagyobb mértékben fogja átalakítani a világ energiapiacát.

Hazai neves napelemes szereplők pontosan ismerik a világban zajló folyamatokat, rendkívül rossznak ítélik meg a magyarországi helyzetet. Véleményük szerint a magyar kormány látványosan hátráltatja a megújuló energia ügyét, a világ fejlett országaiban azonban soha nem látott módon szárnyal. Az mindenképpen elszomorító, hogy a magyar kormány éppen akkor tette le voksát az atom mellett, amikor a világban a napelem-piac, a napenergia ügyében éppen elllenkező folyamatok zajlanak.

Említést kell tenni Japánról, ahol a fukushimai katasztrófa után bejelentették, hogy bezárják az összes atomerőművet,  döntően napelem erőművekkel kívánják előállítani az ország hiányzó áramigényét.

Napelemek hazai terjedéséről

Miközben a világban rohamos léptekkel halad a napenergia hasznosítása, addig hazánkban a kormány adóztatással, különböző adminisztratív intézkedésekkel akadályozza a napelem terjedésének ügyét. Ha engednék a napelem hazai terjedését, értelmetlenné válna a paksi bővítés – nyilatkozta Kiss Ernő a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Véleménye szerint az alábbi tényezők akadályozzák a hazai napelem-piac fejlődését:

1. Napelemes termékdíj (új)
2. Tűzvédelmi kapcsoló beszerelése (új)
3. Rossz beruházási támogatási rendszer – korrupció (régi)
4. Politikai szándék hiánya (új)
5. Csökkenő mértékű beruházási támogatás (új)
6. Mesterségesen alacsonyan tartott villamos energia ár (új és még újabb rezsicsökkentés)
7. Csökkenő KÁT árak (új)
8. Magas ÁFA (régi)

A napelemes termékdíj a világon legmagasabb hazánkban, ez legalább 5 százalékkal emeli a napelemek végfelhasználói árát. A tűzvédelmi kapcsoló beszerelése egy új adminisztratív szabályozás, ez év márciusától kötelező a táv- és kézi működtetésű egyenáramú tűzvédelmi kapcsoló beépítése, már ez önmagában is 10-15 százalékos többletköltséget okoz, mindamellett, hogy teljesen szükségtelen is. Ezek mellett számos olyan tényezők is vannak, amelyek nagymértékben hátráltatják a napelemek terjedésének útját.

Az egyik legfontosabb ilyen akadály a megújuló energiák,- napelem fejlesztések- nem megfelelő támogatási rendszere.

Napelemes támogatási rendszer = korrupciós lehetőségek tárháza

Járási hivatal Baranyában napelemmel A hazai napelemes piac az uniós támogatások szempontjából három részre bontható. Az első elem a támogatási rendszerben a lakossági támogatásoké (0-50 KW), a kormány gyakorlatilag semmilyen támogatást nem ad a lakosságnak. Utóljára 2011-ben volt lakossági napelemes pályázat (minimális összegű volt, másfél nap alatt le is zárták). Tehát négy éve nincs napelemes pályázat a lakosságnak, 2015-ben sem látható költségvetési forrás elkülönítés erre a célra.

.
A Manitu Solar Kft. ügyvezető igazgatója szerint normális logika alapján működő gazdaságban nincs is szükség lakossági támogatásokra, mert az torzíthatja a viszonyokat. Amióta a lakosság nem pályázhat, közgazdasági logika alapján működik a piacnak ez a része és kiszámíthatóbb is – mondta. A napelemes piac 2014-ben 82 százalékkal bővült a korábbi évhez képest, a növekedést egyértelműen az önkormányzatok és a cégek húzták felfelé.

A támogatások másik részét az önkormányzatok és a cégek (10-50 KW) uniós pályázatai jelentik. Itt a rendszer magas korrupciós kockázatai jelentősek. Többet számít egy beszállítónak a közbeszerzési és pályázati szakértelme, mint a napelemes szakma színvonala, ezek miatt nem is hatákony – mondták a megkérdezett szakemberek.

Kiss Ernő véleménye szerint az ilyen pályázatoknál feltűnően gyakoriak a “kiirta, megírta, megnyerte” szisztéma. Ezeket a pályázatokat szigorrúan 150 milliós értékhatár alatt írják ki, hogy ezzel is kikerűljék a nyílt közbeszerzést. Hazánkban vállalkozások sora épül erre a rendszerre – mondta.

