edinburghi egyetem "napelem"

Skótok és a napelem

A spórolós skótok és a napelem  

edinburghi egyetem "napelem"Az edinburghi városi tanács azt tervezi, hogy a városi tulajdonban lévő épületek tetejére napelemek telepítését engedélyezi. Az ok egyszerű, – a napelem telepítésekkel, napenergia használatával – csökkentenék a szmogot a városban, az iskolákat és természetesen a városi tanács épületeit is olcsó áramhoz juttatnák. Miközben ők így népszerűsítik a megújuló energia terjesztését, addig hazánkban mint ismeretes, egészen másfajta folyamatok zajlanak. 

A skót fővárosban mindenfele – a tervek szerint – köztulajdonban lévő épületek tetejére napelem-rendszerek telepítésére kerül sor, természetesen közfinanszírozásban. Ez lehet a legnagyobb közösségi tulajdonú városi megújuló energia-projekt az Egyesült Királyságban, melynek eredményeként középületek, iskolák, szabadidős és közösségi központok tetején jelennének meg a napelemek a következő években.

“Ez fantasztikus hír Edinburgh számára, mert hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági előnyöket jelent a városnak” – kommentálta a hírt a ClickGreennek Adam McVey, a főváros közlekedési és környezetvédelmi tanácsosa. A napelem-rendszerek középületeken való terjesztése és közfinanszírozása lehetővé teszi, hogy a helyi emberek tudatosabbam vegyenek részt a zöldebb, fenntartható környezet kialakításában – mondta.

Edinburghi háztetők várnak a napelemre.A közösségi projekt financiális oldalról úgy néz ki, hogy a szervezetek és magánszemélyek – akik szeretnének befektetni – részvényeket fognak kapni, ami után az ECSC (Edinburgh Community Solar Cooperative – Edinburghi közösségi Napelem Szövetkezet) éves kamatot fizet. A részvények értékesítéséből pedig az ECSC elkezdi a napelem-rendszerek telepítését. Lang Banks, a WWF Scotland igazgatója szerint városi tulajdonra építeni a napelemeket okos lépés. Minél több ingatlantulajdonosnak is követni kellene a napelem telepítésének ügyét, elsősorban azért is, mert a jelenlegi energiapotenciál óriási, a kihasználtság viszont alacsony.

Skóciában mintegy 35 ezer lakás és 600 üzlet van napelem táblákkal felszerelve, Edinburghban azonban alig több mint ezer napelem-rendszer található. Egy áprilisban végzett WWF Scotland felmérés szerint az átlagos skót fővárosi otthon fény (illetve világítás) és villamos energia igényének 113 százalékát képesek volnának megtermelni, illetve becslések szerint a napkollektoros melegvíz-panelek az átlagos háztartás melegvíz szükségletét is kielégíthetnék.

Edinburgh célja 2020-ra roppant figyelemfelkeltő: miszerint a skót főváros széndioxid kibocsátását 5 év alatt 42 százalékkal csökkentenék, jelentős mértékben a napelem-projektekre támaszkodva. 

Japán áttár a napelemreA világ az olcsó napelem felé száguld, nagyon olcsó lett a napelemek előállítása. Kína, Japán és az Egyesült Államok rendkívül gyors és hatékony napelem gyártásba kezdett. A napelem gyártókra jó évek várnak, termékeikkel a világ számos részén ugyanannyiért lehet előállítani az áramot, mint a hagyományos erőművekkel.

A napenergia ágazat az Egyesült Államokban az idén összesen 55-61 gigawattnyi panelt állíthat elő, ami 11 millió amerikai háztartás áramellátásához elegendő.

Az ázsiai országok most, élükön Japánnal és Kínával igyekeznek kihasználni a csökkenő napelem árakat: energiatermelésük egyre nagyobb hányadát állítják át a napenergia felhasználására.

Mindeközben hazánk az évtizedes hosszúságú orosz atom-biznisszel van elfoglalva.

Oszd meg a barátaiddal:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

super_cars_mercedes_f125

Viszlát olaj

Üzemanyagcellás Mercedes   A Daimler gyorsított ütemben dolgozik az üzemanyagmeghajtási technológia fejlesztésén.   A Daimler gyorsított ütemben dolgozik az üzemanyagcellás meghajtási technológia fejlesztésén – jelentette

napelemes-kisbolt4

Napelemes vegyesbolt

 Napelemmel működő vegyesbolt   A bolygó első napenergiával működő, napelemekkel felszerelt vegyesboltja nyílt meg idén júliusban Etiópiában a Langano-tó mellett. A SolarKiosk nevet viselő hordozható

orsos-island1

Luxus napelemes sziget

Az úszó napelemes magánsziget – Orsos Island   Egy szárazföldi pompás nyaraló és egy luxusjacht minden pozitívumát egyesíti magában az a lebegő „magánsziget”, amelyet a

Scroll to Top