walmart-napelemek

Robban a napelem piac

A napenergia átformálja a világot. A napelem piac hatásai már érződnek.

walmart-napelemekHamarosan éreztetni fogja a hatását a napenergia az energiahordozók árában – állítják amerikai szakemberek, akik szerint az USA-ban máris megfigyelhető az újdonság egyesek számára jó, másoknak kellemetlen hatása.

Eljött-e a napenergia kora? – teszi fel a kérdés a CNBC cikke, és a megkérdezett szakemberek talán meglepő módon nem azt felelik, hogy erre még sokat kell várni. Nem is olyan régen az energetikai szektorban dolgozók a fantasztikus filmekre illő álmának tartották a napenergia felhasználását, és hasznosítását és azok a vállalatok, amelyek mégis próbálkoztak vele és úttörő szerepet vállaltak, csak ügyetlenkedtek, ám ma már a szakemberek egyöntetűen egyetértenek abban, hogy átformálhatja a globális energiapiacot.

A napenergia mostanra elég olcsóvá vált ahhoz, hogy az országok egy részében a gazdaságos felhasználás szempontjából intenzíven felvegye a versenyt az olajjal, a gázolajjal, a kerozinnal, a tűzifával és a földgázzal egyaránt. Ugyanakkor az áramellátásban egyenlőre még elég kicsi a részesedése ahhoz, hogy ne befolyásolja érezhetően az árakat egyik piacon sem – derült ki a Bernstein Research tőzsdei befektetési cég és kutatóintézet nemrégiben megjelent tanulmányából.

Kicsi még ugyan, de erős a napelemes piac

A napenergia 2012-ben mindössze 0,17 százalék részesedéssel rendelkezett a világ teljes energiaellátásából, ezért alig észrevehető a világ nagy energiaszolgáltatóinak radarképernyőjén, ám a változás valószínűleg már elkezdődött. A napenergia-termelés a dolog természeténél fogva egyszerűen egyre nagyobb és nagyobb méretűvé növekszik. Mivel ez ma már egy létező és a gyakorlatban is működő technológia – azaz nem valamiféle laboratóriumi kísérlet, vagy vázlat – a napenergia ára az idő előrehaladtával folyamatosan csökken. Ráadásul egyre érezhetőbb mértékben. Eközben a fosszilis energiahordozók kitermelése egyre drágábbá válik – szögezi le a Bernstein tanulmánya. Ahogy a napenergia érezhető nagyságrendű helyet szorít ki magának az energia ellátásban az utóbbiak rovására, úgy válik elkerülhetetlenné az árak további látványos esése. Igaz, ez világszinten még a nagyon optimista várakozások szerint is csupán egy évtizedes távlatban várható, de az biztos tény, hogy be fog következni. Más kérdés azoknak a térségeknek az esete – például az USA Kalifornia állama, Németország, Ausztrália, Kína -, ahol hatalmas méretű napelemes-rendszerek üzemelnek. Ezek hatását már most is érzékelni lehet – állítják a kutatóintézet szakértői.

Az óriási profit eltűnőben van, a napelemes piac hatására

Miután a napelemek és a nap hőjét hasznosító erőművek nappal termelik az elektromos energiát, pont a csúcsfogyasztási időszakokban mérséklik az áram felhasználók nem ebből a forrásból származó igényét. Az energiaszolgáltató cégek korábban a csúcsfogyasztás időszakában érték el legnagyobb zsíros nyereséget, ám ez eltűnőben van. Tovább árnyalja a képet, hogy egyre több napelem jelenik meg a házak és a csarnokok tetején is, amelyek a erőművektől származó áram iránti igényeket szorítják le.Nem a kutatást készítő tőzsdei vállalat azonban az egyetlen, amely potenciális árletörő eszközt lát az egyre terjedő és népszerüsödő napenergiában. A McKinsey & Co. üzleti tanácsadó cég szerint a napelemes rendszerek telepítési költségének csökkenése nyomán a napenergia – gazdasági értelemben – belátható közelségbe került a hagyományos áramtermelő megoldásokhoz, a szén-, a gáz- és az atomerőművekhez. Piactól függően az új napenergetikai beruházások láthatják el az új fogyasztás felét – teszik hozzá a tanácsadó cég szakértői, megjegyezve, hogy 2013 első tíz hónapjában az USA-ban az új kapacitások ötödét adták napenergia-projektek. Nem véletlen, hogy Németország is a zöld energiát választotta és végleges döntést hozott az atomerőművek bezárásához, ami további teret enged a napenergia elterjedésének.

napelemek walmart IKEA napelemes rendszer Bloomington Minnesota
Walmart napelemes rendszer Ikea napelemes rendszer

Úttörő nagyvállalatok a napelemes energia előállításra

Több nagy amerikai vállalat, amelynek kiterjedt létesítményhálózata van (azaz sok épülettel rendelkezik), és sokat fizet az áramért, kereskedelmi szintű mennyiségű napelemet telepít épületei, csarnokai tetejére, mégpedig olcsóbban, mintha erőművektől venné az elektromos áramot. Az egyik úttörő vállalat ezen a téren a Wal-Mart, a világ legnagyobb áruházlánca, amely 2020-ra száz százalékban megújuló forrásból akarja ellátni magát. Jelenleg 20 százalék ez az arány a Wal-Mart-nál. A csökkenő napelem árak miatt a napelem megtérülés sokkal rövidebb időt tesz ki mint évekkel ezelőtt. De hasonló lépéseket tett a Johnson & Johnson, az IKEA, Fedex, General Motors, Volkswagen, Toyota is. A bányaipar és a hadsereg elszigetelt térségekben lévő egységeinél használ napelemeket.

 google napelemes rendszer Volkswagen napelemes rendszer
 Google napelemes project Volkswagen napelemes project

Ikea-napelemek

Magyarországon is egyre több vállalkozás és közintézmény válassza mára már a napenergiát.

http://www.cnbc.com/id/100842506

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

ikea-szelfarm

IKEA és LEGO szélerőmű

Szélerőművet épít az Ikea és a Lego Miután az államok támogatóképessége kimerülőben van, egyre több cég száll be a megújuló energiaforrások piacára: a dán Lego

irorszag-zolderomu3

Újabb Ír megújuló energia befektetés

Írországi zölderőmű kopmlexum tervezet A megfelelően elhelyezett szélerőművek nagyon jó energiaforrásnak bizonyulnak ‒ amikor fúj a szél. Az erőforrás kiszámíthatatlansága azonban elég hektikussá teheti az

4 trinity - mobil szélerőmű - a piacon

Mobil szélerőmű

Mobil szélerőmű -vidd magaddal! . Egy izlandi testvérpár egy mini, mobil szélerőmű prototípusával állt elő a piacon. A termék lényege, hogy megtermelhető vele a szabadban

Scroll to Top

beszéljünk a tervedről

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu