erdo2

Nőtt Magyarország erdőterületeinek mérete

Növekvő erdőterület Magyarországon

Mintegy 5 ezer hektárral nőtt az erdőterület nagysága 2010-ben Magyarországon – derül ki az erdőállományról szóló jelentésből, melyet évente tesz közzé a vidékfejlesztési miniszter.

erdo2A kormányzati honlapon ismertetetett összegzés szerint Magyarország területének 20,7 százalékát, csaknem 2 millió hektárt borít erdő. Ennek a területnek 56 százaléka van állami tulajdonban. A növekedés összhangban van a kormányzat szándékával, amely szerint 27 százalékra kívánják növelni az erdőterület arányát az országban.

Magyarország faállománya földrajzi elhelyezkedésének és domborzatának köszönhetően rendkívül változatos. Akácfából van a legtöbb, ezt követik az őshonos tölgyesek, majd a cser-, bükk- és gyertyánerdők. Jelentős a többféle fenyőfaj alkotta fenyvesek területe is.
Az utóbbi években folyamatosan nőtt az akácosok területe, ennek visszaszorítását az őshonos fajok – például a tölgy és a hazai nyár – javára a támogatás mértékének megváltoztatásával ösztönözné a minisztérium. Mindez azért is fontos, mert az erdők egészségi állapotának felméréséből kiderült: a levélvesztés alapján a legegészségesebb fafaj a bükk, a tölgy, a gyertyán és a cser, míg a legrosszabb állapotban a fekete és az erdei fenyők, valamint az akácosok vannak.

erdo

Magyarország erdeiben a fakitermelés – az úgynevezett tartamosság elvével összhangban – a 2010-ben is az erdőtervekben előírt lehetőségeken belül – valósult meg. A tavalyelőtt kitermelt 7,424 millió köbméter összes fatömeg 8,7 százalékkal volt több az előző évinél.
A jelentés szól a falopásokról is. Tavalyelőtt több mint 17 ezer köbméter fát, főleg tölgyet, csert és akácot vágtak ki illetéktelenek. A hozzáértők szerint a lopások magas száma annak tudható be, hogy folyamatosan nő az energiahordozók ára.

erdo3

https://hvg.hu

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

napelem-park

A világ legnagyobb napelem parkja

A világ legnagyobb napelem parkja A méret a lényeg: A németországi Senftenberg városa mellett található a világ egyik legnagyobb fotovoltaikus napelem parkja, amely egy bővítésnek

saudisolar2

Olaj helyett napenergia

Olaj helyett napenergia Szaud-Arábia felfedezi a napenergiát – a sivatagi királyság milliárdokat fektet be megújuló erőforrásainak kiaknázására. Szaúd-Arábia felfedezi a napenergiát – a sivatagi királyság

Zold-telepulesek-versenye3

Megújuló energia magyar sikerek

Magyar települések is a győztesek között a megújuló energia előállító települések versenyében Ismét magyar siker a megújuló energia hasznosító települések versenyében Két magyar település is

Scroll to Top