Hogy lesz elektromos áram ételből?
Ausztrália első élelmiszer-hulladék generátorát a Sydney külvárosában található Earth Power fejlesztette ki, ahol feldolgozzák az élelmiszerhulladékok minden változatát, így 3600 otthont látnak el elektromos árammal. Az élelmiszer alapú alapanyagok bármely változata alkalmas a generátor működtetéséhez. Az Earth Power-be az alapanyagok különböző formában – nyersen, főzve vagy feldolgozott állapotban – érkeznek meg, majd a generátor a gyümölcsök, a növényi hulladékok, húsok, tejtermékek, édességek, gabonafélék és pékárúk, valamint egyéb malomiparból származó hulladék segítségével termeli az áramot. A szemétből nyert környezetbarát áramtermelés mellékterméke szintén újrahasznosítható tápanyagban gazdag környezetbarát műtrágya.
Az Earth Power létesítmény anaerob komposztáló technológia segítségével a szilárd és folyékony élelmiszer-hulladékot a földgázhoz hasonló gázzá alakítja át. A keletkezett gázt hasznosítja újra, illetve alakítja át a generátor elektromos árammá, mely egy hálózaton keresztül jut el a háztartásokba és a kereskedelmi ügyfelekhez. Elektromos áram ételből egy világszerte követendő példa kell, hogy legyen az elkövetkezendőkben.
Egyéb élelmiszer-hulladék újrahasznosítási technológiákkal szemben az Earth Power éri el a legmagasabb fenntarthatósági értéket a zöld energia és környezetbarát műtrágya előállításában.
Az ételhulladék újrahasznosítása – elektromos áram ételből -, egyre népszerűbb környezetbarát technológia. Az ételhulladékból nem csak áram, hanem üzemanyag is előállítható.
2014-ben például Nagy-Britanniában üzembe állítottak egy ételhulladékból és szennyvízből előállított biogázzal működő busz-t. 300 km-t tud megtenni a busz egy tanknyi üzemanyaggal, Bristol és Bath városa között közlekedik, amelyhez, körülbelül öt ember éves ételhulladékára van szükség.
Elektromos áram ételből pazarlás helyett:
A háztartásokban a fel nem használt élelmiszerek újrahasznosításának egy hatékony módja lehet az Ausztriában már jó néhány éve működő ételmegosztó portálon való felajánlás is, ahol évente 168 000 tonna élelmiszert dobnak ki a kukába, eredeti bontatlan csomagolásban. A myfoodsharing.at honlapon magánszemélyek, gyártók és kereskedők is közzétehetik felesleges, de még nem lejárt szavatosságú felbontatlan csomagolású élelmiszereiket.
Európában fejenként csaknem 100 kilogramm, azaz egy mázsa élelmiszer-hulladékot dobunk ki, a boltokból pedig több tonnányi lejárt szavatosságú termék kerül a szemétbe. Ha a teljes termelési láncot nézzük, akkor az Európai Unióban egy emberre 180 kilogramm élelmiszer-hulladék jut, ez Magyarországon fogyasztói szinten 40 kilogrammot jelent.
Az ausztrál projekt – az elektromos áram előállítása ételből -, azért hírértékű, mert az el nem fogyasztottt ételek hasztalan pocsékolása világméretű problémává nőtte ki magát.
https://www.livingcircular.veolia.com/en/industry/sydney-converts-food-waste-green-electricity