Mennyiért veszi meg az elektromos művek tőlem az áramot?

 

Dorogon évenge 145 MW összakapacitású napelem gördül le a gyártósorról, a hazai kereslet hiányában azonban ezek a termékek exportálásra kerülnek. Miért?

 

A napelemek, Nap elektromágneses sugárzásának felhasználásával elektromos kémiai folyamat révén egyenáramot termelnek. Ezt az egyenáramot egy ún. inverter alakítja át a normál háztartási fogyasztók ellátására. Amikor a napelem modulok termelnek, ellátják a fogyasztót árammal, amikor nem, vagy a felhasználásnál éppen kevesebbet, akkor a szükséges többlet energiát a normál hálózatról lehet felvenni. Amikor több energia termelődik, mint amennyit felhasználunk, a maradék energiát akkumulátor segítségével tárolhatjuk -mely jelenleg még elég költséges és problémás mulatság, vagy a megfelelő csatlakozás kiépítése után a hálózatra táplálhatjuk vissza. Egy családi ház számára a kb. 1 kW-os napelem-rendszer az optimális méret, de fontos, hogy csak bevizsgált invertert használjunk, melyet a hazai áramszolgáltatók elfogadnak.

Engedélyezési szempontból megkönnyítették az olyan házi erőművek beruházását, amelyek 500 kW alatti kapacitásúak, kisfeszültségű hálózatra csatlakoznak és a csatlakozási teljesítményük nem haladja meg az 50 kVA-t. Az ilyen felhasználók a saját berendezésükkel megtermelt árammennyiséggel csökkenthetik a hálózatról vételezett áram mennyiségét.

Háztartási méretű kiserőmű
villamos energia hálózatra csatlakoztatásakor a bejelentő adatlapon meg kell adni annak energiaforrását (szél, nap, víz, egyéb), névleges teljesítményét, a csatlakozás módját és azt, hogy hálózati visszatáplálás lesz-e, vagy csak a saját célokra elhasználják.

Az Európai Unió a tagállamok számára előírja a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatását. Németországban a környezetbarát energiatermelés mellett bevételi forrást is jelentenek a háztetőre szerelt napelemek az áramtermeléséért kapott, kilówattóránként 33-43 cent átvételi ár által. Franciaországban, ahol az átvételi ár 31 és 57 cent között mozog, kedvezményes áfa-kulccsal is ösztönzik a napelem-termelőket.

A hazai kötelező átvételi ár rendszerében (KÁT) átszámítva az áramszolgáltató a vételezett villamos energia átlag és a rendszerhasználati díj összegének 85%-át fizeti ki, azaz kb. 10 centet kilówattóránként. Összehasonlításul az eladási ár geotarifánál nagyjából 30 Ft/kWh, normál esetben 44-47 Ft, ami utóbbi 280 Ft/euró árfolyamon 17 cent.

Láthatjuk, hogy egy-egy beruházás megtérülési ideje többszöröse az említett államokéban tapasztaltnak. A napelem-beruházás csak akkor térülhet meg ésszerű időn belül, ha kapcsolódik hozzá állami támogatás. A NEP pályázatok évente változnak, jellemzően nagyjából 30 százalékos támogatásra lehet pályázni. A kiserőműre alkalmas méretrendű épületek (akár panziók) energiafogyasztását azonban mindenképpen segíti egy jól felszerelt és helyesen alkalmazott napelemes technológia.

Aki előre gondolkodik, komoly előnyre tehet szert, ha már most fejleszt és elindít egy napelemes rendszert, ami pénzt termel a részére......

 

epitinfo.hu

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13