Napkollektor


Napenergia hasznosítás a mindennapokban


Mostanra elljutottunk odáig, hogy szinte már mindennapos téma a különböző hírforrásokban az a tény, hogy Földünket és a Föld által nyújtott kincseket óriási mértékben kihasználtuk. A Föld által nyújtott energiakészletek, főként a földgáz, kőolaj, szén egyre inkább fogy, a kibányászásuk egyre nagyobb költségeket emészt fel, melynek általunk látható mutatója az árak rohamos, csillagászati mértékű emelkedése.


Persze szidhatjuk érte az épp aktuális kormányt, vagy az energia szolgáltatókat, a kereskedőket, a gazdasági válságot is, mindez azonban csak halogatása lenne annak a ténynek, mellyel szembe kell néznünk. Előbb-utóbb új energiaforrást kell találnunk.

Pár évvel ezelőtt még luxusnak számított, ha valaki új energiaforrások felé nézett, és egy esetleges építkezés során újdonságokat vezetett be. Sokan azt hiszik, hogy ez manapság is így van. Holott mára a különféle napenergia hasznosító megoldások ára bárki számára elérhető, megfizethetó, sőt kimondottan olcsó. Érdekes, hogy pár év múlva viszont az eddig megszokott gáz és kőolaj használat lesz a luxus. Mondhatjuk, hogy ugyan messze van az még, de sajnos közelebb van, mint azt gondolnánk. Bármilyen kényelmetlen is ezzel szembe nézni, előbb-utóbb muszáj lesz.

A Nap egy olyan energiaforrás, mely kiapadhatatlannak tűnik jelenleg. Meleget, fényt, energiát biztosít; életek milliárdjai függnek tőle Földünkön. Mindössze be kell gyűjteni jótékony energiáját, és máris megoldásra találtunk. Egy-két évtizeddel ezelőtt még sci-fi műfaj részét képezte volna egy ilyen megoldás, de ma már a korszerű technológiáknak köszönhetően, alkalmazhatóvá vált. Képesek vagyunk technikai segítséggel a Nap energiáját villamos energiává, vagy hő energiává átalakítani igény szerint.


Három további szempont is létezik a fentin kívül, mely a napenergia hasznosítása mellett szól. Az egyik a gazdaságosság, hiszen a nap nem egy ásványkincs, mely elfogyhatna, mint az egyéb energiahordozók esetében. Továbbá a "kibányászására" sem kell óriási összegeket fordítani szemben a különféle energiahordozókkal. Tehát, ha az előző probléma nem létezne, akkor is érdemes lenne változtatni energiafelhasználási szokásainkon, de mint tudjuk a megszokás nagy úr, és az  emberek nehezen változtatnak a jól bevált, megszokott módszereken.

A másik fontos szempont a környezetvédelem. El kell ismernünk, hogy Földünk elszennyeződésében, továbbá a globális felmelegedésben erős szerepet játszik az energiafelhasználásunk módja. Amennyiben nem lennének fogyóban a hagyományos energiahordozó készletek, valamint gazdaságosabb alternatíva sem lenne helyettük, még abban az esetben is kénytelenek lennénk tiszta energiahordozót találni, még azelőtt, mielőtt teljesen lakhatatlanná tennénk Földünket. Továbbá a jelenlegi energiaforrások kibányászásával, szállításával, feldolgozásával is borzasztó méretű károkat okoz az emberiség. Elég említeni csak a fúrótorony katasztrófákat, ahol hatalmas területek élővilágai az elszenvedői az ember tevékenységének.

Ezen felűl pedig a harmadik, ami nagyon fontos szempont az emberi egészség. Ugyanis a szennyezett levegő, ezáltal a szennyezett talaj és az így szennyezett ételek, ivóvíz mind hatással van ránk, hatással van az emberi szervezetre. És személy szerint Önre is hatással van ez nap mint nap, el se hinné mennyire erőteljesen befolyásolja az egészségét és a várható életkorát. Míg a napenergia felhasználása nincs egészségkárosító hatással szerveztünkre.


Évekkel ezelőtt egyértelmű volt, hogy a napenergia hasznosítása csak a kiváltságosokat illeti meg, hiszen ilyen mértékű befektetést nagyon kevesen engedhettek meg maguknak. Azonban az idő előrehaladtával a folyamatos kutatásoknak, és új gyártási technológiáknak köszönhetően egyre működőképesebb napenergia hasznosító rendszerek kifejlesztése történt meg. Továbbá az egyre modernebb, napenergiát hasznosító rendszerek hatásfoka is egyre magasabb és magasabb lett, valamint az üzembe helyezésük és az üzemeltetésük költségei pedig jelentősen lecsökkent. A cél alapvetően az, hogy egyre többen álljanak át egy új rendszer alkalmazására, és lehetőleg még azelőtt, hogy ez túl késő lenne.


Talán a legtöbb ember és legtöbb háztartás számára legkönnyebben hozzáférhető napenergiát hasznosító berendezés a napkollektor. A napkollektor valójában egy napenergiával működő vízmelegítő berendezés. A hatékonysága rendkívűl jó. Nyáron közel 90 fokos hőmérsékletű meleg vizet állít elő, míg a téli hónapokban 40-45 fok körülit. Felhasználhatósága igen sokrétű. A napkollektor segítségével előállított meleg víz alkalmas fürdésre, mosásra, mosogatásra, medencefűtésre és fűtés rásegítésre is. Az éves meleg víz előállítási költség 70-80%-a teljesen megspórolható napkollektor használatával.

napkollektor-medencefutes-budapest

 

Sajnos sokakban ma is egy homályos folt a napenergia hasznosításának lehetősége, hiszen ugyanúgy elérhetetlennek, megfizethetetlennek vagy távolinak tarjuk, mint húsz évvel ezelőtt, pedig azóta rengeteg minden változott, a napenergiát hasznosító rendszerekhez való hozzáférés is. Ezt a honlapot azért hoztuk létre, hogy Ön valós információkhoz jusson és eltörölje a régi tévhiteket, továbbá Önnek is elérhetővé tegyük a napenergia hasznosítását.


tokyosolar.hu

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13