A napkollektor karbantartása

 

Bármely műszaki termék esetén, legyen az egy gépkocsi, egy mobiltelefon, vagy egy számítógép, jogosan felmerül a kérdés: Milyen karbantartásra lesz szükség? Hogyan tudom a megvásárolt termék jó állapotát megőrizni? Hogyan tudom biztosítani a zavartalan működést, akár évek múltán is?

 

Ez alól a napenergiás vízmelegítő, azaz a napkollektor sem kivétel. Fontos tudni, már a vásárlást megelőzően is, hogy szükség lesz-e bárminemű napkollektor karbantartásra, esetlegesen javításra. Továbbá, hogy mi a napkollektor karbantartás költségigénye. A minél átfogóbb és pontosabb tájékoztatás végett, csoportosítva soroljuk fel az egyes napkollektor típusok várható karbantartási, fenntartási igényét, szükségességét.

 

1., Nyomás nélküli, azaz ejtőtartályos napkollektor karbantartás

 

- ezek a napkollektorok 3 évszakos üzemelésű berendezések, így késő ősszel a bennük lévő vizet le kell engedni.

- kora tavasszal gondoskodni kell a vízfeltöltésükről.

- javasolt évente - két évente 1 alkalommal a vákuumcsövek tisztítása nedves ronggyal, mivel a szennyezett levegő, illetve a por apró réteget képez a napkollektor vákuumcsövein. Ez a szennyező réteg kevesebb napfényt enged át. Így valamelyest csökkenti a napenergiás vízmelegítő berendezés hatékonyságát

- a vákuumcsövek tisztításakor javasolt a vákuumcsövek szemrevételezése is. Az ép vákuumcsövek vége tükrös fényű. A sérült, vákuummal már nem rendelkezőeké opálos. A vákuumcsővek élettartama igaz hosszú, de ha már amúgy is a csövek tisztítása történik, mindenképp érdemes az állapotuk ellenőrzése

 

 

2., Nyomásos napkollektor rendszer karbantartása

 

 - 3 évszakos beszerelés, üzemmód esetén késő ősszel a bennük lévő vizet le kell engedni, kora tavasszal pedig gondoskodni kell a vízfeltöltésükről.

 - 3 évszakos üzemmód alkalmazásakor a késő őszi víztelenítésnél gondoskodni kell a víztelenítéshez használt csap nyitott állpotban hagyásáról. A napkollektor víztartálya sérülhet, amennyiben télire zárt állapotban marad a rendszer.

 - javasolt évente - két évente 1 alkalommal a vákuumcsövek tisztítása nedves ronggyal, mivel a szennyezett levegő, illetve a szálló finom por apró réteget képez a napkollektor vákuumcsövein. Ez a szennyező réteg kevesebb napfényt enged át. Így valamelyest csökkenti a napenergiás vízmelegítő berendezés hatékonyságát.

- a vákuumcsövek tisztításakor javasolt a vákuumcsövek szemrevételezése is. Az ép vákuumcsövek vége tükrös fényű. A sérült, vákuummal már nem rendelkezőeké opálos. A vákuumcsővek élettartama igaz hosszú, de ha már amúgy is a csövek tisztítása történik, mindenképp érdemes az állapotuk ellenőrzése.

 - 4 évszakos üzemeltetésnél a téli szezon kezdete előtt a szigetelések állapotának szemrevételezése, ellenőrzése szükséges. Amennyiben indokolt, a sérült szigetelés javításáról gondoskodni kell.

 - amennyiben a megvásárolt rendszer Magnézium rúddal felszerelt (a vízkövesedés megakadályozása végett), úgy 2-4 évente a magnézium rúd ellenőrzése szükséges. Elhasználódása esetén javasolt a cseréje.

 

3., Oszott (split), nyomásos napkollektor rendszer karbantartása

 

- 2-3 évente javasolt a szolár folyadék cseréje

- javasolt évente - két évente 1 alkalommal a vákuumcsövek tisztítása nedves ronggyal, mivel a szennyezett levegő, illetve a por apró réteget képez a napkollektor vákuumcsövein. Ez a szennyező réteg kevesebb napfényt enged át. Így valamelyest csökkenti a napenergiás vízmelegítő berendezés hatékonyságát.

- a vákuumcsövek tisztításakor javasolt a vákuumcsövek szemrevételezése is. Az ép vákuumcsövek vége tükrös fényű. A sérült, vákuummal már nem rendelkezőeké opálos. A vákuumcsővek élettartama igaz hosszú, de ha már amúgy is a csövek tisztítása történik, mindenképp érdemes az állapotuk ellenőrzése.

 - a téli szezon kezdete előtt a szigetelések állapotának szemrevételezése, ellenőrzése szükséges. Amennyiben indokolt, a sérült szigetelés javításáról gondoskodni kell.

 - amennyiben a megvásárolt rendszer Magnézium rúddal felszerelt (a vízkövesedés megakadályozása végett), úgy 2-4 évente a magnézium rúd ellenőrzése szükséges. Elhasználódása esetén javasolt a cseréje.