A naperőmű – a napelem – az új bio-repce

A harmadik elem a napelem-farmok támogatási rendszere (50-500 KW). Hatalmalmas üzleti lehetőségeket kínál cégeknek. Egyrészt több száz milliós vissza nem térítendő támogatást kaphatnak uniós forrásból napelem-farmok telepítésére, másrészt a megtermelt áramot, a törvény által adott lehetőségeket kihasználva, a piaci árnál jóval magasabb értéken vásárolja meg tőlük az áramszolgáltató.
Az hogy mekkora üzlet bizonyítja, hogy 2012-ben még 13 ilyen napelem-erőmű volt hazánkban, 2014-ben már 33 darab üzemelt.
Piaci elemzők szerint ez a helyzet nagyon hasonlít a szocialista kormányok ideje alatt preferált bio-repce vagy a szalmatüzelésű erőművek elterjedésére, ahol a cél szintén az uniós források lenyúlása volt.

Nagy botrányt felkavaró, napelemes korrupciós ügy a 2013-as KEOP pályázatoknál robbant ki! A Nemzeti Fejlesztési Ügyönökség a (NFÜ), 2013. júliusában mintegy 3 milliárd forintot osztott szét magáncégeknek, napelem telepek, napelem farmok telepítésére Somogy megyében, tárta fel az Átlátszó oknyomozó portál. 100 milliós feletti támogatást kapott nyerteseket vizsgálták felül, megállapították, hogy többségük frissen alapított cég, korábban más tevékenységet nem folytató vállalkozás és néhányuk még a pályáztató szervhez is köthető.

A kormány megígérte, mégsem működik

A hazai támogatási rendszer fontos eleme a megtermelt zöld energia után járó támogatás (KÁT). A 2008 óta működő rendszerben, a magyar villamos rendszer irányítója, az állami MAVIR fizet a lakosságnak, önkormányzatoknak, cégeknek az általuk megtermelt -napelemes- zöld áram után. A KÁT működését nem értékelik jónak a szakértők, mert a kormány által évente meghatározott értékben jelenleg 30-32 Ft-on kilowattonként veszi át cégektől a lakosságtól pedig körülbelül 17 forintért az áramszolgáltató a felesleget. Bár piaci ár fölött van, mégsem tartják jónak, mert nem lehet vele hosszútávra tervezni, nem kiszámítható. A visszavásárlási időszak sem garantált előre és nem is szabályozott a KÁT-ban.

Több európai országban jóval hatékonyabb rendszer működik a megújuló energia – napelemes rendszerek- támogatására. Ezt a támogatási rendszert a németek fejlesztették ki több európai ország vette át tőlük. Nálunk majd (METÁR) Megújuló Energia Támogatási Rendszer néven fog futni, ha egyszer el tud indulni. A kormány még 2010-ben tett ígéretet arra, hogy bevezeti a rendszert, halogatják csak a beindulását. A METÁR lényege, hogy meghatározott, támogatott és kiszámítható időre, garantált módon veszik át a megtermelt áramot, amely az áramszámlába van beépítve. Ez hatékonyan működik már Németországban, Bulgáriában és Szlovákiában is.

Hazánkban is egyre olcsóbbak a napelemek

Napelem telepítése Kőér utcai uszodára teljes uniós támogatássalGazdaságilag fejlett országokban az utólsó öt évben a napelemek ára mintegy 80 százalékkal csökkentek, miközben a napelemek egyre hatékonyabban működnek. A technológiai fejlődés csak részben tudható be az árzuhanásban, főleg pénzügyi és iparági változások állnak mögötte. A gyártók a tömegtermelés megkezdése miatt egyre költséghatékonyabban tudnak termelni. Olcsóbb lett a napelmek beszerzése és egyre költséghatékonyabban tudnak termelni. Ez oda vezetett, hogy a napelemes rendszerek megtérülési pontja is harmadára-felére esett vissza.
A napelem-telepítés rendszere sokkal gazdaságosabbá vált, mint mondjuk öt éve volt.

