szmog-kina3

Szigorodó környezetvédelmi előírások Kínában

Szigorodó pormérés a kínai városokban

 

szmog-kina3

Kínában évente 600 ezer ember hal meg tüdőrákban, ezért a városi levegőminőségi szabványok szigorításáról döntött a kormány. A PM10 után a közvélemény hangos kritikájának hatására mérni fogják a PM2,5 szennyezettséget is, mely finom porszemcsék a tüdő léghólyagocskáig jutnak.

A négy tartományi jogú város, Peking, Sanghaj, Tencsin (Tianjin) és Csungking (Chongqing), valamint a 27 tartományi székhely, továbbá három fontos régió, így a Jangce és a Gyöngy folyó deltájának térsége, valamint a Peking-Tiencsin-Hopej (Hebei) régió mérni fogja a PM2,5 szennyezettséget, ami azt jelenti, hogy a levegőben 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, finom porszemcséket is kimutatják. Emellett – ugyancsak az idén – az ózon mérését is kötelezővé teszik.

 

Peking, Sanghaj és a dél-kínai Kanton (Guangzhou) már megkezdte a PM2,5 mérését. A fővárosban az év végéig összesen 30 darab mérőállomást szerelnek fel. 2013-ban további több mint 100 kisebb város fogja alkalmazni az új mérési szabványt, s 2015-re minden városra vonatkozóan kötelező lesz. Kínában eddig a PM10, vagyis a durva szemcsék mérése volt a gyakorlat, amiért sok bírálat érte elsősorban a főváros vezetését. A mostani döntésben minden bizonnyal a közvélemény hangos kritikájának, nyomásának is szerepe volt. A kétféle méretű szemcsék közötti lényeges különbség a szakemberek szerint, hogy míg a durvább részecskék az alsó légutakat károsítják, addig a finom porszemcsék a tüdő léghólyagocskáig jutnak.

A kínai sajtóban megjelent egészségügyi szakvélemények szerint a tüdőrákos megbetegedések növekedését a következő húsz-harminc évben nem fogják tudni megállítani, amiért a légszennyezettséget tartják felelősnek. Pekingben az elmúlt évtizedben hatvan százalékkal nőttek a tüdőrákos megbetegedések, annak ellenére, hogy a dohányzók számában nem mutatkozott ilyen radikális változás. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Kínában évente 600 ezer ember hal meg tüdőrákban, a rákos megbetegedések közül ma ez követeli a legtöbb életet.
Kínában ezzel együtt lassú folyamata indult meg a főbb ipari szennyező források felszámolásának, a gyárak, üzemek bezárásának, áttelepítésének, támogatott korszerűsítésének, a gépjárműforgalom korlátozásának. A központi tervekben hangsúlyozottan szerepel tisztaenergia-források, így a szél-, a nap- és a biomasszából előállított energia elterjesztése. Ezekhez gazdasági ösztönzőket rendelnek, mert a szakértők azt vallják: ez a hosszú távú megoldás.

kina-szmog2

https://www.reuters.com

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

ford-focus-electric

Új FORD 0 liter üzemanyag fogyasztással

Új FORD 0 liter üzemanyag fogyasztással, extraként pedig napelemekkel a házra A Ford szokatlan árukapcsolással dobja piacra a Focus elektromos változatát az USA-ban: az extralistán

alternativ-autok

Alternatív hajtású járművek versenye

Alternatív hajtású autók versenye! Európai fővárosban először kerül megrendezésre alternatív hajtású járművek versenye. MVM Energia 2.0 Futam a hétvégén, az Andrássy úton Az európai fővárosok

kupalaku-napelemek

Kúp alakú napelemek

Kúp alakú napelemek A napelem forradalmian új formában Az Egyesült Államok legújabb találmánya lehűtheti lelkesedésünket a tetőkre telepített hagyományos napelem létesítmények iránt. Miközben az ipar

Scroll to Top

beszéljünk a tervedről

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu