Írországi zölderőmű kopmlexum tervezet

 

irorszag-zolderomu3A megfelelően elhelyezett szélerőművek nagyon jó energiaforrásnak bizonyulnak ‒ amikor fúj a szél. Az erőforrás kiszámíthatatlansága azonban elég hektikussá teheti az energiatermelést, így számos kutatás irányul ezen probléma megoldására.

Az AAAS éves találkozóján Igor Shvets, a dublini Trinity College kutatója mutatta be a Spirit of Ireland elnevezésű grandiózus projektet, amely Írország nyugati partvidékének nagy részét a megújuló energiák erőművévé alakítaná át. Ha a tervek ténylegesen megvalósulnak, Írországnak annyi energia áll majd rendelkezésére, hogy akár exportálhatnak is belőle az Egyesült Királyságnak.

Írország atlanti partvidékén rengeteget fúj a szél. A légmozgás olyan mértékű, hogy az évek során „elkoptatta” a használható termőföldrétegeket a terület nagy részén, így a mezőgazdasági termelésre nagyrészt alkalmatlan területet ritkán lakják. Ideális lehet viszont parti szélturbinák telepítésére, amelyeket sokkal olcsóbb megépíteni és fenntartani, mint az Európa sűrűbben lakott vidékein általában szükségszerű partmenti elhelyezésű, tehát a vízbe telepített turbinákat.

Mindez persze nem jelent megoldást a szél szeszélyes viselkedéséből adódó problémákra, de az alacsony lakosságszám és a rossz minőségű termőföld lehetőséget ad a területen egy nagyszabású energiatároló-rendszer megépítésére is, szivattyús energiatározó vízerőmű formájában.

Szivattyús-tározós erőműveket hosszú ideje használnak Amerikában és Európában is. Mindössze két, eltérő magasságban elhelyezkedő víztározó szükséges telepítésükhöz. Amikor sok energia termelődik, a vizet a felső tározóba szivattyúzzák a segítségével. Ha energiahiány van, a felső tározóból az alsóba engedik a vizet, amely vízturbinákat hajt meg és áramot termel közben. Az ilyen erőművek azonban nagyméretű tározókat és folyamatos vízutánpótlást igényelnek. A jelenlegi legnagyobb európai szivattyús-tározós erőmű tárolókapacitása is csak 9 gigawattóra.

A Spirit of Ireland projekt tervezése során 60 lehetséges területet fontolgatnak egy olyan méretű felső víztározó megépítésének helyszíneként, amely legalább 100 gigawattóra tárolókapacitással rendelkezik majd. Az alsó „víztározó” pedig a tervek szerint maga az óceán lenne, így a vízutánpótlás is rögtön meg van oldva. Négy lehetséges helyszínen a szél a nagyrészt áthatolhatatlan sziklarétegig gyalulta a felszínt, amely a kutatók megítélése szerint további változtatások nélkül alkalmas lehet a felső víztározó alapjául, mivel a masszív rétegen keresztül még a víz sem képes nagyobb mennyiségben elszökni.

irorszag-zolderomu 

Szivattyús-tározós erőmű Japánban

 

A vizsgált helyszínek általában legfeljebb pár kilométernyire vannak a parttól, és jó pár száz méterrel az óceán fölé magasodnak. A tervek szerint a felszíni sziklarétegbe vájnák a tárolómedencét (valószínűleg rögtön többet is), az óceánig vezető csöveket, illetve a szivattyú- és generátorállomást a föld alá temetnék, a távvezetékeket pedig minél alacsonyabban vezetnék el, így a táj képében alig következne be változás.

A szélerőművek által termelt energia nem kerülne közvetlenül az áramhálózatba, hanem a vízerőművekben halmozódna fel, amelyek aztán kiegyensúlyozott és folytonos forrásként engednék tovább a hálózatba az áramot. A tározók elég energiát halmoznának fel ahhoz, hogy váratlan események esetében vagy például a nagyjából ötévente bekövetkező szélcsend idején se legyen probléma az áramellátásban.

Amennyiben a projekt teljesül, Írország akár exportálhatja is a megtermelt áramot. Az Egyesült Királyság számos széntüzelésű és atomerőműve elöregedett, és ezeket rövid időn belül helyettesíteni kell valahogy. Közben egyre nagyobb a nyomás a megújuló energiák hasznosítására a hagyományos energiaforrások kiaknázása helyett, így az ír energiára nagy szükség lehet.

irorszag-zolderomu2c

A telepíteni kívánt technológia nagy része évek óta használatban van, kiforrott, működőképes módszerekről van tehát szó. Az egyetlen faktor, amellyel kapcsolatban nem áll rendelkezésre sok tapasztalat, a tengervíz magaslati tározókban való tárolása és az ebből eredő esetleges problémák. Mindent egybevetve azonban nagyon érdekfeszítő és alaposan átgondoltnak tűnő tervezetről van szó, amely valós megoldást jelenthet Írország ‒ és a jövőben talán más területek ‒ energiaellátására.

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13