A magyar lakosság többsége ellenzi Paks bővítését.

Megújuló energia

Tiszta energia – megújuló energia – a magyarok kétharmadának akarata
az orosz energiafüggőség helyett

 

A magyarok 60 százaléka elutasítja a Paks II orosz állami vállalat, orosz hitelből történő megépítését.Ez a Greenpeace 2014 decemberében történt reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye. A népszerű közvélemény-kutatás kimutatása szerint a lakosság kétharmada mondja azt, hogy megújuló energia; tehát a megújuló energiaforrásokat részesíti előnyben. E fontos tényező figyelembevételével a Greenpeace követeli a kormánytól, hogy a megújuló energia iránti szavazópolgári vélemények szem előtt tartásával hozzon döntéseket. Képviselje a választópolgárok többségének véleményét, álljon el a paksi bővítéstől, a megadóztatások helyett segítse a megújuló energia elterjedését.

Sajtóközlemény – Greenpeace

A közvélemény-kutatásban résztvevők abszolút többsége határozottan ellenzi a paksi erőmű, orosz állam bevonásával, orosz hitelből történő bővítését. A kutatásban résztvevők 60 százaléka nem ért egyet az ilyen jellegű fejlesztéssel. A fejlődést, a megújuló energia széleskörű elterjedésében látják

A magyar lakosság többsége ellenzi Paks bővítését.

A magyar lakosság 66 százaléka szeretné azt, hogy Magyarországon a tiszta megújuló energia legyen a számottevő. (lásd 2.ábra.)

A magyar lakosság 66% tiszta megújuló energiát akar.

Az új bővítés elutasítói között – közel egyharmadnyian – a megépítés veszélyességét tekintik meghatározónak. A második fontos tényező az Oroszországtól való függőség miatti aggodalom a számok tükrében is remekül látható. Az emberek 45 százalékának véleménye szerint ez nagyon fontos tényező. Ugyanilyen, negatív fontos szempont a megkérdezettek szerint az államadóság növekedése. A radioaktív hulladék megoldhatatlan, bizonytalan kezelése, valamint a korrupciós kockázatok is az ellenérv tábort erősítik.(Lásd 3. ábra.)

A lakosság legfontosabb ellenérvei.

A kutatásban résztvevők 60 százaléka szerint, a paksi bővítés meghiúsulása nem érintené a lakosságot lényegesen, nem veszélyeztetné az ország energiaellátását. Csupán a lakosság 30 százalékának véleménye az, hogy a beruházás elmaradása veszélybe sodorhatja az ország energia-ellátását. Figyelemmel kell lenni azonban, azon véleményekre is, akik nem tudták eldönteni, hogy az atomerőmű bővítésének elmaradása milyen következménnyel is járhat Magyarország energiaellátásában. (Lásd 4.ábra)

A lakosság 60%-a szerint a paksi bővítés esetleges elmaradása nem veszélyezteti az energiabiztonságot.  

Az, hogy a különböző közvélemény-kutató cégek, reprezentatív kutatásai hasonló eredményeket hoztak, a döntéshozók számára nyílt-világos üzenet. A lakosság a megújuló energiaforrást támogatja; a kutatásban résztvevők kétharmada ennek megvalósulását a megújuló energia, a tiszta energiaforrások elterjesztésében, a nagyobb állami támogatásban látja. (lásd 5. ábra.)

A lakosság a megújuló energiaforrást támogatja.

Oszd meg a barátaiddal:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kapcsolódó hírek

brazil-bioetanol3

Brazília bioüzemanyagra erősít

Bioüzemanyagra áll át BrazíliaETANOL PROGRAM   Horribilis összegű etanolprogramot indít a brazil kormány, amely 35,4 milliárd dollárt költ a következő négy évben a bioüzemanyag-készítés alapanyagául

ikea-szelfarm

IKEA és LEGO szélerőmű

Szélerőművet épít az Ikea és a Lego          Miután az államok támogatóképessége kimerülőben van, egyre több cég száll be a megújuló energiaforrások piacára:

Scroll to Top