Szigorodó pormérés a kínai városokban

 

szmog-kina3

Kínában évente 600 ezer ember hal meg tüdőrákban, ezért a városi levegőminőségi szabványok szigorításáról döntött a kormány. A PM10 után a közvélemény hangos kritikájának hatására mérni fogják a PM2,5 szennyezettséget is, mely finom porszemcsék a tüdő léghólyagocskáig jutnak.

A négy tartományi jogú város, Peking, Sanghaj, Tencsin (Tianjin) és Csungking (Chongqing), valamint a 27 tartományi székhely, továbbá három fontos régió, így a Jangce és a Gyöngy folyó deltájának térsége, valamint a Peking-Tiencsin-Hopej (Hebei) régió mérni fogja a PM2,5 szennyezettséget, ami azt jelenti, hogy a levegőben 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, finom porszemcséket is kimutatják. Emellett - ugyancsak az idén - az ózon mérését is kötelezővé teszik.

Peking, Sanghaj és a dél-kínai Kanton (Guangzhou) már megkezdte a PM2,5 mérését. A fővárosban az év végéig összesen 30 darab mérőállomást szerelnek fel. 2013-ban további több mint 100 kisebb város fogja alkalmazni az új mérési szabványt, s 2015-re minden városra vonatkozóan kötelező lesz. Kínában eddig a PM10, vagyis a durva szemcsék mérése volt a gyakorlat, amiért sok bírálat érte elsősorban a főváros vezetését. A mostani döntésben minden bizonnyal a közvélemény hangos kritikájának, nyomásának is szerepe volt. A kétféle méretű szemcsék közötti lényeges különbség a szakemberek szerint, hogy míg a durvább részecskék az alsó légutakat károsítják, addig a finom porszemcsék a tüdő léghólyagocskáig jutnak.

A kínai sajtóban megjelent egészségügyi szakvélemények szerint a tüdőrákos megbetegedések növekedését a következő húsz-harminc évben nem fogják tudni megállítani, amiért a légszennyezettséget tartják felelősnek. Pekingben az elmúlt évtizedben hatvan százalékkal nőttek a tüdőrákos megbetegedések, annak ellenére, hogy a dohányzók számában nem mutatkozott ilyen radikális változás. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Kínában évente 600 ezer ember hal meg tüdőrákban, a rákos megbetegedések közül ma ez követeli a legtöbb életet.
Kínában ezzel együtt lassú folyamata indult meg a főbb ipari szennyező források felszámolásának, a gyárak, üzemek bezárásának, áttelepítésének, támogatott korszerűsítésének, a gépjárműforgalom korlátozásának. A központi tervekben hangsúlyozottan szerepel tisztaenergia-források, így a szél-, a nap- és a biomasszából előállított energia elterjesztése. Ezekhez gazdasági ösztönzőket rendelnek, mert a szakértők azt vallják: ez a hosszú távú megoldás.

kina-szmog2

 

MTI

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13