Napelemes ablakok az építőiparban

 


felhokarcolo-napelemekkelAz Oxford-i Egyetem egyik kutató csapata bemutatta legújabb újítási kísérletét, a Napelemes ablaküveget, amelyet ha alkalmaznak a felhőkarcolókon, biztosíthatják annak energetikai, technológiai igényének teljes lefedettségét, és a felhőkarcolók fenntarthatóságának növelését. Egy olyan újításról van szó, amely kombinálja a vékony filmű napelemes cella színező bázisát a foto-érzékeny színes ablaküveg alkalmazásával, amely párhuzamosan lehetővé teszi energia termelését, ezáltal a napenergia felhasználását.

Ez a technológia alkalmas mindenféle típusú színes felület megvalósítására, megfelel a tervezők és az építészek esztétikai igényeinek, s egyúttal rugalmas megoldást biztosít a napenergia termeléséhez.

„Kísérleteinknek köszönhetően tudjuk nyomtatni a fémoxidokat, amelyek közvetlenül aktiválják a folyamatot, a színezőket és a polimert, az ablaküvegre, a napsugár közvetlenül reagál a színezőre, létrehozva a villamos áram egy formáját, amelyet két terminálban gyűjtünk össze, ugyanúgy, mint a hagyományos akkumulátoroknál.” mondta Kevin Arthur a társaság igazgatója.

Ahhoz, hogy a kísérleti fázisból átlépjenek a termelés fázisába, további pénz források szükségesek, amelyeket a kutatócsoport a tengerentúli bemutatás sikerétől remél. Pillanatnyilag csak 10x10 cm méretű napelemes cellákat képesek előállítani, de szeretnék kiegészíteni a termelést nagyobb méretű panelekkel és 2013 második negyedében már kereskedelmi forgalomba hozni azokat.

Ennek az új napelem ablaknak több előnye is van: mindenekelőtt a gyártás költsége kevesebb, mint a hagyományos napelemes technológiáé, előzetes becslések szerint kb. 35 cent/watt. Másrészt a rendszer energiaforrássá tud átalakítani bármilyen homlokzatot, akár igen magasat is. Mindazonáltal a leggyakoribb kritika a termékkel kapcsolatban az, hogy az energia átalakítás hatásfoka alacsonyabb a vékonyfilm napelemes modulnál.


A kutatócsoport azonban adatok sorával bizonyítja, hogy az alacsonyabb hatékonysági értékek ellenére a nagy felületen alkalmazott napelemes ablakok teljes egészében lefedik a fogyasztás igényeit.

„Ha a technológiánkat ki tudjuk terjeszteni egy egész épülettömbre, kutatásainkkal hihetetlen eredményeket érhetünk el, például egy texasi 220 méter magas felhőkarcolónál az épületnek napablakkal való teljes befedésével napi 5,3 MWh energiát tudunk előállítani, ami elegendő 52 000 iPad táplálásához, amely a LED megvilágításának hatékony rendszeréhez kapcsolva gyakorlatilag függetlenné teszi az épületet”- állította Kevin Arthur.

 

energiacentrum.com

 

 

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13