paradicsomgyar-mukodes

Termálvízzel fűti a paradicsomgyárát a magyar cég

Termálvízzel fűtött paradicsomgyár!


 

Európa majdani legnagyobb, termálvízzel fűthető paradicsomtermesztő üvegháza mellé feldolgozó-üzemet is épít Turán a projektet finanszírozó Sugár Holding, miután a vártnál bővebb hozamban tör felszínre a termálvíz.


paradicsomgyar-mukodesMiszori László, a beruházó cég ügyvezetője elmondta, hogy a 7,4 milliárd forintból megvalósuló óriás “paradicsomgyár” egy szárítóüzemmel egészül ki, ugyanis a földből az előzetesen becsültnél nagyobb mennyiségben nyerhető ki energiatermelés céljából a 130 Celsius fokos víz.

“Ennek eredményeként több munkahely jöhet létre a térségben és a tervezettnél nagyobb bevétel folyhat be” – jelezte, hozzátéve, hogy az évi 8-10 ezer tonna paradicsomtermés egy részét befőttes üvegekbe töltve, aszalt formában magasabb áron értékesíthetik majd.

A módosított tervek szerint a jövő héten induló és 2012 közepén befejeződő projekt évi 2,7 milliárd forint forgalmat eredményezhet és több száz embernek ad majd munkát.

A 12 focipálya nagyságú üvegház és a hozzá kapcsolódó szárítóüzem 1,8 milliárd forintos állami támogatásban részesül azzal a céllal, hogy mintául szolgálhasson hasonló projektekhez, elsősorban Heves és Szabolcs megyében – mondta Miszori László.

A termálvízen alapuló üvegházi zöldségtermesztés a kormány vidékfejlesztési stratégiájának egyik kulcseleme. A turai modell néven emlegetett projekt lényege, hogy környezetbarát módon, egy óriás zárt rendszerként működik majd.

 

A mélyből feltörő forró vizet a természet adta ingyen hő hasznosítása után egy másik fúrt kút révén visszapréselik a 2.100 méter mélyen húzódó kőzetrétegbe. Ezáltal a felszín alatti értékes vízkincs egyensúlya megmarad és a termálvízzel a környezetre veszélyt jelentő ásványi anyagok sem kerülnek a talajba, vagy folyókba – amit az uniós szabályok is tiltanak.

Miszori László tájékoztatása szerint, ha a paradicsomüzem beválik, akkor helyben egy második ütem keretében üvegházi paprika előállítására rendezkednek be, később pedig a padlizsán, az uborka kerülhet sorra. Hollandiában a leendő turainál is nagyobb üvegházak működnek, de azokat a termálvíznél drágább földgázzal fűtik, pedig a termesztés költségeinek csaknem felét az energiaellátás emészti fel. Ezért a turai paradicsom a kedvezőbb ára miatt is versenyképes lehet a külpiacon – húzta alá a szakember.

Az óriás beruházás nemcsak Turán, hanem az egész Galga-menti térségben meghozhatja a fellendülést. A többlet pénz a helyi infrastruktúra fejlesztését is lehetővé teszi, például juthat forrás a régóta esedékes városi piac korszerűsítésére is” – jelentette ki Szendrei Ferenc, a Pest megyei város polgármestere az MTI-nek.

paradicsomgyar-belul

MTI

Oszd meg a barátaiddal:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

Napelemes repülő - "nagy szárnyfesztávolsággal"

Napelemes repülő

A napelemes repülő rekordkísérlete: a Csendes-óceán átrepülése A kizárólag napenergiával működő Solar Impulse 2 napelemes repülő a kínai Nankingból szállt fel, hogy teljesítse világ körüli

energia-papirbol

Energia papírból

Energia papírból! A bioelem legfontosabb komponense az az enzimkeverék, amely a cellulóz molekulákból cukrot, majd ebből hidrogén-ionokat és elektronokat állít elő. Az elektronok egy külső

walmart-napelemek

Robban a napelem piac

A napenergia átformálja a világot. A napelem piac hatásai már érződnek. Hamarosan éreztetni fogja a hatását a napenergia az energiahordozók árában – állítják amerikai szakemberek,

Scroll to Top