Szennyvízből üzemanyag!

 

Egyedülálló, metángáz üzemű járműflotta átadás a Zalavíz Zrt-nél

 

zalaviz-biometankut-mtiSzeptember 2-án, az országban, sőt Közép-Európában egyedülálló kishaszon-gépjármű flotta került üzembehelyezésre a Zalavíz Zrt-nél. A Zala megyében 124 településen víz- és csatornaszolgáltatást folytató vízmű nyolc darab gyárilag kialakított, metángáz üzemű kishaszon gépjárművel váltja ki elöregedett járműveit.

Az ünnepélyes átadásra Zalaegerszegen, 2011. szeptember 2-án, pénteken 13 órakor került sor, Zalaegerszegen a Széchényi téren felállított nagy színpadon, ahol minden autó bemutatásra került. A Belvárosi Szüret ideje alatt a járművek folyamatosan megtekinthetőek lesznek a látogatók számára. A Zalavíz Zrt. a zalaegerszegi szennyvíztelepen szennyvíziszapból biogázt állít elő, amelyet elektromos árammá alakítva eleinte a telep villamos energia és hőellátására használt csak. Tavaly ősszel fejeződött be az újabb beruházás, amely során egy üzemanyagkút átadására került sor. A szennyvíztisztítás melléktermékeként keletkező, magas metán tartalmú biogázból megfelelő tisztítási eljárás után a vezetékes földgázzal azonos minőségű biometánt állítanak elő. A biometán nagy nyomáson sűrítve földgáz-üzemű (CNG) gépkocsikban üzemanyagként használható. A gázkút átadásával egyidőben egy egyedileg átalakított Skoda személygépkocsi tesztüzeme kezdődött el. A kedvező tapasztalatok eredményeképpen idén 8 db Opel Combo Cargo 1.6 CNG típusú kishaszon-gépjármű beszerzésére került sor. Ezek a CNG üzemű flotta első tagjai, amelyeket várhatóan évről-évre újabbak követnek majd. A szolgáltató az új autókkal a mindenképpen cserére szoruló 10-11 éves benzines gépkocsikat váltja ki, amelyeket az ellátási területen a víz- és csatornaszolgáltatás ellátásához használ. Egy tankolással 300-350 kilométert képes megtenni az autó, de szükség esetére egy 14 literes tartalék benzin tankkal is rendelkezik.

 

Megfontolandó szempont az is, hogy a jelenlegi biogáz-előállítási költségek mellett a benzinhez képest kevesebb mint harmadáron tudják tankolni az autókat.

A társaság szóvivője hangsúlyozza, a szennyvíziszap kifogyhatatlan, mindig lesz utánpótlás.

A körforgás sem zárul le a biogáztermeléssel, mert a kezelt, tápanyagban dús szennyvíziszap a mezőgazdaságban tovább hasznosítható. Ma már egyre több környékbeli gazdálkodó ismeri fel, hogy lényegesen olcsóbb, ha műtrágya helyett - természetesen a jogi korlátozások szigorú betartásával - szennyvíziszapot használ. Jogszabály rögzíti, hogy a szennyvíziszap nem alkalmazható közvetlen fogyasztásra termelt növényeknél - például paradicsom - vagy paprikaültetvényeken -, de jól hasznosítható a kukoricaföldeken. Tíz évvel ezelőtt még borsos árat kellett fizetni a gazdáknak, hogy befogadják, a termőföldjeikre engedjék a szennyvíziszapot, most már csak a szállítási költségeket kell fizetni. Öt éven belül akár "eladhatóvá" is válhat - fejezi be a gondolatsort a műszaki igazgató.

 

Zalavíz Zrt.

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13