Rekordon a megújuló energia felhasználás a világon

Még sosem költöttek annyit megújuló energiára, mint 2011-benRekordot döntött tavaly a megújítható energiaforrások, a napenergia, a szélenergia és a biogáz kiaknázásra világszerte fordított beruházási összeg: összesen 257 milliárd dollárt (205 milliárd eurót) fordítottak e célra, 17 százalékkal többet mint 2010-ben.

megujulo-energia2011 megujulo beruhazas
nagyításért kattints a képre nagyításért kattints a képre

 

A megtermelt energia negyede már megújuló energiaforrásból származik!
 

A beruházási összeg 2011-re a 2004-esnek a hatszorosára emelkedett és közel duplájára a pénzügyi krízis kitörése előtti utolsó évinek, a 2007-esnek - derül ki az UNEP (United Nations Environment Programme) Rio de Janeiróban bemutatott "Global Trends in Renewable Energy Investment" tanulmányából.

(A teljes tanulmány ---> letölthető és elérhető)

A REN21 (Renewable Energy Policy Network for the 21st Century) környezetvédelmi szervezet által a megújítható energiaforrások kiaknázásáról szintén nemrég a Rio de Janeiróban közzétett globális állapotjelentés szerint 2011 végére az energiafelhasználásnak már 16,7 százalékát fedezték megújítható forrásokból világszerte, míg egy évvel korábban mintegy nyolc százalékát. Tavaly az újonnan üzembe helyezett 208 gigawatt energiatermelési kapacitásnak a felét megújítható források szolgáltatták.

A tanulmány szerint a világ áramtermelési kapacitásának már több mint 25 százalékát adják a megújítható energiaforrások, míg a felhasználásnak 20,3 százalékát. A napenergia-termelési beruházások 2011-ben 52 százalékkal 147 milliárd dollárra emelkedtek.

{flike}

Egyre olcsóbb a megújuló energia


A megújítható energiaforrásokra támaszkodó termelőkapacitás létesítési költségei folyamatosan csökkennek és lassacskán már konkurenciát támasztanak a fosszilis energiaforrásoknak. A napenergiás áramtermelő modulok ára közel 50 százalékkal, a szárazföldi telepítésű szélenergia hasznosító létesítményeké pedig mintegy 10 százalékkal csökkent. A napelemek árának meredek csökkenése a felhasználók szempontjából kedvező fejlemény volt, egyes gyártókat azonban csődbe juttatott.

A legnagyobb beruházónak - a vízenergiát leszámítva - 2011-ben Kína bizonyult 52 milliárd dollárral. A második helyezést az Egyesült Államok vívta ki magának 51 milliárd dollárral. A harmadik, még dobogós helyezést Németország szerezte meg 31 milliárd dolláros beruházási összeggel. Regionális összevetésben azonban Európa vezet 101 milliárd dolláros beruházással.

A legnagyobb növekedést India érte el a tavalyi -2011-es- beruházási adatokhoz képest 63%-os növekedésel, mely az 5. helyre hozta fel az országot.

 

A megújuló energia a válság győztese?

 

Figyelemre méltó, hogy míg sok ágazatban visszaesésről, nehézségekről szólnak a hírek, addig a megújuló energia évről évre, és szinte töretlenül növekedésnek örvend. A befektetők nagy figyelmet szentelnek a teljes iparágnak. Érdemes elgondolkodni és megvizsgálni, hogy kinek milyen szerephet juthat az új, évek óta rohamosan fejlődő iparágban.


www.newenergyfinance.com

{flike}

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13