Energy Golden Globe díj nyerese

 

 

drake-landing

 

A kanadai Okotoks város közelében lévő Drake Landing Solar Community (CSDL) nyerte el a 2011-es Energy Globe nemzetközi díjat egy szellemes föld alatti energiatároló rendszer létrehozásáért. A terv egyedülálló a világon abban, hogy egyesíteni tudta a legmodernebb technológiát a korlátlan, megújuló energetikai hatékonysággal. A rendszer összesen 52 olyan lakóházban működik, amelyeket mind elláttak a gazdaságos energiatermelő technológiával, így azok energiaszükségletének 90%-át képesek ellátni ily módon.

A győztes rendszer összesen 800 napkollektorból áll, amelyeket egyenlő arányban osztottak el a lakóépületek melletti garázsok tetején. A különleges keveréket, amely a napkollektorok csövein keresztül fut, a nappali órákban melegítik fel a napsugarak, hogy aztán egy földalatti rendszeren keresztül a közösség hőközpontjába vezessék. E rendszernek köszönhetően a napkollektorok egy tipikus nyári napon akár 1,5 MWh hőenergiát is hasznosítanak.

 

mosolygos-sarga-nyil ..... {flike}

 

drake-landing2

 

www.westernwheel.com

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13