Napkollektor téli üzemmód, téliesítés

4 évszakos napkollektorok

A 4 évszakos napkollektorok zavartalanul működnek, zavartalanul üzemelnek télen is. Ez annak köszönhető, hogy magában a napkollektor panelban szolár fagyálló folyadék található, ami ahogy a nevében is szerepel, nem fagy meg. Az összes split (osztott) napkollektor rendszer, ahol a víztartály NINCS egybe építve a napkollektor panellal, ebbe a kategóriába tartozik.

Ide sorolható a Tokyo Solar nyomásos napkollektor rendszer is, ami beszerelési módtól függően szintén kíválóan alkalmas a téli üzemre is.

3 évszakos napkollektorok

A 3 évszakos üzemelési idejű napkollektorok esetén a téli üzemelés nem megoldott, nem javasolt.

napkollektor-telenA Tokyo Solar napkollektorok hőszigetelése nagyon jó, így 48 órán át is melegen tartják a tartályban levő vizet felhős, hideg napokon is. Azonban ha a külső hőmérséklet  -5 C fok alá esik, ajánlott a 3 évszakos üzemelési idejű napkollektort vízteleníteni a fagy elkerülése érdekében. A napkollektor víz tartálya és a vákuumcsövek - a jó hőszigetelésnek köszönhetően kibírják a -15 c fokot is, azonban az utántöltő kistartály (jakab szelep) és a vízvezeték csövek fagyásveszélynek vannak kitéve a padlástérben és a tetőn kívül egyaránt. (3 évszakos termék esetén)

A napkollektorhoz vezető vízvezetékcsöveket nem lehet tökéletesen leszigetelni. Hogy ne keletkezzen bennük jégdugó, ezért ajánlott a teljes napkollektor és a vízvezeték csöveinek víztelenítése a 3 évszakos működési időtartamú termékek esetén. A víztelenítés után a vákuumcsövekben maradó víz (csak a nyomás nélküli napkollektornál) egy-két nap alatt a napsütés hatására elpárolog. A rendszer kiépítésénél ügyeljünk arra is, hogy a napkollektortól jövő vízvezeték csövekből is lehetőségünk legyen kiengedni a vizet! Az alsó csőcsatlakoztatásra, ahol a ház csőrendszerére csatlakozunk, helyezzünk el egy víztelenítő csapot!

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13