napelemes-taska

Napelemes orvosi táska

{SCOpenGraph image=https://tokyosolar.hu/images/stories/futesrasegites-napkollektorral.jpg}

Napelemes orvosi táska

A napenergia hasznosítása a gyógyászatban

napelemes-taskaLaura Stachel amerikai szülészorvos nő egy afrikai misszióban vett részt. Egy alkalommal szemtanúja volt, hogy egy műtétet kerozénlámpa fényénél végeztek. A lámpa azonban kiégett az operáció közben, így az orvosok kénytelenek voltak munkájukat zseblámpa mellett befejezni. A doktornőt annyira sokkolta ez az élmény, hogy hazatérése után gondolkodni kezdett a megoldásokon. 

Miután férje a napelem-iparban dolgozik, így kísérletezni kezdtek különböző nappanelekkel és kis méretű lámpákkal egy hordozható orvosi táskán, amelyet afrikai utazásokra használhatnak. A napenergia és egy kis akkumulátor tűnt a legjobb megoldásnak, mivel számos afrikai faluban nincsen villamos energia-hálózat, ugyanakkor bőségesen van nappal napsütés az akkumulátor feltöltésére. A kisméretű lámpákra pedig azért volt szükség, hogy azok szintén biztonságosan elférjenek a táskában, továbbá ne legyen túl magas az energia fogyasztásuk, hisz akkor túl nagy méretű akkumulátorokra lenne szükség. Ez helyhiány miatt se lenne praktikus, továbbá drágítaná a megoldást.

 

 

napelemes-taska3 napelemes-taska2

nagyításhoz kattints a képre

Létrehozták a We Care Solar nonprofit cégüket, és ennek köszönhetően ma már a Föld mintegy 200, világtól elzárt helyén dolgozó orvoscsapat birtokában van ilyen táska. Kezdetben elsősorban szülészetekre állították össze tartalmát, de ma már mindenféle sürgős orvosi beavatkozásokra alkalmas lett.

A rendszer fő alkotó elemei: 40-80 W-ot termelő napelemek, LED lámpák, töltők az akkumulátornak és mobiltelefonoknak és a 12 amperórás akkumulátor, de a renszer tovább bővíthető 200 W-os napelemekre és akár 140 amperórás akkumulátorra is.

A napelemes orvosi táskáknak köszönhetően immár évente 15 ezer anya kap 24 órás ellátást Afrikában és a világ más kevésbé fejlett tájain.

 

{youtube}UIPGfxg8c_4{/youtube}

 

http://wecaresolar.org/

 

 

 

Oszd meg a barátaiddal:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

szolnoki-foiskola-napkollektor

Napkollektorok a főiskola tetején Szolnokon

Napkollektorok a Szolnoki Főiskolán A Szolnoki Főiskola történetének eddigi legnagyobb méretű, megújuló energia felhasználását célzó beruházása valósult meg a Tisza-parti megyeszékhelyen: 52 napkollektort helyeztek el

nyilvanos_volvo_kiserlet_concep1

Volvo elektromos autó

Nyilvános Volvo kísérlet   Az autógyárak ritkán avatják be a nagyközönséget műhelytitkaikba. A Volvo azonban most  betekintést enged egy fontos kísérletébe – a tét a

Zöldpárti a brit uralkodó

Zöldpárti a brit uralkodó Példát mutat alattvalóinak a zöld energia felhasználásából a brit uralkodó, aki legnagyobb kastélyának áramellátását – legalábbis részben – saját kis vízerőművének

Scroll to Top