ikea-szelfarm

IKEA és LEGO szélerőmű

Szélerőművet épít az Ikea és a Lego

ikea-szelfarmMiután az államok támogatóképessége kimerülőben van, egyre több cég száll be a megújuló energiaforrások piacára: a dán Lego nemrég Németország egyik legnagyobb épülő tengeri szélfarmjába vásárolta be magát, míg a svéd Ikea az idei év eddigi legnagyobb szárazföldi szélprojektjét jelentette be Európában.

Európán belül a legnagyobb zöld fejlesztéseket mindeddig Németországban, Spanyolországban és Olaszországban hajtották végre, illetve Dániában, ahol főként a szélenergia hasznosítás van fókuszban. Spanyol és Olaszország már lassan egy éve a gazdasági sajtó középpontjában van magas államadóssága, és ingatag költségvetési helyzete miatt, ami értelemszerűen kihatott a zöldenergia támogatásokra is. A fukusimai atomerőmű katasztrófát követően a megújulók felé forduló Németország szintén támogatáspolitikája felülvizsgálatára kényszerült, igaz, itt főként az ázsiai szereplők megjelenésének hatására eső napelemárak vezettek az átvételi árak visszavágásához.

A nagyvállalatok sorra kapcsolódnak be a megújuló energia hasznosításba.

ikea-zold-energia2

Az idei év egyik legnagyobb európai kapcsolódó hírének számít a svéd Ikea vállalat nemrég tett bejelentése, miszerint a társaság beszáll egy 96 turbinás svéd szélpark létrehozásába. A döntéssel a bútorgyártó cég célja, hogy teljes svédországi áramszükségletét saját szélerőművei által termelt villamos energiával fedezze. A társaság távlati céljai között szerepel, hogy globális tevékenységei energiaszükségletének teljes egészét megújuló energia forrásokon biztosítsa.

Ez az egyik legnagyobb szárazföldi szélenergetikai projekt Európában, de a svéd bútorgyártónak már a mostani bejelentést megelőzően is világszerte 96 szélturbinája állt üzemben vagy építés alatt, ebből 9 Svédországban. A 30 turbinát tartalmazó Glötesvalen parkot összesen 90 MW-os kapacitással tervezték, és a várakozások szerint évi 220 GWh villamos energiát termel majd. Ez hozzávetőlegesen 48 ezer svéd háztartás éves villamosenergia-szükségletének felel meg.

A LEGO is beszállt a zöld energia szektorba.

Február végén az egyedi építőkockáiról ismert Lego-csoport többségi tulajdonosa, a Kirkbi A/S jelentette be, hogy egy több mintegy 530 millió eurós befektetés eredményként közel egyharmados részesedést szerzett a dán Dong Energy által fejlesztett, egyik legnagyobb német, tengeri szélpark-projektben.

lego-szelfarm LEGO-szelfarm2
nagyításhoz kattints a képekre

A Borkum Riffgrund 1 jelű szélfarm a várakozások szerint 2015-ig áll majd üzembe, 277 MW-os kapacitással. Az építési munkálatok 2013-tól kezdődnek, ami során összesen 77 darab 3,6 MW-os Siemens turbinát állítanak fel, amelyek együttesen közel 300 ezer német háztartás áramfogyasztásának megfelelő árammennyiséget táplálnak majd a hálózatra.

https://www.greenbiz.com/article/legos-parent-spends-530m-offshore-wind

Oszd meg a barátaiddal:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

Napelem rendszer kiépítése

Napenergia,napelem fejlesztések alakulása

Nagy Britannia ráerősít a napelem és napenergia fejlesztésekre Az évtized végére Nagy-Britanniában, a napenergia súlya az elektromos áram előállításában 4 százalékra nő – idézte a

Oslo-hidrogenbusz

Nulla károsanyag kibocsátású buszok Osloban

Oslo károsanyagmentes, környezetbarát buszokat állított forgalomba Öt üzemanyagcellás hibrid buszt tesztelnek öt évig. A becslések szerint Oslóban és környékén az üvegházhatást okozó gázok 80 százaléka

papirraklap-ikea

Papír raklapokra áll át az IKEA!

Papírraklap az IKEÁNÁL A megszokott, fából készült raklapok helyett egyszerhasználatos, papírból készült hordozókra pakolja ezután a termékeit. A hullámkartonból hajtogatott raklap teherbírása 750 kiló, ugyanannyi,

Scroll to Top

Kérj díjmentes szaktanácsot

Hatékonyan szeretnéd csökkenteni energia kiadásaid?

Kérj díjmentes visszahívást a telefonszámod megadásával.

📲 Ha van most pár perced és gyorsítósávra helyeznéd a folyamatot, akkor keress nyugodtan: +36 20 252 0920

Új érdeklődő, tokyosolar.hu (#6)