paradicsomgyar-mukodes

Termálvízzel fűti a paradicsomgyárát a magyar cég

Termálvízzel fűtött paradicsomgyár!

Európa majdani legnagyobb, termálvízzel fűthető paradicsomtermesztő üvegháza mellé feldolgozó-üzemet is épít Turán a projektet finanszírozó Sugár Holding, miután a vártnál bővebb hozamban tör felszínre a termálvíz.

Miszori László, a beruházó cég ügyvezetője elmondta, hogy a 7,4 milliárd forintból megvalósuló óriás “paradicsomgyár” egy szárítóüzemmel egészül ki, ugyanis a földből az előzetesen becsültnél nagyobb mennyiségben nyerhető ki energiatermelés céljából a 130 Celsius fokos víz.

“Ennek eredményeként több munkahely jöhet létre a térségben és a tervezettnél nagyobb bevétel folyhat be” – jelezte, hozzátéve, hogy az évi 8-10 ezer tonna paradicsomtermés egy részét befőttes üvegekbe töltve, aszalt formában magasabb áron értékesíthetik majd.
A módosított tervek szerint a jövő héten induló és 2012 közepén befejeződő projekt évi 2,7 milliárd forint forgalmat eredményezhet és több száz embernek ad majd munkát.

A 12 focipálya nagyságú üvegház és a hozzá kapcsolódó szárítóüzem 1,8 milliárd forintos állami támogatásban részesül azzal a céllal, hogy mintául szolgálhasson hasonló projektekhez, elsősorban Heves és Szabolcs megyében – mondta Miszori László.

A termálvízen alapuló üvegházi zöldségtermesztés a kormány vidékfejlesztési stratégiájának egyik kulcseleme. A turai modell néven emlegetett projekt lényege, hogy környezetbarát módon, egy óriás zárt rendszerként működik majd.

A mélyből feltörő forró vizet a természet adta ingyen hő hasznosítása után egy másik fúrt kút révén visszapréselik a 2.100 méter mélyen húzódó kőzetrétegbe. Ezáltal a felszín alatti értékes vízkincs egyensúlya megmarad és a termálvízzel a környezetre veszélyt jelentő ásványi anyagok sem kerülnek a talajba, vagy folyókba – amit az uniós szabályok is tiltanak.

Miszori László tájékoztatása szerint, ha a paradicsomüzem beválik, akkor helyben egy második ütem keretében üvegházi paprika előállítására rendezkednek be, később pedig a padlizsán, az uborka kerülhet sorra. Hollandiában a leendő turainál is nagyobb üvegházak működnek, de azokat a termálvíznél drágább földgázzal fűtik, pedig a termesztés költségeinek csaknem felét az energiaellátás emészti fel. Ezért a turai paradicsom a kedvezőbb ára miatt is versenyképes lehet a külpiacon – húzta alá a szakember.

Az óriás beruházás nemcsak Turán, hanem az egész Galga-menti térségben meghozhatja a fellendülést. A többlet pénz a helyi infrastruktúra fejlesztését is lehetővé teszi, például juthat forrás a régóta esedékes városi piac korszerűsítésére is” – jelentette ki Szendrei Ferenc, a Pest megyei város polgármestere az MTI-nek.

paradicsomgyar-belul

MTI

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

dabas-napkollektor

3 Milliárd napkollektorokra

3 Milliárd napkollektorokra! Új kormányzati támogatás használati melegvíz előállítására alkalmas napkollektorokra.   Várhatóan októberben írja ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napenergiát hasznosító, használati melegvíz

elektromos-auto2

4 millió elektromos autó Európában 2020-ig

Átformálódnak gyökeresen a mai autózási szokások 2020-ra Minél előbb erősíteni kell a töltőállomások infrastruktúráját – ez áll a 23 európai ország gép-, elektromos, elektronikus és

brazil-zold-stadion

Brazil környezetbarát stadion

Zöld Foci VB lesz Brazíliában Napelemek, újrahasznosítható ülések, esővízzel működő tűzoltóberendezés. Az eddigi „legkörnyezetbarátabb” világbajnokságot rendezik 2014-ben Brazíliában. A stadionokat építő vállalatok nemcsak betartani akarják

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)