Mennyit kereshetsz az áramból?

Mennyiért veszi meg az elektromos művek tőlem az áramot?

Dorogon évenge 145 MW összakapacitású napelem gördül le a gyártósorról, a hazai kereslet hiányában azonban ezek a termékek exportálásra kerülnek. Miért?

A napelemek, Nap elektromágneses sugárzásának felhasználásával elektromos kémiai folyamat révén egyenáramot termelnek. Ezt az egyenáramot egy ún. inverter alakítja át a normál háztartási fogyasztók ellátására. Amikor a napelem modulok termelnek, ellátják a fogyasztót árammal, amikor nem, vagy a felhasználásnál éppen kevesebbet, akkor a szükséges többlet energiát a normál hálózatról lehet felvenni. Amikor több energia termelődik, mint amennyit felhasználunk, a maradék energiát akkumulátor segítségével tárolhatjuk -mely jelenleg még elég költséges és problémás mulatság, vagy a megfelelő csatlakozás kiépítése után a hálózatra táplálhatjuk vissza. Egy családi ház számára a kb. 1 kW-os napelem-rendszer az optimális méret, de fontos, hogy csak bevizsgált invertert használjunk, melyet a hazai áramszolgáltatók elfogadnak.

Engedélyezési szempontból megkönnyítették az olyan házi erőművek beruházását, amelyek 500 kW alatti kapacitásúak, kisfeszültségű hálózatra csatlakoznak és a csatlakozási teljesítményük nem haladja meg az 50 kVA-t. Az ilyen felhasználók a saját berendezésükkel megtermelt árammennyiséggel csökkenthetik a hálózatról vételezett áram mennyiségét.

Háztartási méretű kiserőmű villamos energia hálózatra csatlakoztatásakor a bejelentő adatlapon meg kell adni annak energiaforrását (szél, nap, víz, egyéb), névleges teljesítményét, a csatlakozás módját és azt, hogy hálózati visszatáplálás lesz-e, vagy csak a saját célokra elhasználják.

Az Európai Unió a tagállamok számára előírja a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatását. Németországban a környezetbarát energiatermelés mellett bevételi forrást is jelentenek a háztetőre szerelt napelemek az áramtermeléséért kapott, kilówattóránként 33-43 cent átvételi ár által. Franciaországban, ahol az átvételi ár 31 és 57 cent között mozog, kedvezményes áfa-kulccsal is ösztönzik a napelem-termelőket.

A hazai kötelező átvételi ár rendszerében (KÁT) átszámítva az áramszolgáltató a vételezett villamos energia átlag és a rendszerhasználati díj összegének 85%-át fizeti ki, azaz kb. 10 centet kilówatt óránként. Összehasonlításul az eladási ár geotarifánál nagyjából 30 Ft/kWh, normál esetben 44-47 Ft, ami utóbbi 280 Ft/euró árfolyamon 17 cent.

Láthatjuk, hogy egy-egy beruházás megtérülési ideje többszöröse az említett államokéban tapasztaltnak. A napelem-beruházás csak akkor térülhet meg ésszerű időn belül, ha kapcsolódik hozzá állami támogatás. A NEP pályázatok évente változnak, jellemzően nagyjából 30 százalékos támogatásra lehet pályázni. A kiserőműre alkalmas méretrendű épületek (akár panziók) energiafogyasztását azonban mindenképpen segíti egy jól felszerelt és helyesen alkalmazott napelemes technológia.

Aki előre gondolkodik, komoly előnyre tehet szert, ha már most fejleszt és elindít egy napelemes rendszert, ami pénzt termel a részére……

epitinfo.hu

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

apple-zold-energia

Zöld energiát használ az Apple

Az Apple átáll zöld energiára A kampány elérte célját: csak tiszta energiát használ az Apple A Greenpeace, a környezetvédő mozgalmak, illetve a tudatos vásárlókat képviselő

dabas-napkollektor

3 Milliárd napkollektorokra

3 Milliárd napkollektorokra! Új kormányzati támogatás használati melegvíz előállítására alkalmas napkollektorokra.   Várhatóan októberben írja ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napenergiát hasznosító, használati melegvíz

Jedlik Ányos terv bemutatása

Elektromos autó -zöld rendszám

Zöld rendszám lendület az elektromos autózásban . Minden adott, hogy hazánkban – az elektromos autó -, a magyar elektromos autózás, komoly lendületet vegyen. Bemutatkozik a

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)