napkollektor-medencefutes-budapest

Napkollektor, napenergia hasznosítása

Napkollektor

Napenergia hasznosítás a mindennapokban

Mostanra elljutottunk odáig, hogy szinte már mindennapos téma a különböző hírforrásokban az a tény, hogy Földünket és a Föld által nyújtott kincseket óriási mértékben kihasználtuk. A Föld által nyújtott energiakészletek, főként a földgáz, kőolaj, szén egyre inkább fogy, a kibányászásuk egyre nagyobb költségeket emészt fel, melynek általunk látható mutatója az árak rohamos, csillagászati mértékű emelkedése.

Persze szidhatjuk érte az épp aktuális kormányt, vagy az energia szolgáltatókat, a kereskedőket, a gazdasági válságot is, mindez azonban csak halogatása lenne annak a ténynek, mellyel szembe kell néznünk. Előbb-utóbb új energiaforrást kell találnunk.

Pár évvel ezelőtt még luxusnak számított, ha valaki új energiaforrások felé nézett, és egy esetleges építkezés során újdonságokat vezetett be. Sokan azt hiszik, hogy ez manapság is így van. Holott mára a különféle napenergia hasznosító megoldások ára bárki számára elérhető, megfizethetó, sőt kimondottan olcsó. Érdekes, hogy pár év múlva viszont az eddig megszokott gáz és kőolaj használat lesz a luxus. Mondhatjuk, hogy ugyan messze van az még, de sajnos közelebb van, mint azt gondolnánk. Bármilyen kényelmetlen is ezzel szembe nézni, előbb-utóbb muszáj lesz.

A Nap egy olyan energiaforrás, mely kiapadhatatlannak tűnik jelenleg. Meleget, fényt, energiát biztosít; életek milliárdjai függnek tőle Földünkön. Mindössze be kell gyűjteni jótékony energiáját, és máris megoldásra találtunk. Egy-két évtizeddel ezelőtt még sci-fi műfaj részét képezte volna egy ilyen megoldás, de ma már a korszerű technológiáknak köszönhetően, alkalmazhatóvá vált. Képesek vagyunk technikai segítséggel a Nap energiáját villamos energiává, vagy hő energiává átalakítani igény szerint.

 

Három további szempont is létezik a fentin kívül, mely a napenergia hasznosítása mellett szól. Az egyik a gazdaságosság, hiszen a nap nem egy ásványkincs, mely elfogyhatna, mint az egyéb energiahordozók esetében. Továbbá a “kibányászására” sem kell óriási összegeket fordítani szemben a különféle energiahordozókkal. Tehát, ha az előző probléma nem létezne, akkor is érdemes lenne változtatni energiafelhasználási szokásainkon, de mint tudjuk a megszokás nagy úr, és az  emberek nehezen változtatnak a jól bevált, megszokott módszereken.

A másik fontos szempont a környezetvédelem. El kell ismernünk, hogy Földünk elszennyeződésében, továbbá a globális felmelegedésben erős szerepet játszik az energiafelhasználásunk módja. Amennyiben nem lennének fogyóban a hagyományos energiahordozó készletek, valamint gazdaságosabb alternatíva sem lenne helyettük, még abban az esetben is kénytelenek lennénk tiszta energiahordozót találni, még azelőtt, mielőtt teljesen lakhatatlanná tennénk Földünket. Továbbá a jelenlegi energiaforrások kibányászásával, szállításával, feldolgozásával is borzasztó méretű károkat okoz az emberiség. Elég említeni csak a fúrótorony katasztrófákat, ahol hatalmas területek élővilágai az elszenvedői az ember tevékenységének.

Ezen felűl pedig a harmadik, ami nagyon fontos szempont az emberi egészség. Ugyanis a szennyezett levegő, ezáltal a szennyezett talaj és az így szennyezett ételek, ivóvíz mind hatással van ránk, hatással van az emberi szervezetre. És személy szerint Önre is hatással van ez nap mint nap, el se hinné mennyire erőteljesen befolyásolja az egészségét és a várható életkorát. Míg a napenergia felhasználása nincs egészségkárosító hatással szerveztünkre.

Évekkel ezelőtt egyértelmű volt, hogy a napenergia hasznosítása csak a kiváltságosokat illeti meg, hiszen ilyen mértékű befektetést nagyon kevesen engedhettek meg maguknak. Azonban az idő előrehaladtával a folyamatos kutatásoknak, és új gyártási technológiáknak köszönhetően egyre működőképesebb napenergia hasznosító rendszerek kifejlesztése történt meg. Továbbá az egyre modernebb, napenergiát hasznosító rendszerek hatásfoka is egyre magasabb és magasabb lett, valamint az üzembe helyezésük és az üzemeltetésük költségei pedig jelentősen lecsökkent. A cél alapvetően az, hogy egyre többen álljanak át egy új rendszer alkalmazására, és lehetőleg még azelőtt, hogy ez túl késő lenne.

Talán a legtöbb ember és legtöbb háztartás számára legkönnyebben hozzáférhető napenergiát hasznosító berendezés a napkollektor. A napkollektor valójában egy napenergiával működő vízmelegítő berendezés. A hatékonysága rendkívűl jó. Nyáron közel 90 fokos hőmérsékletű meleg vizet állít elő, míg a téli hónapokban 40-45 fok körülit. Felhasználhatósága igen sokrétű. A napkollektor segítségével előállított meleg víz alkalmas fürdésre, mosásra, mosogatásra, medencefűtésre és fűtés rásegítésre is. Az éves meleg víz előállítási költség 70-80%-a teljesen megspórolható napkollektor használatával.

napkollektor-medencefutes-budapest

Sajnos sokakban ma is egy homályos folt a napenergia hasznosításának lehetősége, hiszen ugyanúgy elérhetetlennek, megfizethetetlennek vagy távolinak tarjuk, mint húsz évvel ezelőtt, pedig azóta rengeteg minden változott, a napenergiát hasznosító rendszerekhez való hozzáférés is. Ezt a honlapot azért hoztuk létre, hogy Ön valós információkhoz jusson és eltörölje a régi tévhiteket, továbbá Önnek is elérhetővé tegyük a napenergia hasznosítását.

tokyosolar.hu

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

Zöldpárti a brit uralkodó

Zöldpárti a brit uralkodó   Példát mutat alattvalóinak a zöld energia felhasználásából a brit uralkodó, aki legnagyobb kastélyának áramellátását – legalábbis részben – saját kis

solar impulse paris0611

Napelemes repülőgép

A napelemes repülőgép sikeresen célba ért Eredményesnek bizonyult a Solar Impulse svájci napelemes repülőgép második kísérlete: 17 óra 30 perces repülés után, péntekre virradó éjszaka

aram-feltoltes

Áram “benzinkút” a jövő üzemanyagállomása

A jövő “üzemanyagtöltő” állomása Napenergiával működő elektromos autó-töltő parkoló A GE napenergiával működő, elektromos jármű-töltőként is üzemelő fedett autóparkolót épített fel a Connecticut állambéli Plainville-ben,

Scroll to Top

beszéljünk a tervedről

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu