Napelemes repülő - "nagy szárnyfesztávolsággal"

Napelemes repülő

A napelemes repülő rekordkísérlete: a Csendes-óceán átrepülése

Napelemes repülő - "nagy szárnyfesztávolsággal"A kizárólag napenergiával működő Solar Impulse 2 napelemes repülő a kínai Nankingból szállt fel, hogy teljesítse világ körüli útjának eddigi legnehezebb szakaszát, a Csendes-óceán átrepülését. A Nankingból Hawaira vezető utat, amely mintegy 8172 km eredetileg hat napra tervezték. A napelemes repülő két pilótája közül a svájci André Borschberg irányította volna a gépet az óceán átrepülése fölött. Ez emberfeletti teljesítményt követelt volna a pilótától, akinek alvás nélkül (legfeljebb 20 perces pihenőkkel) kellett volna kibírnia az utazást.

Ezen szakasz teljesítése világrekord lett volna a napelemes repülő történetében, mert a gép az óceánt
még sohasem repülte át, és 24 óránál nem tartózkodott még egyfolytában a levegőben. A napelemes repülő 8500 m magasan száll majd az óceán felett, éjjelre pedig ezer méter magasságba ereszkedik – szerepel a Solar Impulse 2 kidolgozott terveiben. 

Útján a napelemes repülőA napelemes repülő márciusban indult 35 ezer kilométeres világkörüli útjára Abu-Dzabiból Omán – India-, valamint Mianmar érintésével érkezett meg a kelet-kínai Nankingba. Hosszú vesztegelés és számos elhalasztott kísérlet után innen szállt fel a napelemes repülő, hogy megtegye világkörüli útjának hetedik, egyben legnehezebb szakaszát és eljusson Hawaira. A csapat meteorológusa is úgy ítélte meg, hogy minden ideális a repüléshez, megfelelő széljárás, repülés közben felhőtlen ég. A feltételek megléte rendkívül fontos, mert csak így tud elegendő napenergiát tárolni a napelemes repülő az éjszakai úthoz. 

Andre Borschberg az egyedül repülő pilóta egy ideig remekül haladt. Azonban a megváltozott időjárási feltételek miatt a misszió arra kérte a pilótát, hogy körözzön a Japán tenger felett, míg eldöntik, hogy a napelemes repülő folytathatja e útját a megváltozott időjárási viszonyok miatt. Végül mindent alaposan mérlegelve a team a napelemes repülő leszállása mellett döntött. Ha beleszaladt volna a gép a felhős időbe, akkumulátorai nem tudtak volna töltődni, nagyon kockázatossá vált volna az utazás.

Solar Impulse 2 - NApelemes repülő "felhőtlen ég"Így a Csendes-óceán átrepülést tervező Solar Impulse 2 napelemes repülőgép pilótája 36 órás repülés után a táv megszakítására kényszerült és Japánban landolt.

Semmilyen világrekordott nem tudott felállítani a Solar Impulse 2 nevű napelemes repülő, amivel a repülés történetében előszőr kísérelték volna meg egyhuzamban átrepülni a Csendes-óceánt Kína és Hawai között.

A Solar Impulse csapat gépének egy kisebb változata tavaly már repült 24 órás üzemmódban, mialatt óceántól-óceánig átrepülte az Egyesült Államokat.


Az A380-as, az Airbus-énál nagyobb szárnyfesztávú és több mint 17 ezer napelemmel felszerelt Solar Impulse 2 – 2015-re tervezett – útja ismét arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a tiszta, megújuló technológiák meghatározó szerepet tölthetnek be a jövő közlekedési és energetikai rendszereinek működésében.

A napelemes repülő leszállásra kényszerült

https://www.climateaction.org/news/solar_plane_starts_pacific_ocean_record_attempt

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

napelem-park

A világ legnagyobb napelem parkja

A világ legnagyobb napelem parkja A méret a lényeg: A németországi Senftenberg városa mellett található a világ egyik legnagyobb fotovoltaikus napelem parkja, amely egy bővítésnek

drake-landing

Kanadai díjnyertes naperőmű

Energy Golden Globe díj nyerese A kanadai Okotoks város közelében lévő Drake Landing Solar Community (CSDL) nyerte el a 2011-es Energy Globe nemzetközi díjat egy

napelemes-kisbolt4

Napelemes vegyesbolt

 Napelemmel működő vegyesbolt A bolygó első napenergiával működő, napelemekkel felszerelt vegyesboltja nyílt meg idén júliusban Etiópiában a Langano-tó mellett. A SolarKiosk nevet viselő hordozható üzletet

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)