megujulo-energia2011

Megújuló energia felhasználása

Rekordon a megújuló energia felhasználás a világon

Még sosem költöttek annyit megújuló energiára, mint 2011-ben

Rekordot döntött tavaly a megújítható energiaforrások, a napenergia, a szélenergia és a biogáz kiaknázásra világszerte fordított beruházási összeg: összesen 257 milliárd dollárt (205 milliárd eurót) fordítottak e célra, 17 százalékkal többet mint 2010-ben.

megujulo-energia2011 megujulo beruhazas
nagyításért kattints a képre nagyításért kattints a képre

A megtermelt energia negyede már megújuló energiaforrásból származik!

A beruházási összeg 2011-re a 2004-esnek a hatszorosára emelkedett és közel duplájára a pénzügyi krízis kitörése előtti utolsó évinek, a 2007-esnek – derül ki az UNEP (United Nations Environment Programme) Rio de Janeiróban bemutatott „Global Trends in Renewable Energy Investment” tanulmányából.

A REN21 (Renewable Energy Policy Network for the 21st Century) környezetvédelmi szervezet által a megújítható energiaforrások kiaknázásáról szintén nemrég a Rio de Janeiróban közzétett globális állapotjelentés szerint 2011 végére az energiafelhasználásnak már 16,7 százalékát fedezték megújítható forrásokból világszerte, míg egy évvel korábban mintegy nyolc százalékát. Tavaly az újonnan üzembe helyezett 208 gigawatt energiatermelési kapacitásnak a felét megújítható források szolgáltatták.

A tanulmány szerint a világ áramtermelési kapacitásának már több mint 25 százalékát adják a megújítható energiaforrások, míg a felhasználásnak 20,3 százalékát. A napenergia-termelési beruházások 2011-ben 52 százalékkal 147 milliárd dollárra emelkedtek.

Egyre olcsóbb a megújuló energia

A megújítható energiaforrásokra támaszkodó termelőkapacitás létesítési költségei folyamatosan csökkennek és lassacskán már konkurenciát támasztanak a fosszilis energiaforrásoknak. A napenergiás áramtermelő modulok ára közel 50 százalékkal, a szárazföldi telepítésű szélenergia hasznosító létesítményeké pedig mintegy 10 százalékkal csökkent. A napelemek árának meredek csökkenése a felhasználók szempontjából kedvező fejlemény volt, egyes gyártókat azonban csődbe juttatott.

A legnagyobb beruházónak – a vízenergiát leszámítva – 2011-ben Kína bizonyult 52 milliárd dollárral. A második helyezést az Egyesült Államok vívta ki magának 51 milliárd dollárral. A harmadik, még dobogós helyezést Németország szerezte meg 31 milliárd dolláros beruházási összeggel. Regionális összevetésben azonban Európa vezet 101 milliárd dolláros beruházással.

A legnagyobb növekedést India érte el a tavalyi -2011-es- beruházási adatokhoz képest 63%-os növekedésel, mely az 5. helyre hozta fel az országot.

A megújuló energia a válság győztese?

Figyelemre méltó, hogy míg sok ágazatban visszaesésről, nehézségekről szólnak a hírek, addig a megújuló energia évről évre, és szinte töretlenül növekedésnek örvend. A befektetők nagy figyelmet szentelnek a teljes iparágnak. Érdemes elgondolkodni és megvizsgálni, hogy kinek milyen szerephet juthat az új, évek óta rohamosan fejlődő iparágban.

www.newenergyfinance.com

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

A magyar lakosság többsége ellenzi Paks bővítését.

Megújuló energia

Tiszta energia – megújuló energia – a magyarok kétharmadának akarata az orosz energiafüggőség helyett A magyarok 60 százaléka elutasítja a Paks II orosz állami vállalat,

szolnoki-foiskola-napkollektor

Napkollektorok a főiskola tetején Szolnokon

Napkollektorok a Szolnoki Főiskolán A Szolnoki Főiskola történetének eddigi legnagyobb méretű, megújuló energia felhasználását célzó beruházása valósult meg a Tisza-parti megyeszékhelyen: 52 napkollektort helyeztek el

napelemes-kisbolt4

Napelemes vegyesbolt

 Napelemmel működő vegyesbolt A bolygó első napenergiával működő, napelemekkel felszerelt vegyesboltja nyílt meg idén júliusban Etiópiában a Langano-tó mellett. A SolarKiosk nevet viselő hordozható üzletet

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)