ikea-szelfarm

IKEA és LEGO szélerőmű

Szélerőművet épít az Ikea és a Lego

 

 
     

ikea-szelfarmMiután az államok támogatóképessége kimerülőben van, egyre több cég száll be a megújuló energiaforrások piacára: a dán Lego nemrég Németország egyik legnagyobb épülő tengeri szélfarmjába vásárolta be magát, míg a svéd Ikea az idei év eddigi legnagyobb szárazföldi szélprojektjét jelentette be Európában.

Európán belül a legnagyobb zöld fejlesztéseket mindeddig Németországban, Spanyolországban és Olaszországban hajtották végre, illetve Dániában, ahol főként a szélenergia hasznosítás van fókuszban. Spanyol és Olaszország már lassan egy éve a gazdasági sajtó középpontjában van magas államadóssága, és ingatag költségvetési helyzete miatt, ami értelemszerűen kihatott a zöldenergia-támogatásokra is. A fukusimai atomerőmű katasztrófát követően a megújulók felé forduló Németország szintén támogatáspolitikája felülvizsgálatára kényszerült, igaz, itt főként az ázsiai szereplők megjelenésének hatására eső napelemárak vezettek az átvételi árak visszavágásához.

A nagyvállalatok sorra kapcsolódnak be a megújuló energia hasznosításba.

ikea-zold-energia2

Az idei év egyik legnagyobb európai kapcsolódó hírének számít a svéd Ikea vállalat nemrég tett bejelentése, miszerint a társaság beszáll egy 96 turbinás svéd szélpark létrehozásába. A döntéssel a bútorgyártó cég célja, hogy teljes svédországi áramszükségletét saját szélerőművei által termelt villamos energiával fedezze. A társaság távlati céljai között szerepel, hogy globális tevékenységei energiaszükségletének teljes egészét megújuló energia forrásokon biztosítsa.

Ez az egyik legnagyobb szárazföldi szélenergetikai projekt Európában, de a svéd bútorgyártónak már a mostani bejelentést megelőzően is világszerte 96 szélturbinája állt üzemben vagy építés alatt, ebből 9 Svédországban. A 30 turbinát tartalmazó Glötesvalen parkot összesen 90 MW-os kapacitással tervezték, és a várakozások szerint évi 220 GWh villamos energiát termel majd. Ez hozzávetőlegesen 48 ezer svéd háztartás éves villamosenergia-szükségletének felel meg.

A LEGO is beszállt a zöld energia szektorba.

Február végén az egyedi építőkockáiról ismert Lego-csoport többségi tulajdonosa, a Kirkbi A/S jelentette be, hogy egy több mintegy 530 millió eurós befektetés eredményként közel egyharmados részesedést szerzett a dán Dong Energy által fejlesztett, egyik legnagyobb német, tengeri szélpark-projektben.

lego-szelfarm LEGO-szelfarm2
nagyításhoz kattints a képekre

 

A Borkum Riffgrund 1 jelű szélfarm a várakozások szerint 2015-ig áll majd üzembe, 277 MW-os kapacitással. Az építési munkálatok 2013-tól kezdődnek, ami során összesen 77 darab 3,6 MW-os Siemens turbinát állítanak fel, amelyek együttesen közel 300 ezer német háztartás áramfogyasztásának megfelelő árammennyiséget táplálnak majd a hálózatra.

index

Oszd meg a barátaiddal:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

Kecskemet-hibrid-busz

Hibrid városi buszok Kecskeméten

Hibrid autóbusz teszt – Kecskemét Hibrid hajtású városi buszokat teszteltek Kecskeméten A Mercedes nemrégiben kipróbált hibrid maghajtású busza után egy héten át a Volvo hasonló

napelem-park

A világ legnagyobb napelem parkja

A világ legnagyobb napelem parkja A méret a lényeg:   A németországi Senftenberg városa mellett található a világ egyik legnagyobb fotovoltaikus napelem parkja, amely egy

napelemes-fagyiskocsi2

Napelemes fagylaltoskocsi

Napenergiával hűtött fagylalt   Egy újabb nagyszerű példa a napenergia hasznosítására. A nyári időszakban hatalmas többlet-villamosenergia fogyasztást jelent a hűtés energiaigénye, legyen szó légkondícionálóról vagy

Scroll to Top