Az elmúlt években a kapacitás-bővülések miatt túlkínálat alakult ki, amellyel a kereslet nem tudott lépést tartani. Eladatlan készletek halmozódtak fel, amely soha nem látott áresést eredményezett. Ezt követően több napelemes gyártó cég is csődöt jelentett – nyilatkozta Szanati Marcell a Goodwill Energy kft. igazgatója. Nagy Norbert a Manuti Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a globális változásoknak köszönhetően ma már szolíd profitrátával tudnak működni a nagy gyártók. Az elmúlt években a napelem gyártás az egész világon veszteséges tendenciát mutatott – mondta.

Természetesen a napelemek árzuhanása hazánkban is érezhető, hiszen a gyártók, forgalmazók euróért vásárolják meg a napelemeket, az alkatrészeket. Amíg 2010-ben 1 KWp-es napelemes rendszer még közel egymillió forintba került, addig 2015-ben ugyanazon rendszert már akár 350 ezer Ft/KWp áron is meglehet vásárolni.

A rezsicsökkentés egyértelműen visszafogta a hazai keresletet. Ha a lakosság azt látja, hogy minden különösebb dolog nélkül is csökken a rezsije, és a kormány nem tartja fontosnak a megújulókat, egyértelműen a beruházási kedv is lecsökken.

Egy viszonylag durva számításssal korábban egy lakossági napelemes rendszer 9-13 év alatt térült meg (attól kezdve még legalább 10-15 évig termeli még “ingyen” az áramot), a rezsicsökkentés után ezek a számok 12-13 év felé tolódtak el.

Hazánkban a kedvező kamat környezet az, amely segíti a napelemek terjedését. Jobb befektetést ígér a magyar lakosságnak, mint a bankbetét. Ez mindenképpen nagy változás, tíz éve még a kamatok nagyon magasak voltak,míg a napelemek meg drágák.

Paks bővítése, napelemes rendszerek népszerűségének vége?

Népszerű piaci elemzők véleménye szerint, a kormány éppen akkor tette le voksát az atom mellett, amikor a világban éppen ellenkező folyamatok zajlanak. A világ több országában mostanra alakult ki olyan helyzet, amely lehetővé teszi a napelemek által termelt, napenergia tömeges hasznosítását. A napelemes áram a hozzátartozó akkumulátorral együtt 10-15 év múlva lényegesen olcsóbb energiaforrás lesz, mint az atom.

Kiss Ernő szerint a kormány idejét-múlt energiatermelő politikája miatt nem veszi figyelembe sem a nemzetközi helyzetet, sem azt a tényt, hogy a napelemes rendszerek hazánkban is egyre népszerűbbek – lehetnének -.

Nagy Norbert kihangsúlyozta, hogy amennyiben nem történik megfelelő intézkedés, úgy a villamosenergia rendszer nem tudja kezelni a 2030-ra előálló helyzetet majd a napelemes árammal és Pakssal előállított óriási árammennyiséget. A németek ezt már megoldották, ők döntöttek, jobb lesz az életük atomerőművek nélkül – nyilatkozta.

Aszódy Tamás véleménye szerint – “A paksi atomerőmű bővítése, az atomenergia bővítése”. A kormány döntése megtörtént. Lényegében az ország jövőjét vette el, a magyar emberektől azt a lehetőséget, hogy az újfajta napelemes technológiából tömegesen részesüljenek és ezt 30 évre előre veszi el. A méregdrága és környezetszennyező megoldást választotta, melynek terheit generációk fogják a vállukon cipelni.

https://ec.europa.eu/regional_policy/en/projects/Hungary/new-solar-power-plant-delivers-clean-energy-in-hungary

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

Lakásfelújítási támogatások

Lakásfelújítási támogatások újra Jó, de visszafogott lépésnek tartja a szakma a lakossági energiahatékonysági pályázatok újraindítását – derült ki a lapunk által készített körképből. A keret

repulo-szeleromu

Szélerőmű a levegőben

Energia termelő szélerőmű a levegőben Egy amerikai társaság repülő szélerőmű fejlesztésével hajtott végre eredményes kísérletet. A klímaváltozással kapcsolatos félelmek, a fosszilis (szén alapú) energiahordozók árának

elektromos-repulogep2

Áram meghajtásos repülőgép

A hybrid repülőgép már gyártás érett Sokáig nehézségekbe ütközött az elektromos repülők tervezése, mert az akkumulátorok túl nehezek voltak, és nem tároltak elegendő energiát; és

Scroll to Top

beszéljünk a tervedről

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu