Barcelona a Smart-City példa a Föld számára

 

barcelona-napelemeshazAz épület laboratóriumként működik a spanyol vállalat által elindított program számára, amely Barcelonát a világ egyik legjelentősebb SmartCity-jévé változtatja. Az energetikai hatékonyságról, a fenntartható mobilitásról és a smart gridről "okos-hálózat" folytatnak benne kísérleteket.

Az új pavilon, amelyet a Katalán Építészeti Intézet tervezett, 2012-re dupla értéket fog képviselni: megnyílik a nyilvánosság számára, mint a projekt potenciáljának tapintható megnyilvánulása, amely hónapról hónapra illusztrálja a megtett haladást és az Endesa vállalat alkalmazott technikáját a távfűtés, az elektromos járművek, az energiatermelés, és a város megújuló energia hálózatának növekedése terén.

Másrészt a SmartCitynek szentelt állandó kiállítás befogadásával ez az épület konkrét példát szolgáltat annak bemutatására, hogyan lehet alkalmazni az építkezéseken a zöld elveket. A könnyűszerkezetes és fából készült elemes pavilon, amelyet napelem panelekkel fednek be, napi átlagos energia fogyasztása 20kWh.

Egy olyan valódi napelemes épületről van szó, amelyben az energia hatékonysága a termelés aktív rendszere és a fogyasztás tartalmának passzív rendszere közötti integrációból adódik. Mivel egy kiállítási csarnokról van szó, nincsenek formai korlátozások, ily módon lehetővé vált a szerkezet teljes átalakítása: az épület homlokzatának betájolása, a napelemek hajlásszögének megállapítása annak érdekében hogy maximális energiát nyerjenek a nyári hónapokban, a napelemek 30 fokos elfordítását dél felé, hogy télen is nyerjenek energiát, a 70 fokban beállított panelek mellett, amelyek a napenergia nyári felfogására szolgálnak, s amelyek ugyanakkor védik a belső környezetet a közvetlen napsugaraktól.

napelemes-haz-barcelona

2011-ben, Spanyolországban a napenergia által generált elektromosság 43%-al nőtt. Hivatalos adatok szerint az elektromos rendszerben történő kereslet csökkenése ellenére ( (1,2%) a szélerőművek novemberi rekordja, valamint a napelemek jelentős növekedésének eredményeként a megújuló energiák 33% al járultak hozzá az áramtermeléséhez. Ugyancsak 2011 –es adatok szerint a napelemek 26%al, míg a termoelektromosság 193%-al növekedtek az előző évhez viszonyítva. Mindez a növekedés különösen annak a fényében figyelemre méltó, hogy az elmúlt évben a vízi erőművek termelése 28%-al csökkent.

 

Aiolus News

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13