Napelemes orvosi táska

A napenergia hasznosítása a gyógyászatbannapelemes-taskaLaura Stachel amerikai szülészorvos nő egy afrikai misszióban vett részt. Egy alkalommal szemtanúja volt, hogy egy műtétet kerozénlámpa fényénél végeztek. A lámpa azonban kiégett az operáció közben, így az orvosok kénytelenek voltak munkájukat zseblámpa mellett befejezni. A doktornőt annyira sokkolta ez az élmény, hogy hazatérése után gondolkodni kezdett a megoldásokon. 


Miután férje a napelem-iparban dolgozik, így kísérletezni kezdtek különböző nappanelekkel és kis méretű lámpákkal egy hordozható orvosi táskán, amelyet afrikai utazásokra használhatnak. A napenergia és egy kis akkumulátor tűnt a legjobb megoldásnak, mivel számos afrikai faluban nincsen villamos energia-hálózat, ugyanakkor bőségesen van nappal napsütés az akkumulátor feltöltésére. A kisméretű lámpákra pedig azért volt szükség, hogy azok szintén biztonságosan elférjenek a táskában, továbbá ne legyen túl magas az energia fogyasztásuk, hisz akkor túl nagy méretű akkumulátorokra lenne szükség. Ez helyhiány miatt se lenne praktikus, továbbá drágítaná a megoldást.

 

 

napelemes-taska3 napelemes-taska2

nagyításhoz kattints a képre


Létrehozták a We Care Solar nonprofit cégüket, és ennek köszönhetően ma már a Föld mintegy 200, világtól elzárt helyén dolgozó orvoscsapat birtokában van ilyen táska. Kezdetben elsősorban szülészetekre állították össze tartalmát, de ma már mindenféle sürgős orvosi beavatkozásokra alkalmas lett.

A rendszer fő alkotó elemei: 40-80 W-ot termelő napelemek, LED lámpák, töltők az akkumulátornak és mobiltelefonoknak és a 12 amperórás akkumulátor, de a renszer tovább bővíthető 200 W-os napelemekre és akár 140 amperórás akkumulátorra is.

A napelemes orvosi táskáknak köszönhetően immár évente 15 ezer anya kap 24 órás ellátást Afrikában és a világ más kevésbé fejlett tájain.

 

 

http://wecaresolar.org/

 

 

 

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13