pet-plack-vilgitas

Világítás teljesen INGYEN

Az ingyenes világítás, ami még áramot sem igényel

 

 

Világítás PET műanyag palackokkal.

 

pet-plack-vilgitasMíg a jómódúak körében divat a környezetbarát termék fogyasztása, a szegénysorban élők kényszerből takarékoskodnak. A zöld alternatíva legtöbbször nem csak környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbb, de pénztárcakímélőbb, elérhetőbb is. És micsoda zöld megoldás! A kenyai bádogviskók életébe pont egy hulladék visz fényt.

A “találmány” Brazíliából ered, Alfredo Moser szerelő jóvoltából ott kezdték tömegével használni a PET-palackokat világításra még 2002-ben. A villany nélküli fényt a nagyméretű, kétliteres palackok adják, amik mint egy felülvilágító, be vannak “építve” a bádogtetőbe. Éppen csak akkora lyukat kell vágni a fémen, amibe beerőltethető a vízzel teli és fehérített műanyag flakon. Mattítani akár éles tárgy dörzsölésével is lehet, vagy festéssel. A lényeg, hogy a benne lévő víz jól szórja a fényt. Egy ilyen “izzó” teljesítménye derült ég, napsütés esetén felér egy 50-60 wattos áramzabáló körtéével. Az életminőség ha kismértékben is, de javul azzal, hogy a családnak több magánélete van, többet tartozkodhatnak a viskókban úgy, hogy fényigényes tevékenységet végezhetnek.

Az eredetileg dél-amerikai megoldás, ami “bottle as light bulb” vált ismertté, most számos egyéb országban, köztük a kenyai főváros, Nairobi egyik legnagyobb nyomornegyedében, Korogocho-ban terjedt el. Paolo Jumbi, 28 éves mozgalmár, a Koch Hope nevű kenyai szervezet tagja abban bízik, hogy ezen a telepen hamarosan kétezer lemezbodegában fogják használni a pénzbe nem kerülő világítást és a főváros környéki többi nyomornegyedben is népszerű lesz.

 

 

{youtube}t28NY67OPIE{/youtube}

 

Az ötletet nemrégiben a Fülöp-szigetekre is alkalmazta Illac Diaz vállalkozó. A Solar Bottle Bulb névre keresztelt égő valójában egy pet palackból áll, ami vízzel és egy kevés fehérítővel van tele.

 

pet-vilgts

A „lámpa” elkészítéséhez nincs másra szükség, mint egy másfél literes műanyag palackra, amit előbb egy fémlapba illesztünk, majd a tetőbe, illetve plafonba vágott lyukba helyezünk – természetesen, tömítésre is szükség van, hogy az esővíz ne folyjon be. Az üvegeket megtöltjük tiszta (pl. desztillált vagy ioncserélt) vízzel, és egy kevés (kb. 3 evőkanál) folyékony fehérítőt is öntünk hozzá, ami megakadályozza az algásodást.

A napsugarak áthaladnak a vízrétegen, minden irányban szóródnak, és a tesztek szerint egy „pet palack égő” annyi fényt állít elő, mint egy 55-60 wattos izzó – igaz, csak a nappali időszakban. Egy 15-20 négyzetméteres lakóházat 3 palackégő tud ellátni. Diaz állítása szerint egy palack akár 5 éven át is működhet, és minden egyes palack minden évben 17 kilogrammal járulhat hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez a hagyományos elektromos izzókkal összehasonlítva.

 

pet-vilagitas

A MyShelter Alapítvány, amelynek alapítója a fent említett Diaz, 2011-ben mintegy tizenötezer ilyen innovatív „lámpát” osztott szét a Manila környékén élő nyomornegyedekben és kisebb városokban. Itt gyakran olyan közel épülnek egymáshoz a házak, hogy az ablakokon alig jut be némi természetes fény. Tavaly december folyamán pedig további, nagyjából 100 ezer palackégőt kívántak elhelyezni a szigetvilág második legnagyobb városában, Cebuban.

Az ‘Egy liternyi fény’ névre keresztelt projekt célja, hogy a szerény jövedelmű közösségeknek se kelljen gyakran még fényes nappal is szinte állandó sötétségben élniük a számukra sokszor megfizethetetlenül magas villamos áram hiányában – hacsak nem gyertyákkal vagy egyéb, tűzveszélyes, és akár az egészségre is káros eszközökkel világítanak. Ráadásul, nemcsak egy tiszta, egészségesebb és olcsó világítási módhoz juthatnak az itt élők, hanem egyúttal munkalehetőséget is biztosítanak számukra a gyártás során.

Brazília és a Fülöp-szigetek mellett többek közt Mexikóban, Kolumbiában, Indiában, Indonéziában, Nepálban, Vietnamban, Kenyában és Dél-Afrikában is hozzáfogtak a projekt népszerűsítéséhez.

pet-palac

elnidoland.com

Oszd meg a barátaiddal:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

Wien Energie napelemes öntözés

Bécs -napelemes öntözés-

Napelemes öntözés -próba Bécsben Az osztrák fővárosban Bécsben a Wien Energie kísérleti projektje keretében napelemes öntözőberendezés -napelemes öntözés- tesztjét kezdték meg. Dízelmotorral hajtott szivattyú helyett mobil

brazil-bioetanol3

Brazília bioüzemanyagra erősít

Bioüzemanyagra áll át BrazíliaETANOL PROGRAM   Horribilis összegű etanolprogramot indít a brazil kormány, amely 35,4 milliárd dollárt költ a következő négy évben a bioüzemanyag-készítés alapanyagául

Családi házaknál 90%-nál nem megfelelő a hőszigetelés

Hőszigetelés családi házaknál

Az ország teljes energiafogyasztásának 8 százaléka lennemegtakarítható a családi házakra vonatkozó megfelelőhőszigetelés alkalmazásával   Családi házak teljeskörű hőszigetelésével, az ország teljes energiafogyasztásának 8 százaléka megtakarítható

Scroll to Top