Az ingyenes világítás, ami még áramot sem igényel

 

 

Világítás PET műanyag palackokkal.

 

pet-plack-vilgitasMíg a jómódúak körében divat a környezetbarát termék fogyasztása, a szegénysorban élők kényszerből takarékoskodnak. A zöld alternatíva legtöbbször nem csak környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbb, de pénztárcakímélőbb, elérhetőbb is. És micsoda zöld megoldás! A kenyai bádogviskók életébe pont egy hulladék visz fényt.

A “találmány” Brazíliából ered, Alfredo Moser szerelő jóvoltából ott kezdték tömegével használni a PET-palackokat világításra még 2002-ben. A villany nélküli fényt a nagyméretű, kétliteres palackok adják, amik mint egy felülvilágító, be vannak “építve” a bádogtetőbe. Éppen csak akkora lyukat kell vágni a fémen, amibe beerőltethető a vízzel teli és fehérített műanyag flakon. Mattítani akár éles tárgy dörzsölésével is lehet, vagy festéssel. A lényeg, hogy a benne lévő víz jól szórja a fényt. Egy ilyen “izzó” teljesítménye derült ég, napsütés esetén felér egy 50-60 wattos áramzabáló körtéével. Az életminőség ha kismértékben is, de javul azzal, hogy a családnak több magánélete van, többet tartozkodhatnak a viskókban úgy, hogy fényigényes tevékenységet végezhetnek.

Az eredetileg dél-amerikai megoldás, ami “bottle as light bulb” vált ismertté, most számos egyéb országban, köztük a kenyai főváros, Nairobi egyik legnagyobb nyomornegyedében, Korogocho-ban terjedt el. Paolo Jumbi, 28 éves mozgalmár, a Koch Hope nevű kenyai szervezet tagja abban bízik, hogy ezen a telepen hamarosan kétezer lemezbodegában fogják használni a pénzbe nem kerülő világítást és a főváros környéki többi nyomornegyedben is népszerű lesz.

 

 

 

Az ötletet nemrégiben a Fülöp-szigetekre is alkalmazta Illac Diaz vállalkozó. A Solar Bottle Bulb névre keresztelt égő valójában egy pet palackból áll, ami vízzel és egy kevés fehérítővel van tele.

 

pet-vilgts

A „lámpa" elkészítéséhez nincs másra szükség, mint egy másfél literes műanyag palackra, amit előbb egy fémlapba illesztünk, majd a tetőbe, illetve plafonba vágott lyukba helyezünk - természetesen, tömítésre is szükség van, hogy az esővíz ne folyjon be. Az üvegeket megtöltjük tiszta (pl. desztillált vagy ioncserélt) vízzel, és egy kevés (kb. 3 evőkanál) folyékony fehérítőt is öntünk hozzá, ami megakadályozza az algásodást.

A napsugarak áthaladnak a vízrétegen, minden irányban szóródnak, és a tesztek szerint egy „pet palack égő" annyi fényt állít elő, mint egy 55-60 wattos izzó - igaz, csak a nappali időszakban. Egy 15-20 négyzetméteres lakóházat 3 palackégő tud ellátni. Diaz állítása szerint egy palack akár 5 éven át is működhet, és minden egyes palack minden évben 17 kilogrammal járulhat hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez a hagyományos elektromos izzókkal összehasonlítva.

 

pet-vilagitas

A MyShelter Alapítvány, amelynek alapítója a fent említett Diaz, 2011-ben mintegy tizenötezer ilyen innovatív „lámpát" osztott szét a Manila környékén élő nyomornegyedekben és kisebb városokban. Itt gyakran olyan közel épülnek egymáshoz a házak, hogy az ablakokon alig jut be némi természetes fény. Tavaly december folyamán pedig további, nagyjából 100 ezer palackégőt kívántak elhelyezni a szigetvilág második legnagyobb városában, Cebuban.

Az 'Egy liternyi fény' névre keresztelt projekt célja, hogy a szerény jövedelmű közösségeknek se kelljen gyakran még fényes nappal is szinte állandó sötétségben élniük a számukra sokszor megfizethetetlenül magas villamos áram hiányában - hacsak nem gyertyákkal vagy egyéb, tűzveszélyes, és akár az egészségre is káros eszközökkel világítanak. Ráadásul, nemcsak egy tiszta, egészségesebb és olcsó világítási módhoz juthatnak az itt élők, hanem egyúttal munkalehetőséget is biztosítanak számukra a gyártás során.

Brazília és a Fülöp-szigetek mellett többek közt Mexikóban, Kolumbiában, Indiában, Indonéziában, Nepálban, Vietnamban, Kenyában és Dél-Afrikában is hozzáfogtak a projekt népszerűsítéséhez.

pet-palac

elnidoland.com

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13