Napelemes repülő - "nagy szárnyfesztávolsággal"

Napelemes repülő

A napelemes repülő rekordkísérlete: a Csendes-óceán átrepülése

Napelemes repülő - "nagy szárnyfesztávolsággal"A kizárólag napenergiával működő Solar Impulse 2 napelemes repülő a kínai Nankingból szállt fel, hogy teljesítse világ körüli útjának eddigi legnehezebb szakaszát, a Csendes-óceán átrepülését. A Nankingból Hawaira vezető utat, amely mintegy 8172 km eredetileg hat napra tervezték. A napelemes repülő két pilótája közül a svájci André Borschberg irányította volna a gépet az óceán átrepülése fölött. Ez emberfeletti teljesítményt követelt volna a pilótától, akinek alvás nélkül (legfeljebb 20 perces pihenőkkel) kellett volna kibírnia az utazást.
Ezen szakasz teljesítése világrekord lett volna a napelemes repülő történetében, mert a gép az óceánt még sohasem repülte át, és 24 óránál nem tartózkodott még egyfolytában a levegőben. A napelemes repülő 8500 m magasan száll majd az óceán felett, éjjelre pedig ezer méter magasságba ereszkedik – szerepel a Solar Impulse 2 kidolgozott terveiben. 

Útján a napelemes repülőA napelemes repülő márciusban indult 35 ezer kilométeres világkörüli útjára Abu-Dzabiból Omán – India-, valamint Mianmar érintésével érkezett meg a kelet-kínai Nankingba. Hosszú vesztegelés és számos elhalasztott kísérlet után innen szállt fel a napelemes repülő, hogy megtegye világkörüli útjának hetedik, egyben legnehezebb szakaszát és eljusson Hawaira. A csapat meteorológusa is úgy ítélte meg, hogy minden ideális a repüléshez, megfelelő széljárás, repülés közben felhőtlen ég. A feltételek megléte rendkívül fontos, mert csak így tud elegendő napenergiát tárolni a napelemes repülő az éjszakai úthoz. 

Andre Borschberg az egyedül repülő pilóta egy ideig remekül haladt. Azonban a megváltozott időjárási feltételek miatt a misszió arra kérte a pilótát, hogy körözzön a Japán tenger felett, míg eldöntik, hogy a napelemes repülő folytathatja e útját a megváltozott időjárási viszonyok miatt. Végül mindent alaposan mérlegelve a team a napelemes repülő leszállása mellett döntött. Ha beleszaladt volna a gép a felhős időbe, akkumulátorai nem tudtak volna töltődni, nagyon kockázatossá vált volna az utazás.

Solar Impulse 2 - NApelemes repülő "felhőtlen ég"Így a Csendes-óceán átrepülést tervező Solar Impulse 2 napelemes repülőgép pilótája 36 órás repülés után a táv megszakítására kényszerült és Japánban landolt.

Semmilyen világrekordott nem tudott felállítani a Solar Impulse 2 nevű napelemes repülő, amivel a repülés történetében előszőr kísérelték volna meg egyhuzamban átrepülni a Csendes-óceánt Kína és Hawai között.

A Solar Impulse csapat gépének egy kisebb változata tavaly már repült 24 órás üzemmódban, mialatt óceántól-óceánig átrepülte az Egyesült Államokat.

Az A380-as, az Airbus-énál nagyobb szárnyfesztávú és több mint 17 ezer napelemmel felszerelt Solar Impulse 2 – 2015-re tervezett – útja ismét arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a tiszta, megújuló technológiák meghatározó szerepet tölthetnek be a jövő közlekedési és energetikai rendszereinek működésében.

A napelemes repülő leszállásra kényszerült

Oszd meg a barátaiddal:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

vw-golf-vi-bluemotion

Jönnek az elektromos meghajtású Golfok

Jönnek az elektromos meghajtású Golfok   Jól vizsgáztak az elektromos Golfok   2010 júniusa óta összesen nyolcvan Golf Blue-e-Motion járművet teszteltek Berlinben, Hannoverben és Wolfsburgban

OLMEDILLA - A világ legnagyobb napelemfarmjának egyike

Magyarország mellett elhúz a napelem-piac

Hazánk mellett elhúz a napelem-forrradalom Miközben a világban valósággal napelemes forradalom zajlik, addig hazánkban a kormány adóztatással, különböző adminisztratív intézkedésekkel szorítja vissza a napelemes piacot.

Solar Team - energia termelő autó

Energia termelő autó

Családi, energia termelő autó egy holland diákcsapat kivitelezésében Intelligens családi autót épített egy eindhoveni diákokból álló csapat, amely átlagban több energiát termel, mint amennyit felhasznál,

Scroll to Top