Zöld Foci VB lesz Brazíliában

 

 

brazil-zold-stadionNapelemek, újrahasznosítható ülések, esővízzel működő tűzoltóberendezés. Az eddigi „legkörnyezetbarátabb” világbajnokságot rendezik 2014-ben Brazíliában.
A stadionokat építő vállalatok nemcsak betartani akarják a FIFA által meghatározott minimum széndioxid kibocsátást, hanem túl is akarnak tenni rajta. Az új stadionok építésénél és a régiek felújításnál is különös figyelmet fordítanak a kivitelezők a környezetbarát technikára.

„Nem fogadjuk el tovább azokat az építési munkákat, amik nincsenek tekintettel a környezetre” – mondta José Roberto Bernasconi, a brazil építészeti és mérnöki kamara elnöke.

 

 

Jó példa erre a Governador Magalhaes Pinto stadion renoválása Belo Horizantéban, a projekt kiérdemelheti a US Green Building Council hivatalos okiratát, miszerint az építmény környezetbarát.

Az 1965-ben épült stadion tetejére 6000 napelemet szerelnek. Ennyi napelem 1500 háztartás áramellátását biztosítja. A beruházás 5 millió euróba kerül, és mintegy 25 évig üzemel, amikor cserélni kell a berendezést.

További érdekesség, hogy az eredeti építési anyagokat, melyeket eltávolítottak a stadionból, újrahasznosítják. Az 50 ezer régi ülést a helyi iskolák és futball-lelátók kapják, a feleslegessé vált 800 ezer köbméter föld a bányászat okozta károk eltüntetésére szolgál majd.

brazil-zold-stadion1

dfb.de

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13