barcelona-napelemeshaz

Napenergia hasznosító épület

Barcelona a Smart-City példa a Föld számára

 

barcelona-napelemeshazAz épület laboratóriumként működik a spanyol vállalat által elindított program számára, amely Barcelonát a világ egyik legjelentősebb SmartCity-jévé változtatja. Az energetikai hatékonyságról, a fenntartható mobilitásról és a smart gridről “okos-hálózat” folytatnak benne kísérleteket.

Az új pavilon, amelyet a Katalán Építészeti Intézet tervezett, 2012-re dupla értéket fog képviselni: megnyílik a nyilvánosság számára, mint a projekt potenciáljának tapintható megnyilvánulása, amely hónapról hónapra illusztrálja a megtett haladást és az Endesa vállalat alkalmazott technikáját a távfűtés, az elektromos járművek, az energiatermelés, és a város megújuló energia hálózatának növekedése terén.

Másrészt a SmartCitynek szentelt állandó kiállítás befogadásával ez az épület konkrét példát szolgáltat annak bemutatására, hogyan lehet alkalmazni az építkezéseken a zöld elveket. A könnyűszerkezetes és fából készült elemes pavilon, amelyet napelem panelekkel fednek be, napi átlagos energia fogyasztása 20kWh.

Egy olyan valódi napelemes épületről van szó, amelyben az energia hatékonysága a termelés aktív rendszere és a fogyasztás tartalmának passzív rendszere közötti integrációból adódik. Mivel egy kiállítási csarnokról van szó, nincsenek formai korlátozások, ily módon lehetővé vált a szerkezet teljes átalakítása: az épület homlokzatának betájolása, a napelemek hajlásszögének megállapítása annak érdekében hogy maximális energiát nyerjenek a nyári hónapokban, a napelemek 30 fokos elfordítását dél felé, hogy télen is nyerjenek energiát, a 70 fokban beállított panelek mellett, amelyek a napenergia nyári felfogására szolgálnak, s amelyek ugyanakkor védik a belső környezetet a közvetlen napsugaraktól.

napelemes-haz-barcelona

2011-ben, Spanyolországban a napenergia által generált elektromosság 43%-al nőtt. Hivatalos adatok szerint az elektromos rendszerben történő kereslet csökkenése ellenére ( (1,2%) a szélerőművek novemberi rekordja, valamint a napelemek jelentős növekedésének eredményeként a megújuló energiák 33% al járultak hozzá az áramtermeléséhez. Ugyancsak 2011 –es adatok szerint a napelemek 26%al, míg a termoelektromosság 193%-al növekedtek az előző évhez viszonyítva. Mindez a növekedés különösen annak a fényében figyelemre méltó, hogy az elmúlt évben a vízi erőművek termelése 28%-al csökkent.

 

Aiolus News

Oszd meg a barátaiddal:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

brazil-bioetanol3

Brazília bioüzemanyagra erősít

Bioüzemanyagra áll át BrazíliaETANOL PROGRAM   Horribilis összegű etanolprogramot indít a brazil kormány, amely 35,4 milliárd dollárt költ a következő négy évben a bioüzemanyag-készítés alapanyagául

kina-egyre-zoldebb

Kína a legzöldebb ország lehet

Kína a legzöldebb ország lehet! Shanghai, 2011. augusztus 30., kedd (MTI) A korábbinál is ambiciózusabb fejlesztési célokat tűz ki a következő öt évben maga elé

aram-feltoltes

Áram “benzinkút” a jövő üzemanyagállomása

A jövő “üzemanyagtöltő” állomása   Napenergiával működő elektromos autó-töltő parkoló A GE napenergiával működő, elektromos jármű-töltőként is üzemelő fedett autóparkolót épített fel a Connecticut állambéli

Scroll to Top