edinburghi egyetem "napelem"

Skótok és a napelem

A spórolós skótok és a napelem  

edinburghi egyetem "napelem"Az edinburghi városi tanács azt tervezi, hogy a városi tulajdonban lévő épületek tetejére napelemek telepítését engedélyezi. Az ok egyszerű, – a napelem telepítésekkel, napenergia használatával – csökkentenék a szmogot a városban, az iskolákat és természetesen a városi tanács épületeit is olcsó áramhoz juttatnák. Miközben ők így népszerűsítik a megújuló energia terjesztését, addig hazánkban mint ismeretes, egészen másfajta folyamatok zajlanak. 

A skót fővárosban mindenfele – a tervek szerint – köztulajdonban lévő épületek tetejére napelem-rendszerek telepítésére kerül sor, természetesen közfinanszírozásban. Ez lehet a legnagyobb közösségi tulajdonú városi megújuló energia-projekt az Egyesült Királyságban, melynek eredményeként középületek, iskolák, szabadidős és közösségi központok tetején jelennének meg a napelemek a következő években.

“Ez fantasztikus hír Edinburgh számára, mert hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági előnyöket jelent a városnak” – kommentálta a hírt a ClickGreennek Adam McVey, a főváros közlekedési és környezetvédelmi tanácsosa. A napelem-rendszerek középületeken való terjesztése és közfinanszírozása lehetővé teszi, hogy a helyi emberek tudatosabbam vegyenek részt a zöldebb, fenntartható környezet kialakításában – mondta.

Edinburghi háztetők várnak a napelemre.A közösségi projekt financiális oldalról úgy néz ki, hogy a szervezetek és magánszemélyek – akik szeretnének befektetni – részvényeket fognak kapni, ami után az ECSC (Edinburgh Community Solar Cooperative – Edinburghi közösségi Napelem Szövetkezet) éves kamatot fizet. A részvények értékesítéséből pedig az ECSC elkezdi a napelem-rendszerek telepítését. Lang Banks, a WWF Scotland igazgatója szerint városi tulajdonra építeni a napelemeket okos lépés. Minél több ingatlantulajdonosnak is követni kellene a napelem telepítésének ügyét, elsősorban azért is, mert a jelenlegi energiapotenciál óriási, a kihasználtság viszont alacsony.

Skóciában mintegy 35 ezer lakás és 600 üzlet van napelem táblákkal felszerelve, Edinburghban azonban alig több mint ezer napelem-rendszer található. Egy áprilisban végzett WWF Scotland felmérés szerint az átlagos skót fővárosi otthon fény (illetve világítás) és villamos energia igényének 113 százalékát képesek volnának megtermelni, illetve becslések szerint a napkollektoros melegvíz-panelek az átlagos háztartás melegvíz szükségletét is kielégíthetnék.

Edinburgh célja 2020-ra roppant figyelemfelkeltő: miszerint a skót főváros széndioxid kibocsátását 5 év alatt 42 százalékkal csökkentenék, jelentős mértékben a napelem-projektekre támaszkodva. 

Japán áttár a napelemreA világ az olcsó napelem felé száguld, nagyon olcsó lett a napelemek előállítása. Kína, Japán és az Egyesült Államok rendkívül gyors és hatékony napelem gyártásba kezdett. A napelem gyártókra jó évek várnak, termékeikkel a világ számos részén ugyanannyiért lehet előállítani az áramot, mint a hagyományos erőművekkel.

A napenergia ágazat az Egyesült Államokban az idén összesen 55-61 gigawattnyi panelt állíthat elő, ami 11 millió amerikai háztartás áramellátásához elegendő.

Az ázsiai országok most, élükön Japánnal és Kínával igyekeznek kihasználni a csökkenő napelem árakat: energiatermelésük egyre nagyobb hányadát állítják át a napenergia felhasználására.

Mindeközben hazánk az évtizedes hosszúságú orosz atom-biznisszel van elfoglalva.

Oszd meg a barátaiddal:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

mol-zold-benzinkut

Környezetbarát benzinkút

A MOL is környezetttudatos irányban halad.   A zöld technológiák révén jelentős mértékben csökken az energiafelhasználás és a CO2-kibocsátás, emellett a legmodernebb környezet várja az

Németországi rekord - A megújuló energia aránya 78%.

Megújuló energia aránya 78 %

Németország rekord – megújuló energia aránya 78 % 2015.július 25-én Németország megjavította a saját rekordját, hiszen az ország energiafelhasználásának 78 százalékát a megújuló energiaforrásokból sikerült

Energiatakarekos vilagitas

Energiatakarékos világítás növényből

Áram nélkül működő lámpa, olcsó energiatakarékos világítás Ez nem misztifikum, vagy egy filmrendező álomvilága. Ma már áram nélkül működő lámpával is világíthatsz. Környezetbarát, olcsó működtetésű

Scroll to Top