Nagy Britannia ráerősít a napelem és napenergia fejlesztésekre

Napelem rendszer kiépítéseAz évtized végére Nagy-Britanniában, a napenergia súlya az elektromos áram előállításában 4 százalékra nő - idézte a BBC a londoni kormány közleményét. 2020-ra ez a fejlődés várható, ezen a ködös, esős területen is. Öt év alatt négy paksi erőműnek megfelelő napenergia kapacitás épül ki.

A nepelem árak zuhanása miatt a kormány azonban úgy döntött, hogy vissza fogja venni a nagy, napenergia kapacítások megépítéséhez adott állami támogatások jelentős részét. London fő érve, hogy a napelem árak az elmúlt években, mintegy 70 százalékkal estek vissza. A napelem árak jelentős csökkenését, a kínai üzemek tömegtermelésbe való bekapcsolódása idézte elő. 

A szakma, az ágazat képviselői, természetesen nem értenek egyet a támogatások megszüntetésével, azt korainak, elhamarkodottnak ítélik meg. 

Beruházási tüske a napelem kiépítésben

A londoni kormány döntése tehát, hogy március végétől visszavonta, a nagy, 5 megawatt kapacitás feletti napelem farmok állami támogatását. Ez ugyanakkor, egy úgynevezett beruházási csúcshoz is vezetett, mindenki igyekezett a kritikus dátum előtt befejezni erőműveiket, hogy még igénybe tudják venni az állami támogatás összegét. Egy neves angol szakmai szervezet a Solar Trades Association szerint, három hónap alatt annyi új napelem-rendszert telepítettek, mint 2014-ben összesen.

A szervezet, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházások vissza fognak esni, mintegy 80 százalékkal, az állami támogatások megszűnése miatt. A napelem farmok, egyelőre még nem versenyképesek a gáz és szénerőművekkel, példaként említették a ködös Albiont /Anglia/. Minimum öt évig még szükség lenne a megfelelő állami támogatásokra, hogy a hagyományos energiatermelőkkel szemben korrekt versenyképesség alakuljon ki.

 A napenergia előállítása drágább a ködös, felhős területeken. Napsütötte területen olcsóbb a napenergia  

A napelem panel ára, a farmok kiépítési költségének csak 35 százalékát adják, a kiadások nagy részét a telepítési költségek teszik ki. Ezek a költségek, akkor lesznek csökkenthetők, amennyiben a napenergia-ellátó rendszere kellően kiterjesztett hálózattá válik az országban. A kormány döntése a támogatások visszavonásáról, elveszi a fejlődés lendületét, kitolja azt az időpontot, amikor a megújuló energia ára, a hagyományos módon termelt áram árára csökken. 

Már versenyképes a napenergia?

Ed Davey energiaügyi miniszter, úgy látja, hogy a napenergia, az elmúlt évek zöld tenderei alapján máris versenyképes kategóriába került. Két legolcsóbb áramszállítási ajánlat, napelemeket használó cégtől érkezett. A miniszter ezt hatalmas fejlődésnek ítéli meg. Ez egy fantasztikus dolog az emberiség számára - mondta -, megemlítette, hogy Indiában közel háromszázmillió ember él elektromos áram nélkül, valamint a fekete Afrikában is drámai lehet a hatás. Kifejtette még továbbá, hogy a napenergia, az erős napsütötte helyeken mindig is olcsóbba fog kerülni, mint a ködös, esős területeken.

Davey arra számít, hogy Nagy - Britanniában 2020-ra, a mostani 5 gigawattal szemben, 14 gigawatt napenergia kapacitás lesz (a paksi atomerőmű termelési képességének hétszerese). A jelenlegi 1,5 százalékról, 4 százalékra emelkedik az új energiaforrás aránya az áramtermelésben. Rákövetkező évtized még gyorsabb fejlődést hozhat.

Másfélszerese is lehetne

Napenergia ellátó rendszer kiterjesztéseAz állami támogatásokat, a zöld energia más ágazataihoz kívánják átcsoportosítani - közölte a miniszter -, hogy enyhítse a törvényhozókat ért bírálatokat. Leonie Greene, a Solar Trades Assiciation szóvivője szerint, ezzel a kormány bizonytalanságot teremtett a piacon, mert a vállalkozások nem tudják, hogy mire számíthatnak a kormány által "rángatott" piacon.

Greene, a szakmai szövetség szóvivője idézett egy korábbi kormányzati véleményt, amely szerint 2020-ra, 20 gigawattra emelkedhetne a napenergia kapacitás, ha London látná a dologban rejlő lehetőségeket. Nagy-Britanniában - a kormányszóvivó tájékoztatása szerint -, 650 ezer napelem rendszer működik, amelyekbe beletartoznak a magánházakra felszerelt napelem rendszerek is.

 

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13