felhokarcolo-napelemekkel

Napelemes ablakok hamarosan a felhőkarcolókon

Napelemes ablakok az építőiparban

 

felhokarcolo-napelemekkelAz Oxford-i Egyetem egyik kutató csapata bemutatta legújabb újítási kísérletét, a Napelemes ablaküveget, amelyet ha alkalmaznak a felhőkarcolókon, biztosíthatják annak energetikai, technológiai igényének teljes lefedettségét, és a felhőkarcolók fenntarthatóságának növelését. Egy olyan újításról van szó, amely kombinálja a vékony filmű napelemes cella színező bázisát a foto-érzékeny színes ablaküveg alkalmazásával, amely párhuzamosan lehetővé teszi energia termelését, ezáltal a napenergia felhasználását.

Ez a technológia alkalmas mindenféle típusú színes felület megvalósítására, megfelel a tervezők és az építészek esztétikai igényeinek, s egyúttal rugalmas megoldást biztosít a napenergia termeléséhez.

„Kísérleteinknek köszönhetően tudjuk nyomtatni a fémoxidokat, amelyek közvetlenül aktiválják a folyamatot, a színezőket és a polimert, az ablaküvegre, a napsugár közvetlenül reagál a színezőre, létrehozva a villamos áram egy formáját, amelyet két terminálban gyűjtünk össze, ugyanúgy, mint a hagyományos akkumulátoroknál.” mondta Kevin Arthur a társaság igazgatója.

Ahhoz, hogy a kísérleti fázisból átlépjenek a termelés fázisába, további pénz források szükségesek, amelyeket a kutatócsoport a tengerentúli bemutatás sikerétől remél. Pillanatnyilag csak 10×10 cm méretű napelemes cellákat képesek előállítani, de szeretnék kiegészíteni a termelést nagyobb méretű panelekkel és 2013 második negyedében már kereskedelmi forgalomba hozni azokat.

Ennek az új napelem ablaknak több előnye is van: mindenekelőtt a gyártás költsége kevesebb, mint a hagyományos napelemes technológiáé, előzetes becslések szerint kb. 35 cent/watt. Másrészt a rendszer energiaforrássá tud átalakítani bármilyen homlokzatot, akár igen magasat is. Mindazonáltal a leggyakoribb kritika a termékkel kapcsolatban az, hogy az energia átalakítás hatásfoka alacsonyabb a vékonyfilm napelemes modulnál.

A kutatócsoport azonban adatok sorával bizonyítja, hogy az alacsonyabb hatékonysági értékek ellenére a nagy felületen alkalmazott napelemes ablakok teljes egészében lefedik a fogyasztás igényeit.

„Ha a technológiánkat ki tudjuk terjeszteni egy egész épülettömbre, kutatásainkkal hihetetlen eredményeket érhetünk el, például egy texasi 220 méter magas felhőkarcolónál az épületnek napablakkal való teljes befedésével napi 5,3 MWh energiát tudunk előállítani, ami elegendő 52 000 iPad táplálásához, amely a LED megvilágításának hatékony rendszeréhez kapcsolva gyakorlatilag függetlenné teszi az épületet”- állította Kevin Arthur.

 

energiacentrum.com

 

 

Oszd meg a barátaiddal:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

Ali al-Naimi bejelentése a megújuló energia mellett

Szaúd-Arábia -megújuló energia-

Szaud-Arábia megújuló energia felfedezése, hazánk lemaradva  A világ legnagyobb olajexportálójának számító Szaúd-Arábia vezetése úgy döntött, hogy lemond a szénalapú energiatermelésről, és 25 éven belül teljes

punggol-karbon-semleges

Ökováros Nulla szennyezéssel

Szingapúri, nulla szennyezésű ökováros terve Napelemes háztetők, smart meter alkalmazása, és egy olyan „intelligens” hálózat, amely képes minden elektromos berendezésnek a szükséges, de pazarlás nélküli

irorszag-zolderomu3

Újabb Ír megujuló energia befektetés

Írországi zölderőmű kopmlexum tervezet   A megfelelően elhelyezett szélerőművek nagyon jó energiaforrásnak bizonyulnak ‒ amikor fúj a szél. Az erőforrás kiszámíthatatlansága azonban elég hektikussá teheti

Scroll to Top