- nyáron, sok napsütés esetén előfordulhat a rendszer túlmlegedése. Ilyenkor a szolár folyadékban mikrobuborékok keletkeznek. Ezek a rendszer levegősödését okozhatják, ami akadályozza a zavartalan üzemelést. Emiatt nyáron javasolt a mikrobuborék szűrő szemrevételezése, indokolt esetben cseréje.

 

A közfelfogással ellentétben nem létezik olyan rendszer, amelyben a levegősödés folyamata ne okozna káros jelenségeket. A levegősödés nem megállítható, nem kikerülhető folyamat. Az osztott, nyomásosi napkollektoros rendszer kilégtelenítése csak átmeneti állapot, amely az idő múlásával ismét negatívba fordul. Tehát egy állandó védelemre van szükség. A napkollektoros (és bármely fűtési rendszerben) a levegő kétféle formában található meg: oldott állapotban, és buborékos formában. Ilymódon mindkét megjelenési forma ellen védekezni kell. Ebből a szempontból az általános gyakorlat az, hogy a napkollektoros (de bármely fűtési) rendszerebe minden lehetséges pontra automata légtelenítőket helyeznek el, de ezek használatával csakis a buborékos levegő távolítható el. A buborékos levegő eltávolítása azonban csak az egyik fele a légtelenítési probléma megoldásának, mivel az osztott napkollektoros (de bármely fűtési) rendszerben a levegő oldott állapotban is megtalálható. Az oldott levegő rövid távon nem okoz látványos hibát, pl. a keringés leállását a rendszer egy-egy ágában, de hosszú távon nagymértékű hatással lehet a belső korrózió felgyorsulása és az amiatt kialakuló iszapképződés miatt.

A legelterjedtebben használt megoldás és egyben a legköltségkímélőbb is a mikrobuborék-leválasztók alkalmazása. Ezek a berendezések a víz felmelegedésének az elvén dolgoznak. A víz felmelegedésekor a vízben oldott levegő mikrobuborékok formájában jelenik meg. A mikrobuborék-leválasztó szűrőbetétje ütközteti a mikrobuborékokat, ennek következtében azok mozgásiránya és sebessége megváltozik. Felfelé mozgás közben buborékokba tömörülnek, majd a mikrobuborék-leválasztó gyorslégtelenítőjén keresztül távoznak a rendszerből. A légtelenítés fontossága érdekében a napkollektor karbantartás egyik lényegi eleme az osztott (split Rendszereknél) a légtelenítők, buborékleválasztók zavartalan működésének ellenőrzése.

 

 

Egy kis történelem...

retro-napkollektorÉrdekes és ugyanakkor tanulságos információ, hogy a 30-as években az Egyesült Államok déli államaiban (Miamiban főként) épült új lakások 80%-a fel volt szerelve napkollektoros rendszerrel! Akkoriban ez számos munkalehetőséget teremtett, hiszen csak délen közel 60.000 rendszert adtak el. Az ígéretes kezdetnek azonban gyorsan véget vetett az 50-es években rohamosan elterjedt, olcsó, fosszilis alapú energiahálózatok megjelenése. Emiatt az USA napkollektor-ipara összeomlott, s csaknem teljesen megszűnt. A 2000-es évek elejéig kellett várni a természetes energiahordozók újrafelfedezésére.

Miért használjuk a napkollektort?

ingyen-melegvizA napkollektor alkalmazásának fő oka az energia- és pénztakarékosság, illetve a környezetvédelem, ugyanis napjainkban egyre növekvőbb probléma a különböző épületek fűtésének megoldása, meleg víz igényének ellátása. Mivel a napkollektor energiáját a napenergia átalakításával nyeri, így nem szükséges hagyományos energiaforrást (pl. szén, földgáz, fűtőolaj) igénybe venni, ebből következik, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb, mint az egyéb, nem természetes energiaforrásokra épülő fűtőrendszereké. Ezen felül környezetkímélőbbek, mint a fentebb említett energiaforrások, mivel nem termelnek üvegházhatású és/vagy mérgező gázokat, és nem szükséges folyamatos munkavégzés a fenntartásukhoz.

Mivel foglalkozik a Tokyo Solar?

tokyosolar-kicsiCégünk a Tokyo Solar Kft, hosszú évek óta foglalkozik napkollektorok viszont eladásával. Mára sikerült annyi tapasztalatot összegyűjtenünk, hogy ezek alapján több olyan új típus forgalmazását kezdtük meg, amely a mai magyar piacon egyedülállóan rendelkezik mindazon tulajdonságokat, amit eddig egy termék sem mondhatott el magáról. Mi a vállalat tulajdonosai elhivatottak vagyunk abban, hogy a környezettudatosan éljünk, óvjuk, környezetünket és tegyük ezt úgy, hogy élvezzük is azt!
Mi elkezdtük! Kezdje el Ön is!

Adószám: 23048658-2-13