Tiszta energia - megújuló energia - a magyarok kétharmadának akarata
az orosz energiafüggőség helyett

 

A magyarok 60 százaléka elutasítja a Paks II orosz állami vállalat, orosz hitelből történő megépítését.Ez a Greenpeace 2014 decemberében történt reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye. A népszerű közvélemény-kutatás kimutatása szerint a lakosság kétharmada mondja azt, hogy megújuló energia; tehát a megújuló energiaforrásokat részesíti előnyben. E fontos tényező figyelembevételével a Greenpeace követeli a kormánytól, hogy a megújuló energia iránti szavazópolgári vélemények szem előtt tartásával hozzon döntéseket. Képviselje a választópolgárok többségének véleményét, álljon el a paksi bővítéstől, a megadóztatások helyett segítse a megújuló energia elterjedését.

Sajtóközlemény – Greenpeace

A közvélemény-kutatásban résztvevők abszolút többsége határozottan ellenzi a paksi erőmű, orosz állam bevonásával, orosz hitelből történő bővítését. A kutatásban résztvevők 60 százaléka nem ért egyet az ilyen jellegű fejlesztéssel. A fejlődést, a megújuló energia széleskörű elterjedésében látják


A magyar lakosság többsége ellenzi Paks bővítését.

A magyar lakosság 66 százaléka szeretné azt, hogy Magyarországon a tiszta megújuló energia legyen a számottevő. (lásd 2.ábra.)

A magyar lakosság 66% tiszta megújuló energiát akar.

Az új bővítés elutasítói között – közel egyharmadnyian – a megépítés veszélyességét tekintik meghatározónak. A második fontos tényező az Oroszországtól való függőség miatti aggodalom a számok tükrében is remekül látható. Az emberek 45 százalékának véleménye szerint ez nagyon fontos tényező. Ugyanilyen, negatív fontos szempont a megkérdezettek szerint az államadóság növekedése. A radioaktív hulladék megoldhatatlan, bizonytalan kezelése, valamint a korrupciós kockázatok is az ellenérv tábort erősítik.(Lásd 3. ábra.)

A lakosság legfontosabb ellenérvei.

A kutatásban résztvevők 60 százaléka szerint, a paksi bővítés meghiúsulása nem érintené a lakosságot lényegesen, nem veszélyeztetné az ország energiaellátását. Csupán a lakosság 30 százalékának véleménye az, hogy a beruházás elmaradása veszélybe sodorhatja az ország energia-ellátását. Figyelemmel kell lenni azonban, azon véleményekre is, akik nem tudták eldönteni, hogy az atomerőmű bővítésének elmaradása milyen következménnyel is járhat Magyarország energiaellátásában. (Lásd 4.ábra)

A lakosság 60%-a szerint a paksi bővítés esetleges elmaradása nem veszélyezteti az energiabiztonságot.  

Az, hogy a különböző közvélemény-kutató cégek, reprezentatív kutatásai hasonló eredményeket hoztak, a döntéshozók számára nyílt-világos üzenet. A lakosság a megújuló energiaforrást támogatja; a kutatásban résztvevők kétharmada ennek megvalósulását a megújuló energia, a tiszta energiaforrások elterjesztésében, a nagyobb állami támogatásban látja. (lásd 5. ábra.)

A lakosság a megújuló energiaforrást támogatja.

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13